Ακόμη και το κλάμα ενός παιδιού, είναι μια θεσπέσια μουσική. Αρκεί να μην είναι προϊόν βίας που ασκείται, από οποιονδήποτε, πάνω στο παιδί. Διότι τότε γίνεται εφιαλτικός σπαραγμός. Ας είναι στα χρόνια που έρχονται, τα κλάματα των παιδιών να οφείλονται μόνον σε φυσικά αίτια, όπως πονάκια, παιδικά ναζάκια ή πείσματα. Αλλά πάντως όχι ως προϊόν βίας. Είτε πολεμικής, είτε ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής –με το φαινόμενο του «μπούλινγκ», που δεν είναι νέο όσο το όνομα του, να απλώνεται- είτε κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε μια ακόμη μορφή βίας εναντίον των παιδιών. Βίας που προκαλεί ένα κλάμα άλλοτε γοερό και άλλοτε βουβό. Και έχει οδηγήσει στην παγίωση ενός κλίματος φόβου, τόσο ανάμεσα στα παιδιά όσο και στους γονείς τους. Είναι η «μόδα» να επιτίθενται διάφοροι, ακόμη και έφηβοι, ιδίως δε «ρομά», κατά των παιδιών που έχουν βγει στους δρόμους να ομορφύνουν τις γιορτινές ημέρες, τραγουδώντας, είτε κατά μόνας, είτε σε μικρές παρέες, τα κάλαντα, με τα τρυγονάκια, η άλλα συνοδευτικά μουσικά όργανα.
Είναι ένα φαινόμενο που έχει οδηγήσει πολλούς γονείς στην απόφαση να μην αφήνουν τα παιδιά τους να μετέχουν σε αυτή την παραδοσιακή γιορταστική διαδικασία. Έτσι ώστε λιγοστεύουν, από χρόνο σε χρόνο, στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι παιδικές φωνές που ακούγονται στο δρόμο, τα παιδικά χεράκια που κτυπούν το κουδούνι μας για κάνουν την πατροπαράδοτη ερώτηση «να τα πούμε;».
Άλλαξαν οι καιροί. Στα παιδικά μου χρόνια μπορούσαμε, μαζί με τον γείτονα μου Παναγιώτη Βουλγαρίδη να ξεκινάμε από τον Άνω Κορυδαλλό να φθάνουμε ως την αγορά του Πειραιώς, ως την Φρεαττύδα, και το Νέο Φάληρο, χωρίς να μας συνοδεύει ο φόβος ότι κάποιος θα μας ληστέψει, για να πάρει τις δραχμούλες και τις τρύπες δεκάρες και εικοσάρες που μαζεύαμε. Τώρα φοβάσαι να αφήσεις το παιδί σου στην ίδια σου την γειτονιά. Το πολύ να το συνοδεύεις ως τον παππού η την νονά του, άντε και σε κανένα φιλικό σπίτι.
Η μεγάλη χαλαρότητα στην αντιμετώπιση των εγκληματιών έχει οδηγήσει σε νέες μορφές εγκλημάτων. Και αυτό το έγκλημα, που μας στερεί την ωραιότερη μουσική του κόσμου, το παιδικό τραγούδι, ακόμη και όταν είναι …παράφωνο, απαιτεί αλλαγή τακτικής. Διότι αξίζει να χαρακτηρισθεί, και να αντιμετωπισθεί, το έγκλημα αυτό, ως ιδιώνυμο.
Μοιραστείτε την είδηση