Υποχρεωτική ετήσια συλλογή δεδομένων για τη χρήση φυτοφαρμάκων

4 Min Read

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που προήλθε από τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για τα στατιστικά δεδομένα στον τομέα της γεωργίας.

Με συντριπτική  πλειοψηφία, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, ο νέος Κανονισμός σχετικά με τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές. Εισηγητής ήταν ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης (The Left).

- Advertisement -

Ο Κανονισμός ενοποιεί τη συλλογή γεωργικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για τη χρήση φυτοφαρμάκων, θεσπίζοντας ένα βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και για την αξιολόγηση της προόδου των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

Μετά την ψήφιση του Κανονισμού ο κ. Κόκκαλης είπε:

«Μετά από ενάμιση χρόνο εντατικής δουλειάς και επίπονων διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, σήμερα ψηφίσαμε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον νέο Κανονισμό για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τις γεωργικές εισροές και εκροές. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα νέο νομοθετικό εργαλείο που θα μας εξασφαλίσει τα απαραίτητα, συγκρίσιμα και ποιοτικά δεδομένα για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και των νέων Στρατηγικών «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της Βιοποικιλότητας, που έχουν στόχο τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα. Θα έχουμε για πρώτη φορά αξιόπιστα, συγκρίσιμα και ποιοτικά δεδομένα για την ετήσια χρήση φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πρώτα δεδομένα χρήσης φυτοφαρμάκων θα συλλεχθούν το 2026 και θα δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό το 2028. Στη συνέχεια, η συλλογή θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Παράλληλα τα κράτη-μέλη θα συλλέγουν στατιστικά στοιχεία για τη ζωική και φυτική παραγωγή, τη βιολογική παραγωγή, τις γεωργικές τιμές και τα θρεπτικά συστατικά. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου για την εντυπωσιακή υπερψήφιση του φακέλου και να σας ενημερώσω ότι είμαι ήδη σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές για την επιτυχή εφαρμογή του νέου Κανονισμού».

Τα βασικά στοιχεία που εισάγει ο νέος Κανονισμός είναι τα εξής:

  • Για πρώτη φορά, στις αρχές του 2028, θα δημοσιευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στατιστικά δεδομένα υψηλής ποιότητας, συγκρίσιμα και αξιόπιστα για τη χρήση των φυτοφαρμάκων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.
  • Θα συλλέγονται ποιοτικά, συνεκτικά και συγκρίσιμα δεδομένα για τη φυτική και ζωική παραγωγή, τις γεωργικές τιμές και τα θρεπτικά συστατικά στα γεωργικά λιπάσματα.
  • Τα στατιστικά δεδομένα για τη βιολογική γεωργία θα ενσωματωθούν στα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων.
  • Στα στοιχεία για τις εισροές στη γεωργία που δημοσιεύει η Eurostat θα συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα κτηνιατρικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμακευτικών προϊόντων σε ζώα παραγωγής τροφίμων.
  • Θα συλλέγεται πλήθος δεδομένων και σε περιφερειακό επίπεδο.
  • Διασφαλίζεται το δικαίωμα του κοινού να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες κατόπιν αιτήματος καθώς και πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες.
  • Εισάγονται κατάλληλες ρήτρες διασφάλισης για την αποφυγή αυξημένου διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις.
  • Εξασφαλίζεται οικονομική στήριξη για τις εθνικές στατιστικές αρχές έως και 95%. Μεταξύ άλλων, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή ad hoc συλλογών δεδομένων, μελετών σκοπιμότητας και πιλοτικών μελετών, η ανάπτυξη μεθοδολογιών και καινοτόμων προσεγγίσεων για την προσαρμογή των συστημάτων συλλογής δεδομένων.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση