Κερδισμένος βγαίνει για μια ακόμη χρονιά ο τοπικός τύπος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters Institute για τη δημοσιογραφία. Και βγαίνει κερδισμένος γιατί διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας, κυρίως λόγω της εγγύτητας που έχει με την τοπική κοινωνία. Με άλλα λόγια τον τοπικό δημοσιογράφο θα τον δει κανείς μπροστά του την επόμενη μέρα, ενώ εκείνος γνωρίζοντάς το δεν θα γράψει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, προστατευμένος από το σωτήριο πέπλο της ανωνυμίας.
Αυτό είναι το καλό. Το κακό είναι ότι τα χρόνια περνούν και το παραδοσιακό κοινό του τοπικού τύπου αγγίζει η βιολογική φθορά, ενώ το νέο κοινό δεν έχει την κουλτούρα της ανάγνωσης. Κι αυτό αποτυπώνεται πολύ συχνά και στην ικανότητα κριτικής ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, πέρα από το να καταγράφεται η αξιοπιστία ως εύρημα, να ενισχυθούν και προγράμματα φιλαναγνωσίας, μέσα από την παρουσία των τοπικών εφημερίδων στα σχολεία και γενικά στους εκπαιδευτικούς χώρους, ώστε να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες στις νεότερες γενιές. Πρόκειται για δεξιότητες πολύ σημαντικές όχι μόνο για τους ίδιους τους φορείς τους, αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας.