Πολιτική ορθότητα είναι το να μην υιοθετεί κάποιος λόγους ή συμπεριφορές που μπορεί να προσβάλλουν τους άλλους. Στην υπερβολή της, βέβαια, η πολιτική ορθότητα μπορεί να είναι προβληματική, ενώ κατ’ άλλους αποτελεί έναν μεταμοντέρνο φασισμό.
Πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση της απόσυρσης του επίμαχου σποτ με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Λούλη που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή δημιουργήθηκε διαμάχη μεταξύ των όσων υποστήριξαν ότι το σποτ επεφύλασσε μειονεκτική θέση για την γυναίκα, αλλά κι εκείνων που υποστήριξαν το αντίθετο.
“Όταν θέλεις μέσα σε ένα λεπτό να περάσεις το μήνυμά σου προφανώς και θα καταφύγεις σε στερεότυπα. Σύμφωνα με τον καινούργιο ορισμό του σεξισμού δεν πρέπει ποτέ να ξαναναφερθούμε σε κανέναν τύπο ζευγαριού γιατί πάντα κάποιος θα έχει δίκιο και κάποιος θα θίγεται; Θα πρέπει όλα τα σποτάκια να αναφέρονται σε άφυλα όντα ή σε σαλιγκάρια;” είπε σε συνέντευξή του ο πρωταγωνιστής του σποτ (πηγή: Lifo.gr).
Στην πράξη η πολιτική ορθότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα μόνο σε μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται επί της ουσίας τα προβλήματα και δεν προσπαθεί να «σουλουπώσει» μόνο επιφανειακά τα κακώς κείμενα. Και μάλλον ακόμα ως κοινωνία δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το επίπεδο, αφού καθημερινά μέσα από το δημόσιο λόγο ολόκληρες κοινωνικές ομάδες μετατρέπονται σε στόχο, χωρίς λόγο.