77 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σερβίων

2 Min Read

77 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το ολοκαύτωμα των Σερβίων, όταν οι Ιταλοί σύμμαχοι των ναζί έκαψαν σπίτια και εκκλησίες και εκτέλεσαν δεκάδες κατοίκους. Η τομεακή επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, τιμά τη μνήμη των νεκρών σε ειδική εκδήλωση στο «φυτώριο Σερβίων» στις 11:30 το πρωί με ομιλητή τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης Γιάννη Κανάτσιο.

Ήταν 6 Μαρτίου του 1943, όταν η Ιταλική στρατιωτική φάλαγγα που ξεκίνησε από την Ελασσόνα με τελικό προορισμό τη Σιάτιστα, σταμάτησε και έμεινε στα Σέρβια για λίγες ημέρες ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας γέφυρας στον ποταμό Αλιάκμωνα, καθώς οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν ανατινάξει την ξύλινη γέφυρα που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί για να αντικαταστήσουν τη σιδερένια γέφυρα που είχε ανατιναχθεί από τους Άγγλους κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα μετά την κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου.

Οι Ιταλοί σε συννενόηση με τους Γερμανούς κατέστρεψαν τις τρείς εκκλησίες που υπήρχαν, σχεδόν όλα τα σπίτια των Σερβίων ενώ από τη μανία τους γλίτωσε μόνο το ορφανοτροφείο και δύο – τρία σπίτια από τα 1.100 που υπήρχαν τότε.

Εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί πάνω από 40 κάτοικοι των Σερβίων εκείνη την ημέρα και τις επόμενες μέρες ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 70. Οι υπόλοιποι από τα γύρω βουνά έβλεπαν έντρομοι να εξελίσσεται το ολοκαύτωμα για μέρες και να καίγονται οι οικογένειες και οι περιουσίες τους. Οι Ιταλοί αποχωρούν και επιστρέφουν οι Γερμανοί σκοτώνοντας και καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Σειρά είχαν τα χωριά Λάβα, Μεταξάς, Τριγωνικό, Παληογράτσανο, Καστανιά, Πολύραχο, Μοσχοχώρι, Λιβαδερό και Καταφύγι όπουν έμειναν μόνο αποκαΐδια.

Οι Γερμανοί φεύγοντας από τα Σέρβια τον Οκτώβρη του 1944 έκαψαν το οικοτροφείο Σερβίων, το οποίο ήταν το μοναδικό κτίσμα που είχε απομείνει από τους Ιταλούς.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση