Εκτός του Ε.Σ.Υ. χρειαζόμαστε και ένα καλό Ε.Σ. Τεχνολογίας

3 Min Read

Πέρα από τα μεγάλα λόγια στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους …πανηγυρισμούς των φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων ενημέρωσης, για τα μεγάλα προβλήματα που αναδύθηκαν κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του συστήματος της τηλεκπαίδευσης, υπάρχει η απλή αλήθεια. Ότι δηλαδή, από πλευράς τεχνολογικής προόδου, δεν βρισκόμαστε στο καλύτερο επίπεδο, τουλάχιστον συγκριτικώς με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε, μάλλον, ουραγοί σε πολλά. Όπως για παράδειγμα στην χρήση των οπτικών ινών.

Αφήνω στην άκρη τα κομματικά ουρλιαχτά. Δέχομαι απλώς το αυτονόητο. Ότι ακόμη και στις περισσότερο προηγμένες, τεχνολογικώς, κοινωνίες, το να «καταρρεύσει», το να «κρασάρει», κατά την έκφραση των «κομπιουτεράδων», μια εφαρμογή που δοκιμάζεται για πρώτη φορά, όπως συνέβη με το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης webex της εταιρίας Cisco, είναι μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Ιδίως όταν καλούνται να κάνουν χρήση, για πρώτη φορά, ενός τέτοιου προγράμματος, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ταυτοχρόνως, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα όρια του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού». Το έχουμε δει να συμβαίνει και με εφαρμογές παγκόσμιων κολοσσών όπως η Google  και το Facebook.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Προτιμώ να σταθώ σε μια άλλη παράμετρο της υπόθεσης. Το ότι δηλαδή αναδείχθηκε, ως ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, η ανάγκη να ρίξει, το ελληνικό κράτος, περισσότερες δυνάμεις και πόρους για την καλύτερη εκπαίδευση όλων, την ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών και κυρίως των δικτύων, ώστε να κατακτήσουμε το επιθυμητό και αναγκαίο επίπεδο στον τομέα των εφαρμογών της πληροφορικής. Κάτι για το οποίο δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και οι φιλότιμες προσπάθειες, μόνον του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και της ομάδας του.

Από την στιγμή που η τηλεκπαίδευση, όπως και η τηλεργασία, γίνονται εργαλεία και όπλα αιχμής, στην μάχη κατά της πανδημίας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με την ίδια σπουδή και σοβαρότητα, όπως κάνει με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να δημιουργήσει, αντιστοίχως, ένα νέο Εθνικό Σύστημα Τεχνολογίας. Προχωρώντας  σε προσλήψεις νέων επιστημόνων και τεχνικών. Με δεδομένο ότι πράγματι διαθέτουμε ένα αξιόλογο δυναμικό «ψαγμένων πιτσιρικάδων». Μερικοί από τους οποίους, …χορτασμένοι από την ανεργία στον τόπο τους, γίνονται στελέχη πρώτης γραμμής σε τεχνολογικές εταιρίες άλλων χωρών. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει «αύριο». Είναι επιλογή για άμεση εφαρμογή.  «Εδώ και τώρα».

Μοιραστείτε την είδηση