Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

5 Min Read

Το μεγάλο φακέλωμα
Edward Snowden
μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός, 2019
376 σελ

«Το 2013 ο εικοσιεννιάχρονος Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε ολόκληρο τον κόσμο να παγώσει όταν αποκάλυψε τις διαδικασίες που ακολουθούσε η αμερικανική κυβέρνηση για να υποκλέπτει και να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail. Είχε δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μαζικής επιτήρησης που μπορούσε να εισχωρήσει στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε στη Γη.
Το 2019 ο Σνόουντεν αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς βοήθησε να φτιαχτεί το σύστημα και τι τον οδήγησε τελικά στο να το αποκαλύψει στο παγκόσμιο κοινό. Μέσω αυτής της αποκάλυψης επιδιώκει να ενημερώσει τον κόσμο για τις πληροφορίες που μοιράζεται εν αγνοία του κάθε φορά που μπαίνει στο διαδίκτυο ή μέσω του τηλεφώνου του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται αυτά τα δεδομένα.
Από τα βουκολικά προάστια της παιδικής του ηλικίας μέχρι τα κέντρα επιχειρήσεων της CIA και της NSA της ενήλικης ζωής του, το βιβλίο αυτό είναι η συναρπαστική αφήγηση ενός ευφυούς νεαρού άνδρα που μεγάλωσε μέσα στο διαδίκτυο: ενός άνδρα που έγινε κατάσκοπος, πληροφοριοδότης και, εξόριστος πλέον, η συνείδηση του Ίντερνετ. Γραμμένο με πάθος, χάρη και αδιαμφισβήτητη ειλικρίνεια, το “Μεγάλο φακέλωμα” είναι μια καίριας σημασίας μαρτυρία για την ψηφιακή εποχή μας, προορισμένη να γίνει κλασική.»
Ο Σνόουντεν αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο μια εξαιρετικά άβολη αλήθεια για τις ΗΠΑ: οι μυστικές υπηρεσίες τους έχουν στήσει «ένα παγκόσμιο σύστημα μαζικής παρακολούθησης χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των πολιτών», που μοιάζει με επιστημονική φαντασία.
Τώρα, ήρθε η ώρα να μιλήσει ο ίδιος, σε πρώτο πρόσωπο, για τις άκρως απόρρητες και ντροπιαστικές πληροφορίες που ενεχείρισε στα χέρια δημοσιογράφων, για το μακρύ ταξίδι ενηλικίωσης κι αυτογνωσίας που έκανε για να περάσει στην απέναντι πλευρά και να βρεθεί στην παρούσα του κατάσταση, για τις αναμνήσεις, τους φόβους και τις ελπίδες του.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν γεννήθηκε στο Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας και μεγάλωσε στο Φορν Μιντ του Μέριλαντ. Εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός συστημάτων και εργάστηκε ως αξιωματούχος στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και ως εργολάβος για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία για τις δημόσιες υπηρεσίες του, όπως το Right Livelihood Award, το German Whistleblower Prize, το Ridenhour Prize for Truth-Telling και το Carl von Ossietzky Medal από τη Διεθνή Λίγκα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Freedom of the Press Foundation.

 

Η θεραπεία των αναμνήσεων
Χρήστος Αστερίου
Πόλις, 2019
299 σελ.

«Ο Μιχάλης Μπουζιάνης, διάσημος συγγραφέας, βρίσκεται στη δίνη μιας πολύπλευρης προσωπικής κρίσης: καλείται να αντιμετωπίσει τον πανικό της μέσης ηλικίας, να αποδεχτεί ένα επώδυνο διαζύγιο και να βρει διέξοδο από το εντεινόμενο συγγραφικό μπλοκάρισμα που τον βυθίζει προοδευτικά στην απόγνωση. Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του κι ένα οικογενειακό μυστικό θα κλονίσουν πολλές από τις βεβαιότητες της ζωής του και θα τον στείλουν σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα και ξανά πίσω.
“Η θεραπεία των αναμνήσεων” είναι ένα μυθιστόρημα για την τζαζ, το χιούμορ, τη δύσκολη σχέση πατέρα-γιου, τη μετανάστευση στην Αμερική, τα γηρατειά, τη λειτουργία της μνήμης και την ελευθερία επιλογής απέναντι σε οικογενειακούς, εθνοτικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για την αναζήτηση ταυτότητας και τα καλά κρυμμένα μυστικά του καθενός μας.»
Το τέταρτο βιβλίο του Χρήστου Αστερίου είναι ένα πολύπτυχο βιβλίο. Είναι η ιστορία ενός πετυχημένου συγγραφέα και πρώην κωμικού σε πτώση και η ιστορία ενός πατέρα που έζησε κρύβοντας το παρελθόν του όντας μετανάστης στο μεγάλο χωνευτήρι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ποιος είναι ο Μάικ και ποιος ήταν ο Νίκος Μπουζιάνης….;
Θα το μάθουμε σταδιακά μέσα από την αφήγηση του Αστερίου που ξεδιπλώνεται σε τρία μέρη, «Χρονικό μιας πτώσης», «Σημειώσεις για τη ζωή μου» και «Η θεραπεία των αναμνήσεων».
Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες θεματικές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα σερβικά. Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά “Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας” (Πατάκης 2001) και μετέφρασε λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία από τα γερμανικά (Κρίστα Βoλφ, Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ).

Μοιραστείτε την είδηση