Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

5 Min Read

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη

Fredrik Backman
μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος

- Advertisement -

Κέδρος, 2017
512 σελ.

«Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.»

Όλα συμβαίνουν σε μια πολυκατοικία όπου κατοικούν ηλικιωμένα ζευγάρια, ένας εργολάβος, μια μοναχική αλκοολική γυναίκα, ένας ταξιτζής, ένας σκύλος μάχης, ένα αγόρι με κάποιο σύνδρομο μαζί με τη μαμά του, ένας χρήστης ουσιών και φυσικά η ατίθαση Έλσα με την έγκυο μαμά της και η σούπερ ηρωίδα της η γιαγιά. Σε μια πολυκατοικία όπου όλοι τσακώνονται με όλους…Όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα στη Σχεδόν Ξυπνητή Χώρα, μια χώρα που «σκαρφίστηκε» η γιαγιά για τις ιστορίες που αφηγείται στην εγγονή της. Ο Backman θέτει σε δοκιμασία την πραγματικότητα βάζοντας δυο κόσμους αυτόν της πολυκατοικίας και της «Σχεδόν Ξυπνητής Χώρας» και της σε συνεχή διάλογο.

Ο Φρέντρικ Μπάκμαν (γεν. 1981) είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας. Όλα τα μυθιστορήματά του είναι πνευματώδη και συγκινητικά ταυτόχρονα, αποτυπώνουν ιδιαίτερες ιστορίες απλών ανθρώπων και μεταδίδουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας.

Τετράδια ονείρων

Ζυράννα Ζατέλη

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017
240 σελ.

«Τα “Τετράδια ονείρων” είναι ένα παράξενο και απρόσμενο βιβλίο, όπου η Ζυράννα Ζατέλη αποκαλύπτει τις θρυαλλίδες της γραφής της, τις μύχιες εικόνες που δημιούργησαν το μαγικό της σύμπαν· ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των ονείρων της -πρωταρχική ύλη της πεζογραφίας της-, με τα αινίγματα του υποσυνείδητου που η ίδια επέλεξε να καταγράψει ανασύροντάς τα από το χάος της ενύπνιας ζωής.»

Η Ζυράννα πάντοτε κατέγραφε τα όνειρά της. Στη μέση της νύχτας σημείωνε αυτό που είδε σε σκόρπια χαρτιά ή στα χαρτάκια που έβγαζε από το πλακέ κόκκινο πακέτο των άφιλτρων Σαντέ που κάπνιζε με πάθος και που είναι τόσο πολύ δεμένο με τη δημόσια εικόνα της.

Από τις 3 Μαρτίου 1997 η Ζυράννα άρχισε να γράφει τα όνειρά της σε ξεχωριστά τετράδια. Αυτή η συλλογή ενυπνίων αριθμεί σήμερα 11 τετράδια. Στο βιβλίο της περιλαμβάνονται όνειρα που η συγγραφέας διάλεξε από τα πρώτα τρία τετράδια (1997-2001).

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1951 στον Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός, καθώς και στο ραδιόφωνο, μα τα εγκατέλειψε αρκετά γρήγορα -η πραγματική της κλίση ήταν και είναι το γράψιμο και ασχολείται πλέον αποκλειστικά μ’ αυτό. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το μυθιστόρημά της “Και με το φως του λύκου επανέρχονται” μεταφράστηκε στα γερμανικά, ολλανδικά, λιθουανικά, ιταλικά, γαλλικά.
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Μοιραστείτε την είδηση