Ζεμπιλιάδου: Στα “σκουπίδια” η συμφωνία του 2011 για τις αποκαταστάσεις

2 Min Read

Ζήτησε από τους πολίτες του Ελλησπόντου να στηρίξουν την προσφυγή στο ΣτΕ

«O Ελλήσποντος είναι η καρδιά της απολιγνιτοποίησης. Είμαστε εδώ γιατί αν χάσουν ο Ελλήσποντος και ο Υψηλάντης χάνουμε όλοι». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία της στο Κοινοτικό Κατάστημα Κοιλάδας η Γεωργία Ζεμπιλιάδου  στην εκδήλωση του συνδυασμού Ελπίδα με θέμα «Βάζουμε φρένο στην υποβάθμιση του τόπου μας. Το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι στα χέρια των κατοίκων της».

Η κα Ζεμπιλιάδου τόνισε στους κατοίκους της περιοχής πως το 2011 η επίσημη πολιτεία έκανε μια συμφωνία με την περιοχή στην οποία αναφερόταν ρητά  πως με το τέλος του λιγνίτη τα ορυχεία θα αποκατασταθούν και 147.000 στρέμματα θα γίνουν αγροτική γη, δάση και λίμνες.

«Το τέλος του λιγνίτη ήρθε αλλά η συμφωνία πετάχθηκε στα σκουπίδια» σημείωσε. «Αντί για αγροτική γη αποφάσισαν να κάνουν φωτοβολταικά, αντί για λίμνες αποφάσισαν τα νερά του Βερμίου να χαθούν, αντί για δάση να αφήσουν 41.000 στρέμματα χωρίς αποκατάσταση».

Έκανε λόγο για σωρευτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία  από τα Φ/Β και πρόσθεσε πως η θα συνεχιστούν η σκόνη , η τέφρα και οι αυταναφλέξεις λιγνίτη ενώ η φτώχεια θα διαλύσει τον κοινωνικό ιστό.

«Η περιοχή χάνει γη και νερά, χάνει τον πλούτο της για να κερδίζουν η γερμανική RWE και οι μέτοχοι της ΔΕΗ ΑΕ» υπογράμμισε και  επεσήμανε πως ο συνδυασμός της προσέφυγε για όλα αυτά στο ΣΤΕ ζηρώντας τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας»ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια και να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι του 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Κωσταρέλλας-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση