Πάλι καλά. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έτσι για να χρησιμοποιήσω ένα πολιτικό στερεότυπο, “κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση”. Περιλαμβάνουν αυτό που υποστήριζε χθες η στήλη, η οποία είχε σταλεί στις εφημερίδες που συνεργάζομαι, όπως κάθε μέρα, στις 2 μ.μ., δηλαδή αρκετές ώρες πριν προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας. Πρωτίστως δε τον περιορισμό της λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, ως τα μεσάνυχτα.
Ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Αναμενόμενο. Αλλά δεν ειναι σε όλες τις περιπτώσεις ειλικρινείς οι αντιδράσεις. Ίσως η μοναδική περίπτωση που πράγματι τα μέτρα θα καταφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στα έσοδα τους, ειναι αυτή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Με χίλιους, κατά ανώτατο όριο, θεατές, δεν ειναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαν να περιμένουν. Αλλά ειναι σαφώς καλύτερο από το να μην έχουμε καθόλου αγώνες, είτε να έχουμε διοργανώσεις χωρίς κανέναν απολύτως θεατή. Και ασφαλώς ειναι πολλαπλώς καλύτερο από το να επιτρέπεται να συμφύρονται χιλιάδες άνθρωποι σε ένα γήπεδο την ώρα που οδεύουμε προς πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Όσο για την μεταμεσονύκτια απαγόρευση παντοειδούς ευωχίας, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εκείνοι που έχουν άνεση χρόνου και χρήματος για να επιδοθούν σε τέτοιες απολαύσεις, θα συντηρήσουν τους …ναούς της ψυχαγωγίας, έστω προσερχόμενοι και αποχωρούντες ενωρίτερον του συνήθους.
Είμαστε …άρχοντες της νύχτας. Απόδειξη το γεγονός ότι όσοι ασχολούνται, διεθνώς, με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης “Instagram” ανέδειξαν την Αθήνα ως τρίτη πιο όμορφη νυκτερινή πόλη του κόσμου. Με πρώτο το Παρίσι και δεύτερο το Λονδίνο. Η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Ρώμη και άλλες μεγαλουπόλεις …τρώνε τη σκόνη μας. Πράγμα που ειναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την τουριστική βιομηχανία μας. Που όμως δεν ειναι προσανατολισμένη στον χειμερινό τουρισμό αλλά στους μήνες που δεν έχουν “ρο”. Επομένως το σοφότερο που μπορούμε να κάνουμε ειναι να “υποστούμε” τώρα, τον χειμώνα, τους αυστηρότερους περιορισμούς, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι τους θερινούς μήνες. Και εμείς και οι επισκέπτες μας. Από τους οποίους προσδοκούμε σημαντικά έσοδα.
Των φρονίμων οι κυβερνήσεις όχι μόνο μαγειρεύουν πριν πεινάσουν, αλλά και λαμβάνουν ενωρίς προληπτικά μέτρα, όταν δεν “πονάνε” τόσο, όσο αν φθάναμε στο καλοκαίρι με διάτρητη την άμυνα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επέλαση της νέας μετάλλαξης του ιού. Αν ειναι να τους κατηγορήσουμε για κάτι, ειναι το ότι μάλλον άργησαν.