Σε ΑΠΕ.. land μεταμορφώνεται σιγά σιγά η Δυτική Μακεδονία

6 Min Read

Δύο νέα έργα στα «σκαριά»

Ένας απέραντος τόπος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γίνεται η Δυτική Μακεδονία, καθώς Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα «ξεφυτρώνουν» το ένα μετά το άλλο. Οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είναι πολλές.  Αλλά πάντα υπάρχουν δύο όψεις σε ένα νόμισμα. 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Μόλις χθες γράψαμε για τη μεγάλη επένδυση για το φωτοβολταϊκό ισχύος 550 MW, που θα  αναπτυχθεί εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα», των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, το οποίο όταν αναπτυχθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στη σχετική λίστα ήρθαν να προστεθούν άλλα δύο αιολικά έργα σε Βέρμιο, Εορδαία και Καστοριά. 

«Πράσινο φως» για μεγάλο έργο αιολικής ενέργειας στο Βέρμιο

Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 315MW, πρόκειται να κατασκευαστούν στο όρος Βέρμιο, Δήμων Βέροιας και Νάουσας, Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης, με φορέα υλοποίησης την Αιολική Βερμίου Α.Ε.

Το έργο αιολικής ενέργειας στο Βέρμιο, έχει πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ολοκληρώθηκε και ο φάκελος συμμόρφωσης τελικού σχεδιασμού του έργου. Ενώ από την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών την 27-06-2022 έως σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δύο, από τους συνολικά τρεις εγκεκριμένους δρόμους πρόσβασης του ΑΣΠΗΕ Βερμίου.

Θα κατασκευαστούν πέντε αιολικά πάρκα:

  1. Στη θέση Βέρμιο ΙΙ (Κρυονέρι), Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, Π.Ε. Ημαθίας, ισχύος 40,5 MW
  2. Στη θέση Βέρμιο ΙV (Στουρνάρι), Δήμου Βέροιας, Π.Ε. Ημαθίας, ισχύος 36 ΜW
  3. Στη θέση Βέρμιο V (Πύργος – Μαγούλα ), Δήμων Βέροιας & Νάουσας, Π.Ε. Ημαθίας, ισχύος 40,5 ΜW
  4. Στη θέση Βέρμιο VΙ (Ξεροβούνι), Δήμου Βέροιας, Π.Ε. Ημαθίας, ισχύος 31,5 ΜW
  5. Στη θέση Βέρμιο (Γκιώνα – Μπουρίκα – Παναγίτσα – Σπανός), Δήμων Νάουσας & Εορδαίας, Π.Ε. Ημαθίας & Κοζάνης, ισχύος 166,5 ΜW

Νέα διασυνδετική γραμμή μεταφοράς ΥΥΤ 400 kV μήκους 7,6 χιλιομέτρων, θα κατασκευαστεί σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το  Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης 33kV/33kV/400kV, εφ’ εξής του ΚΥΤ ΒΕΡΜΙΟΥ, στη θέση “Βοσκότοπος” στο όρος Βέρμιο της Π.Ε. Κοζάνης. Η νέα γραμμή μεταφοράς θα συνδέει το νέο ΚΥΤ Βερμίου με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400kV των ΚΥΤ Αμυνταίου – ΚΥΤ Καρδίας.

Η συνολική επιφάνεια επέμβασης όλων των επιμέρους τμημάτων του έργου θα είναι της τάξεως των 1.711,32 στρεμμάτων, μειωμένη κατά 0,47% σε σχέση με την επιφάνεια κατάληψης της ΑΕΠΟ.

Έρχεται ακόμη ένα έργο σε Εορδαία και Καστοριά

Αιολικός σταθμός συνολικής ισχύος 31,5MW σχεδιάζεται να γίνει στη θέση «Κερασούδα – Ακόνια» των Δημοτικών Ενοτήτων Βλάστης και Ίωνος Δραγούμη Δήμων Εορδαίας και Άργους Ορεστικού, των Π.Ε. Κοζάνης και Καστοριάς αντίστοιχα. 

Το έργο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας, για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έως τις 10 Αυγούστου. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 39,36 εκατομμύρια ευρώ, φορέας υλοποίησης είναι η «ΚΕΡΑΣΟΥΔΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», ενώ αρμόδια για το έργο είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα αιολικό πάρκο ισχύος 31,5 MW το οποίο θα αξιοποιεί για την λειτουργία του, την εκάστοτε διαθέσιμη στην θέση εγκατάστασης, αιολική ενέργεια, αποτελούμενη από επτά γραμμές ισχύος 4,5 MW έκαστη τύπου VESTAS V150 / 4,5 MW, με ύψος πυλώνα 120 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 150 μέτρα και συνολικό ύψος ακροπτερυγίου τα 195,0 μέτρα. 

Επίσης περιλαμβάνεται και η κατασκευή οικίσκου ελέγχου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία και τη λειτουργία του συνόλου του αιολικού πάρκου και θα ανεγερθεί σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων. Θα περιλαμβάνει χώρους μέσης και χαμηλής τάσης, χώρο βοηθητικού μετασχηματιστή εσωτερικής υπηρεσίας καθώς και  βοηθητικούς χώρους στους οποίους περιλαμβάνονται αποθήκες, γραφείο και WC. 

Η ηλεκτρική διασύνδεση του αιολικού πάρκου στη θέση  «ΚΕΡΑΣΟΥΔΑ – ΑΚΟΝΙΑ» με τον υποσταθμό «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΙΙ» θα γίνει μέσω εγκατάστασης υπόγειας γραμμής διασύνδεσης. 

Τα καλώδια Μέσης Τάσης θα οδεύουν σε υπόγειο κανάλι καλωδίων, διαστάσεων 0,9m βάθος και 1,0m πλάτους ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των κυκλωμάτων και να ικανοποιούνται τα όρια της μέγιστης θερμικής καταπόνησης της μόνωσης των καλωδίων, ενώ οι γραμμές θα συνδεθούν μεταξύ τους μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσεως που θα κατασκευασθεί εντός σκάμματος επί των δασικών οδών πρόσβασης, που θα φτάνει μέχρι τη θέση του Οικίσκου Ελέγχου. Από εκεί, θα ξεκινά υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης 20kV, μέχρι τον υφιστάμενο υποσταθμό «Πτολεμαΐδα ΙΙ».

Το νέο δίκτυο θα είναι υπόγειο και θα αποτελείται από δύο κυκλώματα, Al XLPE, διατομής 800mm2 και εκτιμώμενου μήκους 21,63 km που θα συνδέει τους πίνακες μέσης τάσης του αιολικού σταθμού με τον υποσταθμό ανύψωσης τάσης του συστήματος του ΑΔΜΗΕ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΙΙ».

Για την οδική σύνδεση θα χρησιμοποιηθεί η περιγραφόμενη και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη οδοποιία, του όμορου προς βορρά πάρκου της εταιρείας GREEKSTREAMENERGY A.E. ισχύος 55,0MW στη θέση «ΤΣΟΥΜΑ ΦΟΥΡΛΟΥ».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση