Ξεκίνησε η 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης- Μεγάλα μηνύματα από τους μικρούς μαθητές των σχολείων της Κοζάνης

2 Min Read

Άνοιξε σήμερα  η αυλαία της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης με τα παραδοσιακά πολυεθνικά παιχνίδια, στην  αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Γεώργιος Κονταρής) Κοζάνης, με τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου-4ου Δημοτικού (Χαρισίου Μούκα) , των Δημοτικών Σχολείων 2ου Κρόκου, Κοίλων και Δρεπάνου. Οι μαθητές παρουσίασαν και έπαιξαν  τα εξής παιχνίδια : «Kangaroo, Skippy Roo (αυστραλέζικο), Ντεα Ζεε Ντες Φροσσες ή η Λιμνούλα του βάτραχου (γερμανικό) και το “Cova Nje Leter Ne Pste ή Πήγα ένα γράμμα στο ταχυδρομείο” (αλβανικό), «Κολοκυθιά, Φίτσιος Γάτος, , Πινακωτή-Πινακωτή, Τρεις και το λουρί της μάνας, Ο λύκος και τα παιδιά, Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό, Αλάτι ψιλό (Το μαντηλάκι), μέλισσα-μέλισσα, Τουράδια, Ένα λεπτό κρεμμύδι, γκέο βαγκέο, Τσιγγολελέτα.

Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ στη σύντομη τοποθέτηση ανέφερε πως “η μύηση των μικρών μαθητών σε παιχνίδια διαφορετικών χωρών συντελεί στην καλύτερη αποδοχή των αλλόφωνων συμμαθητών τους, περιορίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό μαθητών και ανακόπτει οποιαδήποτε μορφή bulling πάει να δημιουργηθεί στο σχολικό περιβάλλον . Όλα τα παιδιά μαζί ανεξαρτήτου εθνικότητας μοιράζονται τα παιχνίδια των διαφορετικών φυλών και λαών αποκτώντας μια πιο διευρυμένη εικόνα του κόσμου μέσα από το οικείο σ’ αυτούς πεδίο του παιχνιδιού”.

- Advertisement -

Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι ανέφεραν πως η διαδικασία της ενσωμάτωσης, της αποδοχής της διαφορετικής κουλτούρας και της πολυπολιτισμικότητας, είναι πράγματα που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία της χώρας και τέτοιες δράσεις βοηθούν στην προσπάθεια αυτή.

Μοιραστείτε την είδηση