Κινητοποίηση στο Γ.Ν. Κοζάνης πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών Μαμάτσειου Νοσοκομείου και του ΚΥ Σιάτιστας

5 Min Read

Κινητοποίηση στο Γ.Ν. Κοζάνης πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών Μαμάτσειου Νοσοκομείου και του ΚΥ Σιάτιστας, στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης για την Υγεία με κεντρικό σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας: Δυναμώνουμε τη φωνή διεκδίκησης για μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, ενώ κάλεσμα στήριξης έβγαλε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Κοζάνης και το Παράρτημα Κοζάνης του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Υγειονομικών η Χάρις Λαμπαδά, παιδίατρος στο Γ.Ν. Κοζάνης δήλωσε:

«Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για πανελλαδικές δράσεις με σύνθημα Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή διεκδίκησης για μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού!

Η κινητοποίηση μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και πλαισιώνεται από προέδρους ταξικών σωματείων της περιοχής.

Ως υγειονομικοί έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι: Για να ριχτούμε στη μάχη με τον αόρατο εχθρό χρειαζόμαστε ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (δηλαδή προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές λοιπούς υγειονομικούς), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κρεβάτια ΜΕΘ) και ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ΜΑΠ, μάσκες, ρόμπες, αντισηπτικά).

Μέχρι στιγμής η αλήθεια είναι ότι:

-αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού η «λύση» που δόθηκε είναι να μετακινηθούν συνάδελφοι μας και από τα Κ.Υ. και τα Περιφερειακά Ιατρεία στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία με ευθύνη της 3ης ΥΠΕ έκλεισαν ενώ σε αυτή τη φάση η λειτουργία τους είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Το Νοσοκομείο της Κοζάνης μπήκε στην επιδημία του κορονοϊού με τις εξής ελλείψεις:

-για τους γιατρούς από τις 87 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 37, για τους νοσηλευτές και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό είναι κενές το 35-40% των οργανικών θέσεων.

Στην ερώτηση γιατί δε μας φέρνουν ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ η απάντηση είναι ότι προκηρύχτηκαν ορισμένες θέσεις και δεν υπάρχει προθυμία. Μα οι λιγοστές θέσεις που προκηρύχτηκαν είναι κυρίως για επικουρικούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Πάρτε για παράδειγμα τη ΜΕΘ που καθυστερεί η λειτουργία της γιατί δε βρίσκουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Μα ποιος συνάδελφος, ποιος εντατικολόγος θα αναλάβει τόσο εύκολα υπηρεσία εν μέσω πανδημίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου; Αυτό είναι το ευχαριστώ της κυβέρνησης και της 3ης ΥΠΕ προς τους ήρωες με τις λευκές ποδιές; Να τους θεωρεί αναλώσιμους;

2ο παράδειγμα με τη λειτουργία του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας όπου θα εγκατασταθεί το μηχάνημα για τα διαγνωστικά τεστ για τον ιό. Είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η λειτουργία, να γίνονται τεστ για όλη τη Δυτική Μακεδονία από 1 Μοριακό Βιολόγο με ολιγόμηνη σύμβαση; Για 4μηνα και 6μηνα ακούσαμε μέχρι στιγμής.

Χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, για να υπάρχει επάρκεια σε κρεβάτια. Επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών με ένταξη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιώτες γιατροί είναι παροπλισμένοι με ευθύνη του κράτους, μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες και το κράτος τους παροπλίζει.

-Αντί για επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό η αλήθεια είναι ότι οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο με συγκεκριμένη λίστα που έχει η προϊστάμενη του κάθε τμήματος. Τη μάσκα μπορεί να τη φοράμε όλο το 24ωρο, κάποιοι συνάδελφοι τις πλένουν και τις ξαναφοράνε, πολλοί ράβουν αυτοσχέδιες.

Η πραγματικότητα είναι άσχημη και σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζει με τη μαγική εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Τα όποια μέτρα πάρθηκαν μέχρι τώρα είναι ανεπαρκή και αφορούν κυρίως στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Αλήθεια ποιανού ευθύνη είναι να παρακολουθείται σήμερα η υγεία των ευπαθών ομάδων, των χρονίως πασχόντων και ποιος θα αξιολογήσει τα συμπτώματά τους όταν δεν υπάρχει γιατρός στην κοινότητα, δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έκλεισαν τα περιφερειακά ιατρεία και δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός για τους περισσότερους; Ποιανού ευθύνη είναι που έχει μείνει πίσω ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών; Δεχόμαστε σχετικά τηλεφωνήματα αρκετά συχνά στην παιδιατρική κλινική.

Κάνουμε έκκληση λοιπόν σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το κράτος και η διορισμένη από αυτό Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη και να δώσουν πραγματική λύση στα προβλήματα αυτά. Να προστατέψουν την υγεία του λαού της περιοχής μας. Το υπόμνημα με τα αιτήματα μας θα κατατεθεί άμεσα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Τέλος να δώσουμε ένα μήνυμα για το λαό της Κοζάνης και της γύρω περιοχής: Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε δυνατοί, δε σιωπούμε, διεκδικούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστάσια της υγείας μας γιατί η υγεία δεν είναι εμπόρευμα!»

 

 

Μοιραστείτε την είδηση