Ξεκίνησαν στο Βόϊο οι γιορτές Πέλεκον

2 Min Read

Με την έκθεση ζωγραφικής των Γιώργου Κοσμίδη, Κώστα Ντιό και Αργύρη Παφίλη ξεκίνησαν χθες οι γιορτές πολιτισμού «Πέλεκον» που γίνονται φέτος για τέταρτη χρονιά στη Σιάτιστα. Τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Ιστορικό Τραμπάντζειο «τα Αρχοντικά της Σιάτιστας».
«Συμμετέχω στην έκθεση με κάποια έργα που ξεκίνησα να ζωγραφίζω από το 1985 έως και το 1990. Μια σειρά από τοπία της περιοχής, ανθρώπους και δραστηριότητες της περιοχής» λέει ο ζωγράφος Κώστας Ντιός και προσθέτει πως μοιραία γίνονται συγκρίσεις του τότε με το τώρα και «όλα αυτά σηματοδοτούν τα ίχνη της επέλασης του χρόνου, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία για να επιστρέφουμε στη γενέτειρα και να συναντούμε ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί».
Ο Αργύρης Παφίλης συμμετέχει για δεύτερη φορά στις γιορτές «Πέλεκον», αυτή τη φορά με μελάνια. Πέρυσι είχε συμμετάσχει με ντοκιμαντέρ. «Μελάνια και πάλι θα παρουσιάσω. Αρχοντικά Σιάτιστας, Κοζάνης, Καστοριάς, Επταχωρίου και Δοτσικού.
Οι εκθέσεις ζωγραφικής αφορούν στην υλική και άυλη κληρονομιά της Σιάτιστας και του Βοϊου και όπως επισημαίνει ο μηχανικός Λάζαρος Κώτσικας που θα μιλήσει για το θέμα, η έκθεση αυτή θα στηρίξει την ομιλία που κάνω «με ένα ιστορικό για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας από την εποχή
που χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, θα εκτίθενται σχέδια-αντίγραφα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδας.
Επίσης, στο ισόγειο του κτιρίου φιλοξενείται η έκθεση κεραμικής των εικαστικών Ολυμπίας Κοσμίδου και Μαρίας Βανδώρου, με τίτλο «Ζωγραφική σε ξύλο και κεραμίδι», της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες.
Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά έως και την Δευτέρα 17 Ιουνίου και κατά τις ώρες: 10:00π.μ. – 13:00μ.μ και 18:00μ.μ -21:00 μ.μ.

Μοιραστείτε την είδηση