Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο έγκλημα, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι αυτό που διέπραξε, με την εκπνοή του βίου της, η κυβέρνηση Τσίπρα, με την επιπόλαιη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, πρέπει να δούμε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγιναν αυτές οι αλλαγές. Ιδίως ως προς το επίπεδο διαφθοράς του δημοσίου βίου, στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας.
Κάθε χρόνο, η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» καταρτίζει έναν πίνακα αξιολόγησης του βαθμού διαφθοράς ανά τον κόσμο. 180 χώρες περιλαμβάνει συνολικά ο φετινός πίνακας. Με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην, ήκιστα τιμητική, 67η θέση. Στο ίδιο επίπεδο με την Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. Πολύ μακριά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Σε επίπεδα τριτοκοσμικά.
Θα νόμιζε κανείς ότι αυτή 67η θέση …κατακτήθηκε, μετά από συνετή κυβερνητική πολιτική, συνιστώντας μια βελτίωση έναντι του προσφάτου παρελθόντος. Πράγμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενθαρρύνει μια πιο ήπια αντιμετώπιση της διαφθοράς. Άλλα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το 2018 η θέση της χωράς μας επιδεινώθηκε. Κατεβήκαμε οκτώ σκαλιά πιο κάτω «στου κάκου τη σκάλα». Από την 59η θέση, το 2017, κατεβήκαμε στην 67η.
Αυτή ήταν η θλιβερή μας πραγματικότητα. Άλλα τα «συντρόφια» του δικού μας …Μαδούρο, προχώρησαν απτόητα, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις, τόσο από τις οργανώσεις δικαστών και εισαγγελέων όσο και από άλλους έγκριτους νομικούς και την αντιπολίτευση, Ακόμη και τον ΟΟΣΑ που αντέδρασε εντόνως όταν γνωστοποιήθηκε το σχέδιο νόμου. Λες και είχαν κάποια «γραμμάτια» να εξοφλήσουν.
Αναλογισθείτε που πρόκειται να φθάσουμε τώρα που γίνεται πάρτι με την ατιμωρησία των καταχραστών του δημοσίου και την μετατροπή πολλών εγκληματών, που συνδέονται αμεσότατα με τα επίπεδα διαφθοράς, από κακουργήματα σε πλημμελήματα. Ώστε να πέφτουν στα «μαλακά» όλοι οι επιτήδειοι.
Ευτυχώς, χθες μάθαμε ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης σχεδιάζει μια έστω ολιγόμηνη αναστολή της εφαρμογής των νέων κωδίκων. Τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο, που αρχίζει η επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων. Ώστε, στο μεταξύ, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η Βουλή δεν θα πάει φέτος διακοπές, άλλα θα εργάζεται εντατικώς και κατά την διάρκεια του Θέρους, να επιχειρηθούν κάποιες εφικτές βελτιώσεις.
Ίσως είναι λίγο. Άλλα, για να παραφράσω μια λαϊκή παροιμία, «και το λίγο της …διεφθαρμένης, καλό της κάνει».