Στην πιο χαμηλή θέση στον τομέα του τουρισμού η Δυτική Μακεδονία. Γράφει η Ελένη Αλεξίου*

3 Min Read

Λόγω της απασχόλησης μου σε project για το Βιώσιμο Τουρισμό του Πανεπιστήμιου Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος), μού ανατέθηκε να αντλήσω δεδομένα από την πρόσφατη Ετήσια Έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), η οποία αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα και διαρθρωτική προσαρμογή στον τομέα του τουρισμού. Παρόλο που αναζητούσα στοιχεία για την Περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να παρατηρώ παράλληλα και τα νούμερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κι αυτό για δύο λόγους: 1) επειδή κατάγομαι από την περιοχή (Καστοριά) και 2) επειδή διαρκώς εμφανιζόταν στην τελευταία θέση.

Όπως δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία της μελέτης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται δυστυχώς στην πιο χαμηλή θέση στον τομέα του τουρισμού (Πίνακας 50). Πανελλαδικά διαθέτει τις λιγότερες κλίνες (Διάγραμμα 32), υποδέχεται ελάχιστους τουρίστες (πληρότητα έως 16% ετησίως, Πίνακας 68) και παρουσιάζει εισπράξεις που απέχουν σχεδόν κατά 2/3 από την προτελευταία θέση (δηλαδή, 49εκ. έναντι 125 εκ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Πίνακας 54 & Διάγραμμα 66). Επιπλέον, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημειώνουν τις λιγότερες διανυκτερεύσεις (Πίνακας 52 & Διάγραμμα 64) με μέση διάρκεια παραμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα μόλις 2 ημέρες (Πίνακας 67). Όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, αυτή αντιστοιχεί σε 50 ευρώ (Πίνακας 58), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί τουρίστες ανά επίσκεψη στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, δαπανούν υπερδιπλάσιο ποσό συγκριτικά με τους τουρίστες που προέρχονται από άλλες χώρες (Διάγραμμα 69).

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Εύχομαι πραγματικά όσοι/ες ανέλαβαν έργο σε περιφερειακή ή δημοτική θέση, να μελετήσουν διεξοδικά και αυτή καθώς και άλλες αντίστοιχες έρευνες από την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), προκειμένου ο τόπος μας να αναδείξει τα δυνατά του σημεία και να προσελκύσει εκείνες τις ομάδες τουριστών, των οποίων τις ανάγκες και επιθυμίες είναι σε θέση να ικανοποιήσει, προσφέροντας αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Πάντα βέβαια με γνώμονα την ευημερία των ντόπιων και την προστασία της υπαίθρου, προϋπόθεση που αποτελεί θεμέλιο λίθο στα πλαίσια μιας στρατηγικής που υιοθετεί τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αναφορές https://insete.gr/studies/

Η Ελένη Αλεξίου είναι   Υποψήφια Διδακτόρισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου, MSc Άσκηση & Υγεία

Μοιραστείτε την είδηση