“Αφύλακτο δάσος” τα Πιέρια

8 Min Read

Η προστασία τους στο επίκεντρο σύσκεψης στο Βελβεντό

Σύσκεψη για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία διοργάνωσε ο Δήμος Βελβεντού το βράδυ της Τρίτης, με τα Πιέρια Όρη να βρίσκονται στο επίκεντρο της προστασίας και της θωράκισης απέναντι στην κλιματική κρίση. Για «αφύλακτο» δάσος έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης από τη μεριά του σημείωσε πως έχει ήδη συστήσει Ομάδα Εργασίας για τη Διαμόρφωση Σχεδίου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Διαχείρισης Κρίσεων. Όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο ότι η πρόληψη είναι το «κλειδί». 

- Advertisement -

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Βελβεντού, Σερβίων, Βέροιας και Κατερίνης στους οποίους «απλώνεται» χωροταξικά ο ορεινός όγκος των Πιερίων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.), αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, των Πυροσβεστικών και Δασικών Υπηρεσιών, φορέων και οργανώσεων. 

Ο Δήμος Βελβεντού αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς του «οδοιπορικού» που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), μετά την ίδρυση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, προτάσεων, εμπειριών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και Δήμων της χώρας και με κύριο σκοπό να αναδειχθεί αλλά και να στηριχτεί υλικοτεχνικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας. 

«Έχουμε ένα αφύλακτο δάσος και μπροστά στον κίνδυνο, αυτό που μας σώζει είναι ο αυθόρμητος εθελοντισμός» τόνισε ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, κάνοντας λόγο για ατελείωτες περιπολίες στα δάση από εθελοντές. Επίσης, στάθηκε και στη σημαντική βοήθεια των κλιμακίων της πυροσβεστικής, του στρατού και της αστυνομίας υπογραμμίζοντας πως έχουν περιορισμούς και είναι σχεδόν αποδεκατισμένες. 

Ο κ. Στεργίου καταλήγοντας ανέφερε πως με τη βοήθεια του Σ.Π.Α.Υ και του Δικτύου, θα χαράξουν έναν «οδικό χάρτη» για τη σωτηρία του δάσους, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους πέριξ των Πιερίων. Αυτός θα περιλαμβάνει τηλεσκοπική παρατήρηση του βουνού, εξοπλισμό, αυτοκίνητα, διάφορα μέσα, οργανωμένα παρατηρητήρια αλλά και εξοπλισμό για τους εθελοντές. «Δεν ξέρω αν υπάρχει χειρότερο κακό από τη φωτιά και αν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για εμάς, από το αν θα καεί το δάσος γιατί θα συμπαρασύρει και τους οικισμούς αλλά και κάθε είδους ζωής στην περιοχή μας» κατέληξε.  

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος και οι συνεργάτες του, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για την πρωτοβουλία ίδρυσης του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων και παρουσίασε ένα δεκάλογο προτάσεων που αφορούσαν θέματα Πολιτικής Προστασίας για τη σωτηρία των δασών καθώς και χρήσιμες πρακτικές για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος, όπως εφαρμόζεται στον Υμηττό από δώδεκα δήμους της Αττικής, μέλη του Σ.Π.Α.Υ.

Στη σπουδαιότητα της συνεργασίας και του εθελοντισμού με την κατάλληλη εκπαίδευση, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και δη της «έξυπνης» τεχνολογίας καθώς και στην αναγκαιότητα της πρόληψης στάθηκε ο κ. Κωνσταντάτος ο οποίος ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως η πρόληψη είναι 70% φθηνότερη από την κατάσβεση. «Η συνέργεια, ιδιαίτερα στις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης που για εμένα είναι ο πυλώνας της ελληνικής δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας, είναι ο τρόπος για να πετύχουμε πολύ σημαντικά πράγματα. Πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο θωράκισης» τόνισε ο ίδιος.

Επίσης συζητήθηκαν προτάσεις παρεμβάσεων και ενεργειών για την αποτελεσματική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συνεργασία των όμορων Δήμων πέριξ των Πιερίων και με την ουσιαστική συνδρομή του Δικτύου. Όπως αναφέρθηκε, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια σύγχρονη πρόκληση, μπορεί και πρέπει όμως να μετατραπεί σε σημαντική ευκαιρία. Η συμμετοχή του Δήμου Βελβεντού στο νεοσύστατο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία καθώς και η πρόθεση συνεργασίας των όμορων με το Βελβεντό Δήμων Σερβίων, Βέροιας, Κατερίνης είναι σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια όλων να προστατευθούν τα Πιέρια Όρη, σημείωσαν οι παρευρισκόμενοι. 

«Πρέπει να σταθούμε στην πρόληψη που αυτό είναι και το αυτονόητο» υπογράμμισε ο Δήμαρχος της Βέροιας. Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Σερβίων στάθηκε στην αναγκαιότητα προστασίας και θωράκισης των δασών και στην αξιοποίηση των δυνάμεων που ήδη υπάρχουν καθώς και της επιστήμης. 

Για μία συνάντηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο όμως με χρήσιμα συμπεράσματα και πρακτικές για την προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης. 

«Είναι πολύ σημαντική η υπεραξία της δικτύωσης, της συνεργασίας και της μεταφοράς μεταβιβάσιμων πρακτικών. Η γνώση αποτελεί κτήμα όλων των συνεργαζόμενων φορέων, των ανθρώπων της περιοχής και των μηχανισμών. Η Ελληνική Περιφέρεια μέσα από το συγκεκριμένο δίκτυο θα έχει μόνο οφέλη, γιατί είναι πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα και η ανθεκτικότητα του αστικού χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τα επόμενα χρόνια. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο επαγγελματισμός και ο στρατηγικός σχεδιασμός» τόνισε ο ίδιος.  

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια στα ζητήματα υποδομών και μέσων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο στρατηγικό σχεδιασμό για θέματα Πολιτικής Προστασίας, συστήνοντας ήδη Ομάδα Εργασίας για τη Διαμόρφωση Σχεδίου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Διαχείρισης Κρίσεων, σε επίπεδο περιφέρειας. «Το έργο αυτής της ομάδας σύμφωνα με την απόφαση σύστασης, δε σταματά στο να διαπιστώσουμε το πρόβλημα ή να σχεδιάσουμε αλλά σταματά εκεί όπου τελειώνει η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προβλήματος, όποιο και αν είναι κάθε φορά αυτό» υπογράμμισε. 

Συνέχισε λέγοντας πως συνεργάζονται με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το στρατό και διαμορφώνουν μια στρατηγική και ένα εγχειρίδιο διαδικασιών αντιμετώπισης παντός είδους κρίσεων. «Αυτό το εγχειρίδιο θα αποτελέσει ένα εργαλείο, το οποίο αυτόματα θα ενημερώνεται και θα το ενισχύσουμε με προϊόντα τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών. Θα έχουμε ένα σύστημα της εποχής του». 

Καταλήγοντας, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) θα φιλοξενηθεί στην περιοχή μας και θα εγκατασταθεί δίπλα στο αεροδρόμιο και ως περιφέρεια θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου καθώς και σε οτιδήποτε απαιτηθεί. «Παρεμβαίνουμε σε περιφερειακό επίπεδο με μια στρατηγική, με στόχους και μέσα για την επίτευξη τους. Ο χώρος μας είναι το υπόστρωμα άσκησης πολιτικών, πηγή άντλησης δυνάμεων και πόρων. Η προστασία του, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και η αειφορία αποτελούν μια μακροπρόθεσμη παραγωγική επένδυση και μέσα από δράσεις δικτύωσης και μεταφοράς εμπειριών, είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουμε πρωταγωνιστές» κατέληξε.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση