Υπουργέ, ιδού το έδαφος σας

3 Min Read

Ο μακαρίτης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ως υπουργός των κυβερνήσεων κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, είχε πει δυο φράσεις που έμειναν στην ιστορία. Και για τις οποίες, αργότερα, αποδέχθηκε, δημοσίως, ότι ήταν, αμφότερες «λάθος». Η μια ήταν όταν χαρακτήρισε το κολαστήριο της Μακρονήσου ως …«νέο Παρθενώνα». Αλλά σήμερα δεν μας ενδιαφέρει αυτή. Σήμερα καθίσταται λίαν επίκαιρη η άλλη φράση. Εκείνη την οποία είχε εκστομίσει υποδεχόμενος, ως υπουργός Στρατιωτικών, τον Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ. Προς τον οποίο είπε, παρουσιάζοντας του το στρατιωτικό άγημα το οποίο απέδιδε τιμές: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας».

Τη φράση αυτή, την χρησιμοποιούσαν, κατά τις επόμενες δεκαετίες, οι ρήτορες της Αριστεράς, για να στιγματίσουν ως «εθελόδουλες» έναντι των Αμερικανών, τις κυβερνήσεις της παράταξης στην οποία ανήκε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Της Δεξιάς. Αλλ’ όχι μόνον οι ρήτορες της Αριστεράς. Αλλά και οι αγορητές του Κέντρου. Παρά το γεγονός ότι, κατά τα χρονιά του εμφυλίου, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος , ως υπουργός, σε κυβερνήσεις συνασπισμού με τους Γεώργιο Παπανδρέου και Σοφοκλή Βενιζέλο.

Ποιος να το έλεγε ότι, εβδομήντα χρόνια μετά την άφιξη του Βαν Φλιτ στην Ελλάδα, επικεφαλής ενός σώματος 250 Αμερικανών, στρατιωτικών συμβούλων, με σκοπό την εξολόθρευση του «Δημοκρατικού Στρατού» της Αριστεράς, ένας υπουργός Στρατιωτικών της σημερινής «αριστερής» κυβέρνησης, απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό ομόλογο του, θα επαναλάμβανε, σε παραλλαγή, την φράση εκείνη την οποία ο ίδιος ο Κανελλόπουλος είχε αποκηρύξει.

Κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος, ζήτησε από τον ομόλογο του να πολλαπλασιάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την στρατιωτική τους παρουσία επί ελληνικού εδάφους. Δημιουργώντας νέες βάσεις, όχι μόνον στην Σούδα και την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο, ενώ στα σχέδια υπάρχει και η προοπτική για την Κάρπαθο. Έχουμε δηλαδή, σε παράφραση, επανάληψη εκείνης της ρήσης που τόσον αποδοκιμάσθηκε άλλοτε. Από το «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας» στο «υπουργέ ιδού το έδαφος σας».

Και μη μου πείτε ότι είναι άλλο πράγμα ο Καμμένος και άλλο η υπόλοιπη «αριστερή» κυβέρνηση. Γιατί ούτε διάβασα ούτε άκουσα καμία διαφοροποίηση από στόματος Τσίπρα, η άλλου τινός «αριστερού» συγκυβερνώντος με τον Καμμένο. Που είναι όλοι αυτοί που έκαναν πορείες διαμαρτυρίας, προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραφε την συμφωνία για τις βάσεις;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση