29/1/1950-29/1/2025: Μια 75χρονη πορεία, από Ρ/Σ Ενόπλων Δυνάμεων σε ΕΡΤ Κοζάνης

9 Min Read
Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Ρ/Σ Ενόπλων ∆υνάµεων ∆υτικής Μακεδονίας και συγκεκριµένα το έτος 1958, µε τους τότε πρωταγωνιστές τους: ∆ιακρίνονται, από αριστερά προς δεξιά: Ο εκφωνητής Λάζαρος Τζώνος, η εκφωνήτρια Ματίνα Γκουρτσούλη, η επίσης εκφωνήτρια Ελένη Προκοπίου, ο τεχνικός του Σταθµού Σάκης Καραφύλλης, έχοντας στο µέσον της φωτογραφίας δύο υπεύθυνους του Σταθµού στρατιωτικούς, µπροστά στην είσοδο του Σταθµού, που λειτουργούσε στον κινηµατογράφο «Κένταυρος» (όπου σήµερα είναι η ΛΑΦ Κοζάνης)

Μία ιστορικής σημασίας ημερομηνία για τον τόπο μας είναι και η 29 Ιανουαρίου 1950. Είναι η ημερομηνία, κατά την οποία έγιναν τα εγκαίνια λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κοζάνης. Ενός γεγονότος σημαντικού, ειδικά για την εποχή εκείνη, κατά την οποία δεν είχε παρέλθει καν το πρώτο εξάμηνο από την λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων της τριετίας 1946-49, μιας περιόδου που η Χώρα μας προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από τις καταστροφές, τα ερείπια και τις ανθρώπινες απώλειες των στρατευμένων παιδιών της στην επαρχία.

Επί Κυβερνήσεως Τζών Θεοτόκη και επί στρατιωτικής ηγεσίας Β’ Σ. Στρατού του αντιστράτηγου Αλέξανδρου Τσιγγούνη, εκδίδεται από το σχετικό γραφείο του Σώματος, η Φ. 46/14.1.1950 Διαταγή, στην οποία διαλαμβάνονται τα εξής: «Εις Κοζάνην ιδρύεται ραδιοφωνικός Σταθμός, τιτλοφορούμενος: Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας».

Σε ένα 15νθήμερο, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1950, τελούνται τα εγκαίνια λειτουργίας του Σταθμού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης Κωνσταντίνου (Πλατή), παρουσία του Σωματάρχου, Αντιστρατήγου Αλεξ. Τσιγγούνη, του Επιτελάρχου Δημ. Σειραδάκη, του Νομάρχου Ιωαν. Γκότση, του Δημάρχου Δημ. Τέρπου, λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια τα ερτζιανά κύματα υποδέχονταν μία άγνωστη έως τότε, νέα φωνή, η οποία αυτοσυστήνονταν: «ΕΔΩ ΚΟΖΑΝΗ. Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας. Εκπέμπομεν καθημερινώς επί βραχέων κυμάτων και επί μήκους κύματος 37,74 μέτρων ή συχνότητος 7950 χιλιοκύκλων ανά δευτερόλεπτον». Ήταν μία ακόμη φωνή στον έξω κόσμο!.. Ένα παράθυρο στον κόσμο!…

Το πρόγραμμα του Σταθμού ήταν ενημερωτικό, πατριωτικό, με ιδιαίτερες εκπομπές ενίσχυσης του εθνικού φρονήματος, αλλά και ψυχαγωγικό, με διάφορες εκπομπές ποικίλης μουσικής (από κλασικής μέχρι ελαφρού λαϊκού τραγουδιού, ρεμπέτικου, καντάδων). Ακόμη ήταν πρόγραμμα επικοινωνιακό, με την εκπομπή «Η ώρα των ακροατών μας», κατά την διάρκεια της οποίας τα στρατευμένα παιδιά – και όχι μόνον – αφιέρωναν τραγούδια στους δικούς τους ανθρώπους, δίδοντας το «στίγμα» τους, ότι εξακολουθώ να υπάρχω!…

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κοζάνης ήταν μεταξύ των πρώτων επαρχιακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της Χώρας, καθότι τότε λειτουργούσαν σε όλη την Επικράτεια, οι ακόλουθοι Ρ/Σ, όλοι των Ενόπλων Δυνάμεων: Αθηνών, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Λαρίσης, Μακρονήσου, Τριπόλεως. Σ’ αυτούς προσετέθη και της Κοζάνης, ως 8ος, κατά σειρά λειτουργίας. Επίσης, εξέπεμπαν, χωρίς να είναι των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Ρ/Σ του Βόλου, των Πατρών και των Χανίων. Ήταν αξιοσημείωτο γεγονός για το 1950, να λειτουργεί Ρ/Σ και στην Κοζάνη, μέσα στους δέκα που εξέμπεμπαν σε όλη την Επικράτεια!…

Ο Ρ/Σ Κοζάνης λειτουργούσε στον Κινηματογράφο «Κένταυρος» (σήμερα στεγάζεται η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης), ενώ ο πομπός του ήταν στον Άγιο Αθανάσιο.

Πρώτοι εκφωνητές ήσαν: Η Ειρήνη Κούκουρα, η Ιουλία Μπέη, οι Κοζανίτικης καταγωγής Ματίνα Γκουρτσούλη, Σταύρος Καραπάτσιος, μεταγενέστερα δε ο Λάζαρος Τζώνος, αλλά και η Ελένη Προκοπίου (όλοι αυτοί στη δεκαετία του 1950). Τεχνικός του Σταθμού, όχι μόνον την πρώτη 10ετία, αλλά για 35 χρόνια, ήταν ο Σάκης Καραφύλλης, ο οποίος φέρνοντας στη μνήμη του, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σταθμού, είχε δηλώσει ότι το προσωπικό στον Σταθμό ήταν 4 άτομα. Αυτά όμως δούλευαν, με πολύ μεράκι, αγαπούσαν το ραδιόφωνο. Ούτε ρεπό, ούτε διακοπές για τις γιορτές ή το καλοκαίρι. Ηρωικές εποχές, αλλά ευχάριστες. Στα πρώτα πέντε χρόνια της λειτουργίας του ο Ρ/Σ είχε τμηματικό πρόγραμμα λειτουργίας. Το πρωί 7-10, το μεσημέρι 12-14.30’ και το απόγευμα από 17.00’ έως 22.00’ το βράδυ. Σταδιακά, το πρόγραμμα είχε περισσότερες ώρες και ικανοποιούσε όλους τους ακροατές, όποια ώρα ήθελαν. 

Όλες οι εκπομπές ήταν ζωντανές, καθώς δεν υπήρχαν μέσα για ηχογράφηση ή «κονσέρβα» εκπομπή. Έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1958, η μαθητική χορωδία του Βαλταδωρείου Γυμνασίου, που ήταν εμπλουτισμένη και με μουσικά όργανα (στις κιθάρες οι Κώστας Γκαγκάνας και Γιάννης Μανδραλής, στο ακορντεόν ο Μάρκος Καράτζιας, στην τρομπέτα ο Θωμάς Γκιούρης, στο τύμπανο ο Νίκος Ζορμπάς, στις φωνές και η ταπεινότητά μου), έψαλαν τα κάλαντα και το «Καλήν ημέραν Άρχοντες» και από ραδιοφώνου. Λόγω μάλιστα της πετυχημένης εκτέλεσης και ύστερα από παράκληση του ειδικού μουσικού του Σταθμού, εκτελέσαμε άλλα δύο χριστουγεννιάτικα κομμάτια: Το «Άγια Νύχτα» και το «Ω, έλατο».

Σε ζωντανές εκπομπές φιλοξενούνταν επίσης παρέες ερασιτεχνών κιθαριστών, μουσικοοργανοπαικτών καλλιφώνων, κανταδόρων, οι οποίοι είχαν τη δική τους ώρα στο πρόγραμμα και ήσαν ιδιαίτερα αρεστοί (μεταξύ άλλων οι: Χρήστος Δακής, Κούλης Σιαλβέρας, Κώστας Γκαντιάς, Χρήστος Μπρόβας, Γιώργος Νικολαΐδης, Τάκης Γκατζόφλιας, Πάνος Παφίλης, Σπύρος Σιακαβάρας κ.α.).

Ακόμη, ζωντανή αναμετάδοση πανελληνίου ενδιαφέροντος αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού Κοζάνης – Νίκης Βόλου, έγινε από το Στάδιο Κοζάνης, την 14 Μαΐου 1961, για την οποία είχαν επιστρατευθεί να την μεταδώσουν οι: Βασίλης Φόρης (για τα προ του αγώνος σχόλια και την πλημμυρισμένη από ξένο κόσμο Κοζάνη, της οποίας τα περίπτερα είχαν… «μείνει» από τσιγάρα, τα καφενεία και τα εστιατόρια ήσαν… «μπουκωμένα», οι δρόμοι αδιάβατοι, από το πλήθος και στο γήπεδο να μην πέφτει καρφίτσα» από τις 12 το μεσημέρι!…), καθώς επίσης και οι: Τάκης Κολοβός (αθλητικός παράγων), Κώστας Σκορδάς και η ταπεινότης μου (ως αθλητικογράφοι της εποχής), οι οποίοι, ανά 30’ έκαστος αναμετέδιδαν τον αγώνα, σε απ’ ευθείας μετάδοση με το εθνικό δίκτυο και την εκπομπή: «Μικρόφωνο στα γήπεδα».

Αυτές είναι λίγες προσωπικές περιπτώσεις από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ρ/Σ Κοζάνης και ασφαλώς υπάρχουν και άλλες πάμπολλες από τους σταθερούς ακροατές του Σταθμού, ο οποίος, μέρα με την ημέρα είχε καταστεί ο αχώριστος σύντροφός τους!…

Ο Ρ/Σ Κοζάνης είχε τεράστια συμβολή στην πολιτιστική, επαγγελματική, κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων της Κοζάνης, με ιδιαίτερη προσφορά του κατά την διάρκεια του ισχυρότατου σεισμού της 13ης Μαΐου 1995, όταν αρκετά συνεχόμενα 24ωρα ενημέρωνε έγκαιρα τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό πολίτες της περιοχής μας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρώην προϊσταμένου και συνταξιούχου ήδη της ΕΡΤ Κοζάνης, Θωμά Κάστια, το αρχικό καθεστώς του Ρ/Σ Κοζάνης διατηρήθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 1967, οπότε άρχισε να εκπέμπει στα μεσαία κύματα και στη συχνότητα των 1602 χιλιοκύκλων ανά δευτερόλεπτο. 

Το φθινόπωρο του 1982, όταν καταργήθηκε η Υ.ΕΝ.Ε.Δ. ο Ρ/Σ Κοζάνης αποστρατιωτικοποιήθηκε και εντάχθηκε στην ΕΡΤ2.

Τον Οκτώβριο του 1987 με το ν.1730 ο Ρ/Σ Κοζάνης εντάχθηκε στην ΕΡΤ Α.Ε., ως ΕΡΑ Κοζάνης.

Από τον Νοέμβριο του 1991 το πρόγραμμα της ΕΡΑ Κοζάνης μεταδίδεται και στα FM στη συχνότητα 100,2.

Το 1998 η ΕΡΑ Κοζάνης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Δικτύου ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας, ένα δίκτυο που συνεργάζονταν με ιδιωτικά, δημοτικά, κρατικά ραδιόφωνα και στους τέσσερις Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας ταυτόχρονη εκπομπή, σε καθημερινή βάση, σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, με τους κατά τόπους ανταποκριτές, οι οποίοι πρόβαλαν τα προβλήματα της ιδιαίτερης περιοχής τους. 

Στις 11 Ιουνίου του 2013 η ΕΡΑ Κοζάνης, όπως και η ΕΡΤ έκλεισε με απόφαση της τότε Κυβέρνησης, αλλά η φωνή της δεν έπαυσε να ακούγεται χάρις τις προσπάθειες των εργαζομένων της. Επαναλειτούργησε μετά δύο χρόνια, όπως και η ΕΡΤ και από το 2015 η ΕΡΑ Κοζάνης είναι ένας από τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε. και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ Κοζάνης. 

Η σηµερινή πλέον ΕΡΤ Κοζάνης, η οποία στεγάζεται σε οίκηµα επί της οδού Τράντα αριθµ. 19

Σήμερα η ΕΡΤ Κοζάνης λειτουργεί σε οίκημα επί της οδού Τράντα αριθ. 19 και έχει προσωπικό που αποτελείται από διοικητικούς, τεχνικούς και δημοσιογράφους. 

Δημοσιογράφοι μόνιμοι είναι 6, ήτοι: Μάκης Νασιάδης, Αντώνης Μαυρίδης, Περικλής Καραφυλλίδης, Δέσποινα Αμαραντίδου, Αναστασία Παπαντώνη και Μαίρη Κισκιλίδου, με συμβασιούχο την Φωτεινή Γαλογαύρου.

Τεχνικοί είναι ένας μόνιμος και ένας συμβασιούχος, επίσης δύο διοικητικοί υπάλληλοι και ένας μουσικός επιμελητής. 

Η συχνότητα είναι 100,2 FM. Διαδικτυακά δε, η ΕΡΤ Κοζάνης ακούγεται σε όλο τον κόσμο στην εξής διεύθυνση: ertecho.gr/radio/kozani. 

Εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε Χρόνια Πολλά, πάντα επιτυχίες και προώθηση των τοπικών προβλημάτων για την επίλυσή τους.

Δημ. Κλείδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση