40 χρόνια Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης “Ο Αλιάκμων”. Γράφουν οι Κώστας και Γιάννης Δόδουρας

3 Min Read

Καλοκαίρι του 1981 στην ΄΄Πλαζ  Ροδίτη΄΄ όπως αυτάρεσκα μερικοί  και με αρκετή δόση ειρωνείας οι περισσότεροι αποκαλούν την παραλίμνια περιοχή, δημιουργείται ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες το αδιαχώρητο, από τους αμέτρητους  επισκέπτες και τους περίεργους που καταφθάνουν για να γνωρίσουν την καινούργια τεχνική λίμνη Πολυφύτου.

Ένας πυρήνας από τους τακτικά ή και περιστασιακά αθλούμενους στην κολύμβηση ή στο νέο άθλημα της ιστιοσανίδας, αισθάνονται  μεγάλη πίεση από την στενότητα του χώρου, την   έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης και την εν γένει ακαταστασία που επικρατεί και αποφασίζει να ιδρύσει Ναυτικό Όμιλο. Επιλέγεται ο ακριβώς απέναντι απαλλοτριωμένος από την ΔΕΗ χώρος για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ήτοι άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό Κοζάνης – Λαρίσης και  γειτνίαση με την κοινότητα της Νεράιδας για την δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού.

- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ξεκινάνε οι πρώτες επαφές με την τοπική πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκηση για την αναζήτηση υποστηρικτικής βοήθειας. Ο Γενικός Γραμματέας Μερκούρης Κυρατσούς του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ο Νομάρχης Θεόδωρος Χαλάτσης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Παγούνης και ο πρόεδρος της Νεράιδας Ηρακλής Παπαδόπουλος βρίσκουν την ιδέα  εξαιρετική και μαζί με τις  ευχές μας υπόσχονται κάθε δυνατή βοήθεια. Για το ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας της ΔΕΗ και την οριστική σύνδεση του ομίλου με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού καθοριστική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Την άνοιξη  του 1982 ολοκληρώνονται οι επαφές και κατατίθενται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης  τα ονόματα των ιδρυτικών μελών του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ   ΄΄Ο ΑΛΙΑΚΜΩΝ΄΄ και στις 15.09.1982 υπογράφεται η αναγνώριση του Σωματείου.

Η διαμόρφωση του χώρου, και ο κτίσιμο των πρώτων εγκαταστάσεων προχωράνε άμεσα με την βοήθεια και χρηματοδότηση του Δήμου Κοζάνης ,   ενώ η  δενδροφύτευση  και η προσωρινή με ηλεκτρογεννήτρια ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ ξεκινάνε  με τη βοήθεια της Νομαρχίας. Ταυτόχρονα οργανώνονται οι πρώτοι στην περιοχή μας ναυταθλητικοί αγώνες επίδειξης  για την ενημέρωση του κοινού με να νέα αθλήματα.

Η πορεία του σωματείου ήταν δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε ανεμπόδιστη,  όμως με το ζήλο των διοικητικών συμβουλίων, την αγάπη των μελών του,  τις ακούραστες προσπάθειες των προπονητών και την βοήθεια που προσέφεραν οι οικογένειες των αθλητών μας, ο όμιλος κατόρθωσε να αναδείξει υπέροχους αθλητές  στους διασυλλογικούς , τους πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς  αγώνες και να κάνει περήφανο τον τόπο μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Κώστας και Γιάννης Δόδουρας

Υ.Φ. Η παρούσα καταγραφή περιγράφει μόνον την αρχή της σαρραντάχρονης πορείας του Ομίλου και δεν αναφέρεται στην μετέπειτα ανοδική εξέλιξή του.

Μοιραστείτε την είδηση