Επανέρχεται ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης στην πρόταση του για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων με εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Κοζάνη.
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεράνης γνωστοποίησε ότι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων βορειοδυτικού τομέα στη θέση Μαυροράχη του Δήμου Λαγκαδά, βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία, ενώ η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ανατολικού τομέα στον Άγιο Αντώνιο, θα δημοπρατηθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου. Στις δύο αυτές μονάδες, όπως και στην αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στις Σέρρες θα καταλήγει το περιεχόμενο των πράσινων κάδων ώστε, με μηχανική ή βιολογική διαλογή να συγκεντρώνονται υλικά που θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για ανακύκλωση.
Το υπόλειμμα της διαδικασίας θα είναι ένα δευτερογενές καύσιμο, για το οποίο ο ΦΟΔΣΑ έχει προτείνει να μεταφέρεται από όλη τη βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία στην Κοζάνη, σε ένα εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης.
«Αυτή η λεγόμενη Εγνατία διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχει ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό, είναι πλέον νόμος και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε διαπεριφερειακούς φορείς ΦΟΔΣΑ, με μοναδικό σκοπό την αξιοποίηση αυτού του υλικού», προσθέτει.
Όπως είχε γράψει ο «Χρόνος» στις 21 Δεκεμβρίου στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα υπολείμματα (τα υπολείμματα που δεν έχουν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και αναγκαστικά θα οδηγηθούν προς ταφή) που προκύπτουν από την διαχείριση τους και θα οδηγούνται (μέσω της σύγχρονης πλέον Εγνατίας οδού ή/και μέσω της σιδηροδρομικής υποδομής), σε ένα σημείο κεντρικό σημείο, ένα εργοστάσιο για την ενεργειακή τους αξιοποίηση.
Η πρόταση αυτή όπως σημείωσε ο κ. Γεράνης «δεν δίνει μόνο την οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων , αλλά συμβάλει από την μεριά της και στην μετά λιγνίτη εποχή για την πατρίδα μας ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Eπιλέχθηκε να οδηγούνται τα υπολείμματα όλων μας στην Κοζάνη εκεί που χτυπούσε, χτυπάει και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας. Εκεί που παράγεται και θα παράγεται ο ηλεκτρισμός που κινεί όλη τη χώρα».
Αναφορικά με τα οφέλη η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών.
- Παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MWικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών.
- Μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
- Εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων η σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ.
- Δημιουργία 400-500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας