Ο Θ. Θεοδουλίδης στο “Χρόνο”: Το Πανεπιστήμιο έχει και σχέδιο και όραμα- Το Πανεπιστήμιο είναι «εδώ» και περιμένει τις επιχειρήσεις να του χτυπήσουν την πόρτα

9 Min Read

Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη ([email protected]) και Γιάννη Κωσταρέλλα ([email protected])

Οι ελπίδες για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας εναποτίθενται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, χαρακτήρισε το ίδρυμα ως «βασικό πυλώνα» του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και υποσχέθηκε ταυτόχρονη στήριξή του σε πολλά επίπεδα. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο ανθρώπινο δυναμικό του που καλείται να σηκώσει το «βάρος» της μετάβασης, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην καινοτομία, αλλά και στην προσέλκυση εταιρειών πληροφορικής και start-up που είναι το παρόν, αλλά και το μέλλον.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης, είναι αυτός που ανέλαβε σε μια κρίσιμη στιγμή την διοίκηση του Πανεπιστημίου και καλείται να το οδηγήσει στην επόμενη φάση που περνάει μέσα από τους «σκοπέλους» της μεταλιγνιτικής περιόδου και του «μαύρου κύκνου» της πανδημίας. Ταυτόχρονα, καλείται να «χτίσει» τον ουρανοξύστη που η μεταλιγνιτική πρόκληση απαιτεί, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με συρρικνωμένα τμήματα και λίγους φοιτητές, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να μην «ακούει και βλέπει» το σημαντικό ρόλο που θα επιτελέσει το ίδρυμα στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Για όλα αυτά μας μιλάει ο ίδιος ο Πρύτανης σε αποκλειστική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Χ».

Ζητούμενο το brain gain

«Το Πανεπιστήμιο για να γίνει η κινητήριος δύναμη για την περιοχή χρειάζεται ενδυνάμωση σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο σε προσωπικό, αλλά και φοιτητές που θα αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα.  Ένα μικρό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Έχουμε χαμηλή αναλογία καθηγητών προς φοιτητές. Εδώ πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει. Προς στιγμή μας αντιμετωπίζει οριζόντια, δεν υπάρχει η περίφημη ρήτρα μετάβασης. Αυτό που επιτυγχάνουμε με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό είναι άθλος. Σε ό,τι αφορά στο φοιτητικό πληθυσμό, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μείωση των εισακτέων σε ομοειδή τμήματα του κέντρου για να βοηθήσει. Επί της ουσίας, το πρόβλημά μας είναι γεωγραφικό και αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Μέσα από την επίλυση του θέματος φοιτητικής στέγης, μπορούμε να προσφέρουμε τη στέγαση ως ελκυστικό κίνητρο για να σπουδάσουν περισσότεροι στην Κοζάνη και στη Δυτική Μακεδονία» επεσήμανε ο κ. Θεοδουλίδης.

Ζητούμενο για τον ίδιο είναι να μείνουν, αλλά και να έρθουν άνθρωποι στην περιοχή και επειδή, όπως τονίζει, στο brain gain κεντρικό ρόλο έχει η καινοτομία, δίδεται μεγάλη έμφαση στη Ζώνη Καινοτομίας. Πρόκειται για ένα μετασχηματιστικό πρότζεκτ, στο πρότυπο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που θα μπορέσει να στηρίξει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον, όπως μας είπε, υπάρχει για το τεχνολογικό πάρκο που θα φιλοξενήσει start-up και spin off εταιρείες. «Εταιρείες πληροφορικές εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρουν για data analysts, clouding και στο πλαίσιο αυτό είναι στη σκέψη μας ένα Τμήμα Επιστήμης Δεδομένων. Θα έρθει, επίσης, το τρίτο «πράσινο» data center της ΕΔΥΤΕ σε οικοδομικό τετράγωνο μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο είναι εμβληματικό έργο» προσθέτει.

Είμαστε εδώ για τους φορείς και τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά στη σχέση του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις, ο Πρύτανης αναφέρει πως οι συνεργασίες με φορείς και επιχειρήσεις είναι αρκετές αλλά χρειάζονται περισσότερες. «Τους έχουμε πει πως μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε ή να εμπλακούμε κι εμείς. Ξεκινήσαμε, επίσης, μια καλή συνεργασία με τα επιμελητήρια που είναι ο ενδιάμεσος δρόμος για τις επιχειρήσεις. Το Πανεπιστήμιο ήταν πάντοτε ανοιχτό και θέλει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις. Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε χέρι-χέρι. Αλλά χρειάζεται κάποιος να έρθει και να μας πει «θέλω αυτό, μπορείτε να μου το κάνετε;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδουλίδης.

Να μετακομίσουν οι διοικητικές υπηρεσίες και η πολυτεχνική σχολή στην ΖΕΠ τον Σεπτέμβρη του 2022 έχει βάλει στόχο η Πρυτανεία

 

Σε εφαρμογή ο κτιριολογικός σχεδιασμός

Ο κ. Θεοδουλίδης «ξεδίπλωσε» το μεγάλο και ταυτόχρονα φιλόδοξο κτιριολογικό σχεδιασμό του πανεπιστημιακού ιδρύματος της περιοχής μας. Πρόκειται ομολογουμένως για ένα από τα μεγαλύτερα κτιριολογικά προγράμματα του Πανεπιστημίου με προτεραιότητα την μεταφορά στο νέο «κάμπους» στην ΖΕΠ διοίκησης και τμημάτων εντός του 2022 με την έναρξη να προγραμματίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Έχουμε σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα κτιριολογικά προγράμματα. Στη ΖΕΠ δημιουργούμε μια φοβερή υποδομή, στην οποία θα επιδιώξουμε να μεταφερθούμε μέχρι το Σεπτέμβριο με τη διοίκηση και τα τρία εκ των πέντε τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Από ‘κει και πέρα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της υποδομής στη ΖΕΠ, όπου έχουμε οικοδομήσει μέχρι στιγμής σε 950 στρέμματα 20 χιλ. τ.μ. και συνολικά μπορούμε να φτάσουμε στα 110.000 τ.μ. Μελλοντικά, θα μπορούσε να πάει στη ΖΕΠ και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών, αλλά και φοιτητικές εστίες, συνεδριακό κέντρο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να μην πούμε πως υπάρχουν κτίρια που έχουν προβλήματα τα οποία και διορθώνουμε όπως σε Καστοριά και Γρεβενά» ανέφερε ο κ. Πρύτανης.

Οι στόχοι για την έρευνα

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στοχεύει ψηλά στο κομμάτι της έρευνας. Σύμφωνα με τον Πρύτανη, στόχος είναι να γίνει το ίδρυμα πιο αποδοτικό στο να πάρει ανταγωνιστικά προγράμματα, όπως τα Horizon. «Έχουμε τώρα 2,25 εκ., την ώρα που το Μετσόβιο που είναι ο «πρωταθλητής» έχει 90 εκ. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε τους καθηγητές, προσλαμβάνοντας εταιρείες που θα μας κάνουν πιο αποδοτικούς στο να παίρνουμε τέτοια προγράμματα. Επίσης, επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών ΔΕΠ που είναι ενεργά, αλλάζοντας την κουλτούρα, καθώς πλέον το 20% της χρηματοδότησής μας, θα έχει να κάνει με τις επιδόσεις σε συγκεκριμένους δείκτες» τονίζει.

Όσον αφορά στο κομμάτι της εξωστρέφειας, υπάρχει στόχευση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και άλλες χώρες με αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. «Το Υπουργείο μας έδωσε χρήματα για τη λεγόμενη διεθνοποίηση, την ωρίμαση δηλαδή τέτοιων προγραμμάτων και καταθέτουμε μια πρόταση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Εδώ το δύσκολο είναι να προσελκύσεις. Χρειάζεσαι agents και συνεργασίες με διεθνή γραφεία. Υπάρχει στόχευση, όμως, και μάλιστα είναι σε εξέλιξη συνεργασία με την Κύπρο για κοινά προγράμματα, στα οποία τα δύο πρώτα χρόνια θα γίνονται εκεί και τα δύο τελευταία εδώ» πρόσθεσε ο κ. Θεοδουλίδης.

Για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη

Την ώρα που το Πανεπιστήμιο θέτει τους παραπάνω στόχους και έχει οριστεί ως ο «βασικός παίχτης» της απολιγνιτοποίησης, το Υπουργείο Παιδείας ειδικά μετά τις τελευταίες αλλαγές με την βάση του δέκα, δείχνει ουσιαστικά τον δρόμο των συγχωνεύσεων. Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας θέτει το πρόβλημα της «καθοδήγησης» από το Υπουργείο, το οποίο κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. «Χρειαζόμαστε κεντρική καθοδήγηση. Το Υπουργείο κάνει το αντίθετο. Το βλέπει αποσπασματικά. Κάποιες αρχικές αποφάσεις για την αναδιάταξη του χάρτη τις έχουμε λάβει και δεν θα πάμε σε μεγάλες αλλαγές. Πήραμε απόφαση να ενσωματώσουμε το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης με αυτό των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών και να μετονομάσουμε το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης σε Μάρκετινγκ. Έχουμε, επίσης, την ιδέα για δημιουργία Τμήματος Επιστήμης Δεδομένων, ενώ θα συνεχίσουμε με τους Μαθηματικούς στην Καστοριά και το Ορυκτών Πόρων, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο μας ρωτά ευθέως για το μέλλον των συγκεκριμένων, καθώς έχουν χαμηλό αριθμό εισακτέων. Έχουμε σχέδιο αρκεί να μας βοηθήσουν λίγο να το θέσουμε σε εφαρμογή, χωρίς ξαφνικές αλλαγές» καταλήγει ο κ. Θεοδουλίδης.

Σωκράτης Μουτίδης, Γιάννης Κωσταρέλλας – xronos-kozanis.gr

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση