26 Αυγούστου 2050:Το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα στην Ευρώπη κλείνει σήμερα

3 Min Read

Ζητήθηκε από τον οργανισμό One Day in 2050 από 365 ανθρώπους από όλο τον πλανήτη να γράψουν τι θα επιθυμούσαν να υπάρχει ως πρωτοσέλιδο σε μια τοπική εφημερίδα σε σχέση με το Περιβάλλον.

 Η συμμετοχή του τακτικού συνεργάτη του “Χ” Κώστα Καραμάρκου στην πρόσκληση του οργανισμού  επισημάνθηκε ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μαζί με αυτές για την Ουάσιγκτον, το Ρότερνταμ. το Χιούστον, τη Νότια Αφρική, την Καταλονία και το Λονδίνο.

 Ο Κώστας Καραμάρκος, εξαιρετικά έμπειρος σύμβουλος στρατηγικής, ταξιδεύει εργαζόμενος και εργάζεται ταξιδεύοντας ανά την υφήλιο. Ταυτόχρονα, προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές του σε θέματα στρατηγικής στους σημαντικότερους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή μας που δεν έχει αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του όσο θα έπρεπε.

26 Αυγούστου   2050 Η Εποχή της Δίκαιης Μετάβασης ολοκληρώθηκε

ΧΡΟΝΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ). Σήμερα κλείνει το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού  ρεύματος από άνθρακα στην Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια για τη Δίκαιη Μετάβαση ολοκληρώθηκαν, μετά από πολλές προσπάθειες, τεράστια χρηματικά ποσά που δόθηκαν και ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τέθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης.

 Έχουν αποκατασταθεί περιβαλλοντικά όλα τα ορυχεία, έχουν δοθεί ανταποδοτικά κίνητρα στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί οικονομικά και κοινωνικά, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δράσεις υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών. Πουθενά στην Ευρώπη δεν εκπέμπεται CO2 από καύση άνθρακα, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και κυρίως από πράσινο υδρογόνο.

Όλα τα παλιά εργοστάσια, είτε έχουν μετατραπεί σε χώρους βιομηχανικής κληρονομιάς, είτε έχουν κατεδαφιστεί. Μουσεία μνήμης έχουν δημιουργηθεί στις περισσότερες χώρες για να θυμίζουν μια εποχή 120 ετών που η παραγωγή ρεύματος έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δημιούργησε συνθήκες μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας σε πολλές περιφέρειες της Ευρώπης, αλλά είχε ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως, αλλά και οι χώρες της Ευρώπης που δεν συμμετέχουν σε αυτή, ολοκλήρωσαν τις χρηματοδοτήσεις και επιβράβευσαν τις χώρες και περιφέρειες που πολύ γρήγορα εφάρμοσαν τα προγράμματα απανθρακοποίησης με δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Τρεις περιφέρειες στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πολωνία που είδαν τις πόλεις τους να ερημώνουν, τους επιστήμονες να τις εγκαταλείπουν και τις οικονομίες  τους να καταστρέφονται στην κυριολεξία, έχουν γίνει τα παραδείγματα που πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.

 Οι οικονομίες δεν πρέπει να στηρίζονται μονοδιάστατα σε έναν κλάδο, διότι με την κατάρρευση του για οποιονδήποτε λόγο, καταρρέουν και οι περιοχές αυτές.

Τα οικονομικά μοντέλα και οι στρατηγικές που εφαρμόστηκαν την περίοδο της Δίκαιης Μετάβασης δυστυχώς δεν ήταν αρκετά για να αναστρέψουν τις δυσμενείς συνθήκες. Όλα έπρεπε να σχεδιαστούν και κυρίως να εφαρμοστούν διαφορετικά.

Μοιραστείτε την είδηση