Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση για την Ακρινή

8 Min Read

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την επιχειρούμενη κατάργηση της μετεγκατάστασης

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της Κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. Η είδηση, που έκανε γνωστή ο «Χ» την 1η Μαρτίου, έκανε τους κατοίκους να πέσουν από τα σύννεφα και να κατηγορούν την Κυβέρνηση για υποκρισία και αναξιοπιστία.

Η συζήτηση της πρώτης ακρόασης ξεκίνησε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και σήμερα Τρίτη γίνεται η ακρόαση των φορέων στην οποία έχουν κληθεί και εκπρόσωποι της Ακρινής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, θα τοποθετηθούν περίπου 50 φορείς εκ των οποίων ο ένας είναι η «Ενεργειακή Κοινότητα Ακρινής». Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.

Να σημειωθεί πως η διάταξη για την κατάργηση του νόμου της μετεγκατάστασης, βρίσκεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 162 του πολύ σημαντικού νόμου για την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης και τις ενεργειακές κοινότητες.

 

Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε ο Φάμελλος

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ, μπορώ να σας διαβάσω τουλάχιστον τρεις που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά στο άρθρο 162 για τη μετεγκατάσταση Ακρινής. Είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να επιχειρεί να παρακάμψει αποφάσεις του ΣτΕ μέσα από ένα νομοσχέδιο που τάχα η ίδια το έβαλε ως όρο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το νομοσχέδιο έρχεται επίσης κατά παράβαση του νόμου για το επιτελικό κράτος που ορίζεται ρητώς ότι τα νομοσχέδια πρέπει να έχουν δυο εβδομάδες διαβούλευση κατ’ ελάχιστο και σε έκτακτους λόγους το πολύ μια εβδομάδα. Εδώ όμως το μισό νομοσχέδιο αναρτήθηκε για τρεισήμισι μέρες με τις τρεις Σαββατοκύριακο και Καθαρά Δευτέρα. Ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την διακοπή της συνεδρίασης» είπε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

 

Σκληρή ανακοίνωση από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος

Το Σάββατο 4 Μαρτίου ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά των βουλευτών της ΠΕ Κοζάνης. Η επιστολή υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Πουτακίδη, ο οποίος καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν αυτό που ορκίστηκαν, δηλαδή «να είναι δίπλα στον πολίτη» και να σεβαστούν την απόφαση των κατοίκων της Ακρινής όπως αυτή διαμορφώθηκε από το άτυπο δημοψήφισμα που έδειξε πως είναι υπέρ της μετεγκατάστασης και όχι της εναλλακτικής πρότασης.

«Η Κυβέρνηση με την κίνησή της αυτή, δείχνει πως δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας (ΣτΕ) με την απόφαση που προέκυψε από την προσφυγή μας, στην ουσία την εντέλει να εφαρμόσει το νόμο άμεσα. Επίσης, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το γεγονός ότι η κοινωνία της Ακρινής στο πρόσφατο άτυπο δημοψήφισμα, απέρριψε με συντριπτικό αποτέλεσμα σχεδόν 73% το αμφιλεγόμενο και πρόχειρο «δήθεν» εναλλακτικό σχέδιο που προτάθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, το οποίο στήριξαν οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση. Επίσης, ο Σύλλογος καλεί τους βουλευτές να καταθέσουν την κομματική τους ταυτότητα και «να ενεργήσετε ως βουλευτές και εκπρόσωποι του λαού της Ακρινής και της Κοζάνης και όχι ως κατά τον ποιητή «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι» στρατιώτες της κομματικής πειθαρχίας, αλλά ως περήφανοι υπερασπιστές των νόμων, του Συντάγματος και των δίκαιων αιτημάτων του λαού της Ακρινής». Ζητούν ακόμη να παραστούν και να τοποθετηθούν για το θέμα στην Επιτροπή και να προβάλουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης αυτής σύμφωνα με το άρθρο 100 του κανονισμού της Βουλής.

 

Αντιδράσεις από τις ΝΕ των κομμάτων

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν και οι Νομαρχιακές Επιτροπές Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κατάργηση της μετεγκατάστασης της Ακρινής «εν κρυπτώ»: «Αφού ταλαιπώρησαν και δίχασαν για μήνες την τοπική κοινωνία και αφού με δημοκρατικές διαδικασίες δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την συναίνεση των κατοίκων στα σχέδια τους, βλέποντας τον πολιτικό τους χρόνο να τελειώνει, αγνοούν την απόφαση του ΣτΕ και  επιχειρούν χωρίς καμία διαβούλευση να νομοθετήσουν για το οριστικό κλείσιμο του θέματος της μετεγκατάστασης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «απαξία με την οποία η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει τη Δυτική Μακεδονία και το Νομό Κοζάνης κατ’ επέκταση {…} Γίνεται επομένως ξεκάθαρος ο εμπαιγμός του κ. Μητσοτάκη προς την τοπική κοινωνία, καθώς από τη μία παραδέχεται την ασυνέπεια στην υλοποίηση της μετεγκατάστασης και αφετέρου, παρά τις διαβεβαιώσεις για διάλογο, προχωρά σε ενέργειες ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων και αντίθετες με τη βούλησή τους.»

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας και επιρρίπτει ευθύνη για την «οδύσσεια», όπως λέει, των μετεγκαταστάσεων σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ Α.Ε. από την υποχρέωση της για μετεγκατάσταση του οικισμού, μετά το δώρο με την απαλλαγή της από την υποχρέωση αποκατάστασης των ορυχείων. Ανοίγουν πεδίο κερδοφορίας σε επιχείρησες ΑΠΕ, στην κατάρτιση κ.α. ενώ το δήθεν εξασφαλισμένο εισόδημα από την ενεργειακή κοινότητα δεν θα είναι τίποτα άλλο από «κέρδη» στο τζόγο του χρηματιστηρίου ενέργειας» αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης στην ανακοίνωσή της.

 

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση σε Δήμο Κοζάνης και Περιφέρεια

«Με τους Ακρινιώτες» τιτλοφόρησε την ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ» της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Η κ. Ζεμπιλιάδου θέτει θέμα «ηθικής» της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της καθώς και νομιμότητας, αξιοπιστίας και συνέπειας. «Στο πρόσωπο του κάθε ενός κατοίκου της Ακρινής αισθανόμαστε εξαπατημένοι και αδικημένοι όλοι εμείς, ως Πολίτες αυτής της Περιφέρειας, που περιμέναμε, τα πρώτα ψήγματα δικαιοσύνης, σε μια βίαιη και άδικη Μετάβαση {…} Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε όσα ο τόπος μας δικαιούται. Οι μάχες θα δοθούν θεσμικά και δημοκρατικά, έως ότου το Δίκαιο επικρατήσει» αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του συνδυασμού «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις», ο οποίος μιλά για «πρόκληση για όλο το πολιτικό προσωπικό του τόπου και αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό των κατοίκων της Ακρινής αλλά και του Δήμου Κοζάνης συνολικότερα. […] Υπόλογοι για την πρόθεση της κυβέρνησης είναι και οι κυβερνητικοί βουλευτές που δεν δείχνουν μέχρι σήμερα καμία διάθεση αντίδρασης στην ωμή παραβίαση κάθε έννοιας δικαιοσύνης. Συν τοις άλλοις ο Δήμαρχος Κοζάνης φαίνεται να ικανοποιείται από αυτή την εξέλιξη θεωρώντας ότι σχεδόν την είχε προδιαγράψει και δηλώνει αδιάφορα ότι ¨θα είναι με τους πολίτες της Ακρινής και αυτό που θα αποφασίσουν¨. Ο κύριος Μαλούτας αρνείται να αποδεχθεί ότι οι πολίτες της Ακρινής αποφάσισαν και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, αρνείται να αντιληφθεί ότι η προσβλητική αυτή ενέργεια της Κυβέρνησης αφορά συνολικά τον Δήμο Κοζάνης και όχι μόνο της κοινότητα Ακρινής, αρνείται να αντιληφθεί ότι ως θεσμικός εκπρόσωπος όλων των κατοίκων του Δήμου Κοζάνης θα έπρεπε να είναι μπροστάρης σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση, αρνείται να δει την πραγματικότητα και κρύβεται μεταθέτοντας τις ευθύνες που του αναλογούν.»

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση