Ξεχωριστές οι φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους

2 Min Read

Ξεχωριστές δηλώσεις θα κάνουν οι σύζυγοι εφόσον το ζητήσουν, μετά από απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τη νέα εξέλιξη , δεν συντρέχει λόγος και μάλιστα προφανής δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την κοινή υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος.
«Να διευκρινίσουμε ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα κάτι, απλά σύμφωνα με μια απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε φορολογούμενο που αξίωσε να υποβάλει χωριστά απο τη σύζυγό του δήλωση, άνοιξε ο δρόμος για να σκεφτούν πολλοί αν τους συμφέρει να κάνουν κοινή ή ξεχωριστή φορολογική δήλωση» λέει η φοροτεχνικός-οικονομολόγος Αργυρώ Κωτούλα.
Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι όσοι είναι παντρεμένοι ή έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είναι υποχρεωμένοι σε κοινή φορολογική δήλωση.
Αν δύο σύζυγοι αποφασίσουν πλέον να υποβάλουν ξεχωριστά δηλώσεις θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό ο καθένας κι έτσι δεν θα εξαρτάται ο ένας απο τον άλλο στις περιπτώσεις αναγκαστικής είσπραξης του φόρου. Δηλαδή δεν θα υπάρχει πρόβλημα κινδύνου με κατασχέσεις λογαριασμών αν ο ένας απο τους δύο δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.
«Μέχρι σήμερα η φορολογική διοίκηση μπορεί να εισπράξει και απο τον σύζυγο που δεν οφείλει» λέει η κ. Κωτούλα, τονίζοντας ότι ο κάθε σύζυγος θα μπορεί να παρίνει χωριστή φορολογική ενημερότητα. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα δεσμεύεται κανείς απο τις υποχρεώσεις του άλλου».
Εκτός βέβαια απο τα καλά υπάρχουν και τα αρνητικά. Κάποια επιδόματα που λαμβάνονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα, μπορεί να μην μπορούν να ληφθούν με βάση το ατομικό εισόδημα. Μένει όλα αυτά να διευκρινιστούν.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση