Στην Κοζάνη ο Αντιπρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης

6 Min Read

Στην περιοχή βρέθηκε την Κυριακή ο  ο Αντιπρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος και είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη και το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε τηλεγράφημα του Σπ. Κουταβά: 

«Έχει κλειδώσει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα είναι ένα δυνατό ντέρμπι ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης από την Κοζάνη, επισημαίνοντας ότι το βασικό δίλλημα αυτής της αναμέτρησης θα είναι «εάν η κυβέρνηση της επόμενης ημέρας θα έχει ως κορμό την πολιτική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις συνεργασίες που θα προκύψουν η κορμό την ΝΔ που είναι άγριος νεοφιλελευθερισμός με ισχυρούς ακροδεξιούς κόκκους».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «όσοι ελπίζουν ότι ο ΣΥΡΙZΑ θα επιστρέψει στα μονοψήφια ποσοστά κάνουν ευσεβείς πόθους η κοιμούνται ύπνο βαθύ» εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια και κατέληξε λέγοντας ότι «θα ναι ο ένας από τους δύο ισχυρούς πόλους στο πολιτικό σύστημα».

Ανέφερε ακόμη ότι με όλα τα λάθη του περιελθόντος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να είναι «ο βασικός εκφραστής των δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα» σημειώνοντας ότι η αριστερά και η κεντροαριστερά στην Ελλάδα αποτελεί για δεκαετίες την κοινωνική πλειοψηφία. Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν για πολλοστή φορά προσκεκλημένος και συμμετείχε ως παρατηρητής στην συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών που έγινε στην Λισσαβόνα, ότι έχει συναντηθεί πάνω από δέκα φορές σε αυτές τις συνόδους με την Φώφη Γεννηματά και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι αντιφατικό έως παράλογο, την ώρα που γίνονται τα παραπάνω στο εξωτερικό, εντός των Ελληνικών συνόρων η Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι αρνούμαι καν το διάλογο με τον Σύριζα».

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντί-αριστερά», και σημείωσε ότι «ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να απομακρυνθεί από μια ακραία αντί-ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφορά κα ρητορική». Επίσης κάλεσε την ηγεσία του νέου φορέα να συνειδητοποιήσει όσο δυνατόν πιο γρήγορα ότι «η λογική του δορυφόρου στη ΝΔ δεν τους κάνει καλό» και εξήγησε ότι είναι τουλάχιστον αντιφατικό «όταν η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι την χωρίζει άβυσσος από την ΝΔ, την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του κόμματος της να εκφράζουν με όλους τους πόρους τους σώματος τους την θέληση τους να γίνουν υπουργοί του Μητσοτάκη».

Ο Δημήτρης Παπαδούλης εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν θα συμπεριλάβει στην μελλοντική κυβέρνηση του την Ντόρα Μπακογιάννη.

«Διάβασα ότι ο κ Μητσοτάκης κάνει σχέδια και προαναγγελίες για το πώς θα ναι η επόμενη κυβέρνηση του και επειδή είναι εναντίον της οικογενειοκρατίας, λέει ότι αφήσει απέξω την Ντόρα».

«Κατά την γνώμη μου -συνέχισε ο ευρωβουλευτής- το έργο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον της οικογενειοκρατίας που ακούγεται το συντομότερο ανέκδοτο. Θα του συνιστούσα να μην βιάζεται να προδιαγράφει την σύνθεση της επόμενης κυβέρνησής του γιατί αυτό θα αργήσει πάρα πολύ. Και πιθανό να μην συμβεί ποτέ» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Ακόμη αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις πολλών που συμφωνούν ότι η Ελλάδα βαδίζει τα τελευταία της βήματα για την έξοδο από το μνημόνιο και ότι η συνεδρίαση στις 4 Δεκεμβρίου στο Γιούρογκρουπ και στις 22 Ιανουαρίου 2018 στην Σύνοδο Κορυφής θα σημάνουν το αίσιο τέλος αυτής της αξιολόγησης. Τόνισε όμως ότι «η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι λύνονται αυτομάτως όλα μας τα προβλήματα αλλά κάνουμε ένα βήμα στην απόκτηση της Λαϊκής κυριαρχίας».

Για το θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ υπεραμύνθηκε την συμφωνία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι είναι πολύ καλύτερη από την «μικρή ΔΕΗ» που είχαν καταλήξει οι προηγούμενοι, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα των εργαζόμενων της ΔΕΗ οι εκπρόσωποι των φορέων της αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι «τα συλλαλητήρια είναι θετικά, ενισχύουν την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, και κάνουμε προσπάθειες μέσω αυτής της διαπραγμάτευσης για παράταση της διάρκειας ζωή των λιγνιτικών μονάδων».

Νωρίτερα το πρωί συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που κάνει το δίκτυο την ενεργειακών δήμων στην Ευρώπη σε ότι αφορά τους πόρους του Ταμείου δίκαιης μετάβασης σε περιοχές που είχαν λιγνιτικά κοιτάσματα, ενώ ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης του παρέδωσε τις προτάσεις που θα υποβάλλουν στις 11 Δεκεμβρίου στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και που αφορά ένα σχέδιο στήριξης της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΤΑ, η ΑΝΚΟ και το Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας.

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση