Υφολογικές αποχρώσεις στο Συνέδριο της ΕΕΔΜ. Της Ελένης Δεληβοριά

2 Min Read

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας Ν. Κασομούλης, με τίτλο Λογοτεχνία και ιστορική αναπαράσταση- Εξιστόρηση γεγονότων ή μυθοπλασία; Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 30/11/18 και φιλοξενήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού, είχα τη χαρά να παρουσιάσω ένα Workshop με τίτλο: «Υφολογικές αποχρώσεις» ( Η Ιστορία «αλλιώς») και να οργανώσω μια δραστηριότητα Δημιουργικής Γραφής με τους παρευρισκόμενους. Σκοπός της δραστηριότητας αυτής ήταν να αναδειχθεί η δυναμική της γλώσσας και του ύφους που προκύπτει μέσα από τη γραφή. Πειραματιστήκαμε με την υφολογική ποικιλία χρησιμοποιώντας γνωστές ιστορικές φράσεις, όπως: «Μολών λαβέ», «Σκέφτομαι άρα υπάρχω», «Ήρθα, είδα, ενίκησα» κ.α. Χρωματίσαμε τις φράσεις με ποικίλες υφολογικές παραλλαγές, δίνοντάς τες άλλοτε ύφος ουδέτερο κι άλλοτε ειρωνικό, ενθουσιώδες ή ποιητικίζον. Το αποτέλεσμα ήταν οι συμμετέχοντες να κινητοποιήσουν τη σκέψη και τη φαντασία τους και φυσικά να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους. Οι υφολογικές τους παραλλαγές ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου και κυρίως με γοήτευσε η παιγνιώδη διάθεσή τους που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη δραστηριότητα Δημιουργικής Γραφής.

Πολλά ευχαριστώ στους συμμετέχοντες αλλά και στους διοργανωτές που μοιραστήκαμε αυτό το σύντομο ταξίδι. Το ταξίδι στον κόσμο της δημιουργίας και της φαντασίας όμως, δεν τελειώνει ποτέ για όσους αγαπούν τη γραφή.

Και εις άλλα με υγεία λοιπόν!

Μοιραστείτε την είδηση