Της Σταματίας Γκαραλιάκου, επικοινωνιολόγου
Τι πιο όμορφο από το να επικοινωνείς, να περνάς μηνύματα και να δημιουργείς ιδέες μέσα από σύμβολα και ζωγραφιές. Από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, από την παιδική ηλικία έως εκεί που αντέχει το χέρι, από τις τοιχογραφίες στο graffiti και στα έργα τέχνης. Αυτή είναι η οπτική επικοινωνία, δεν σβήνει, πάντα έχει και θα έχει να αναμεταδώσει κάτι. Να γραφεί στα πετρώματα και στις σπηλιές και αργότερα να αναπτυχθεί και να αποτυπωθεί σε κάθε λογής υλικό.
Η οπτική επικοινωνία είναι αποτελεσματική, επειδή οι εικόνες που χρησιμοποιεί ξεπερνούν τα εμπόδια που τίθενται από τη γλώσσα και έτσι λειτουργούν αμεσότερα και ταχύτερα ειδικά σε έναν κόσμο, όπως είναι ο δικός μας, όπου και τα δύο αυτά στοιχεία παίζουν καταλυτικό ρόλο.
Δεν χρειάζεται να είσαι μορφωμένος ή να έχεις σπουδάσει αποκλειστικά την τέχνη και την επικοινωνία για να καταλάβεις τα μηνύματά της. Η γέννηση συναισθημάτων και σκέψεων που δημιουργεί, είναι αρκετά ώστε να αντιληφθείς το μήνυμα και να ανταποκριθείς.
Ωστόσο, η νέα μορφή παραστάσεων, που συναντάμε συχνά στους δρόμους, στους τοίχους, στα κτίρια, το graffiti δηλαδή, μπορεί να ήρθε για να μείνει, δημιουργεί όμως διφορούμενες αντιδράσεις. Κάποιοι το θεωρούν βανδαλισμό, καθώς το συνδέουν με το χιπ χοπ και τη φιλοσοφία του. Άλλοι πάλι τάσσονται υπέρ του και το συμπεριλαμβάνουν στα έργα τέχνης. Αφού μπορεί να σταθεί μόνο του, να ομορφύνει και τον πιο παραμελημένο χώρο και να προσφέρει μία ανάσα φρεσκάδας, ειδικά στις μεγαλουπόλεις όπου επικρατούν ξέφρενοι ρυθμοί ζωής. Μια ματιά και η εναλλαγή συναισθημάτων είναι εμφανής.
Το ίδιο συμβαίνει και με το graffiti στο γενικό νοσοκομείο Γρεβενών. Όσο αισιόδοξος και αν είσαι, όταν βρίσκεσαι έξω από ένα νοσοκομείο, συναισθήματα άγχους, φόβου και στεναχώριας σε κυριεύουν. Το graffiti ήρθε για να αλλάξει όσο μπορεί αυτό το μοτίβο. Ζωγραφισμένο με το μπλε της ελπίδας και το άσπρο που εκπέμπει συνήθως μια θετική αύρα, περνάει συναισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Ενώ το έργο γιατρών και νοσηλευτών, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, αποτυπώνεται στη δύναμη της εκπνοής που διαπερνά τη μάσκα και σκορπά τα ανθάκια των δανδελίων, ως ένδειξη νίκης, αγάπης και ελπίδας στον κόσμο.