Βροντερό «όχι» στην υποχρεωτική ένταξη των προνήπιων σε νηπιαγωγεία από τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς- Στήριξη από το Δήμο Κοζάνης

3 Min Read

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης το πρωί της Πέμπτης, εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αντιδρώντας όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για την ένταξη προνήπιων στη 14χρονη τυπική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από τα Νηπιαγωγεία.

Οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και κυρίως οι παιδαγωγοί υποστηρίζουν ότι τυχόν υλοποίηση της εξαγγελίας του υπουργού Παιδείας για ένταξη των προνήπιων (σ.σ.: παιδιά 4 ετών) στα Νηπιαγωγεία θα οδηγήσει στη διάλυση του θεσμού των δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς θα μειωθούν οι θέσεις των φιλοξενούμενων παιδιών, με συνέπεια αυτοί να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Διερωτώνται, μάλιστα, τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους που για 8 ή 10 χρόνια απασχολούνται μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» με συμβάσεις έργου, αν δηλαδή θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους και θα ενταχθούν στα Νηπιαγωγεία ή θα οδηγηθούν στην ανεργία.

- Advertisement -

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας, εξέφρασαν με ανακοίνωση την «κατηγορηματική τους αντίθεση ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να εγγράφονται τα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων ετών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα νηπιαγωγεία» προσθέτοντας πως «ηΗ κυβερνητική αυτή εξαγγελία δια στόματος του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, βάζει ταφόπλακα στους παιδικούς δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Χιλιάδες γονείς ήδη οδηγούνται σε απόγνωση και χιλιάδες συνάδελφοί μας βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας.

Ήδη η Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδος αποφάσισε πως θα ζητήσει την ανάκληση αυτής της «εξαγγελίας». Μιας εξαγγελίας που αναγγέλθηκε με μηδενική διαβούλευση, καμία συμμετοχή των εργαζομένων-συναδέλφων μας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συνάδελφοι που προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικά προγράμματα, είναι άρτια εκπαιδευμένοι και πτυχιούχοι –στην πλειοψηφία τους- ανωτάτων σχολών.

Ζητάμε από τις δημοτικές αρχές των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων-Βελβεντού, Βοίου-στους οποίους ανήκουν οι δημοτικού βρεφονηπιακοί σταθμοί- να σταθούν δίπλα μας και να απαιτήσουν να ακυρωθεί αυτή η κυβερνητική εξαγγελία».

Στο πλευρό των υπαλλήλων βρέθηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, που δήλωσε πως ο Δήμος Κοζάνης συντάσσεται με την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, στην οποία αναφέρεται πως οι δήμαρχοι μέλη του Δ.Σ της χαρακτήρισαν «ανεφάρμοστη» την θέση του υπουργείο Παιδείας και αποφάσισαν:

— Να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην απόφαση του υπουργού Παιδείας. Ζήτησαν την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των δημοτικών παιδικών σταθμών. Ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι συμφωνούν με την θεσμοθέτηση συστήματος 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

— Θα συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων.

— Αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να καθορίσουν και τα δική τους στάση.

Μοιραστείτε την είδηση