Στήριξη από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στο ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

4 Min Read

Κίνδυνος να καταργηθούν οι δημόσιες δομές υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων

Την στήριξή του στο ΚΕΘΕΑ εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης μέσω ψηφίσματος, μετά από πρόταση της επικεφαλής της παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τίνα Κουζιάκη. Η κ. Κουζιάκη μίλησε για κίνδυνο να κλείσουν οι δομές απεξάρτησης ή να συγχωνευθούν με κίνδυνο να υπάρξουν αρρυθμίες, όπως προβλέπει νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο προβλέπει την κατάργηση των δημόσιων δομών απεξάρτησης και τη συγχώνευση τους σε ένα φορέα.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Ζητάμε τη στήριξη σας στον αγώνα που δίνουμε να μην καταργηθεί το ΚΕΘΕΑ, η ιστορικότερη, δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση της χώρας και εγκεκριμένη από το Υπουργείο Υγείας» τόνισε η κα. Κατερίνα Διαμαντή, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση όλων των εγκεκριμένων δομών σε έναν υπερφορέα με την κ. Διαμαντή να τονίζει πως πρόκειται καθαρά για ένα διοικητικό σχήμα το οποίο αλλάζει άρδην το χώρο αντιμετώπισης εξαρτήσεων αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια, στο σχεδιασμό αυτό δεν συμμετείχε κανένας εγκεκριμένος φορέας, όπως το ΚΕΘΕΑ που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, δεν έχει αξιολογηθεί η λειτουργία των φορέων, δεν έχει γίνει καμία σύνθεση προτάσεων από τους διάφορους φορείς και το νέο νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα για τις τοπικές κοινωνίες και την περιφερειακή ανάπτυξη.

«Εκείνο που μας ανησυχεί πάρα πολύ με το νέο νομοσχέδιο είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη οικογένεια. Στο ΚΕΘΕΑ δεν βρίσκουν φροντίδα μόνο τα εξαρτημένα μέλη, αλλά και οι οικογένειες τους. Είναι μια μεγάλη οικογένεια που μας έχει αγκαλιάσει και μας έχει βοηθήσει δωρεάν. Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ ότι τον επόμενο μήνα θα μας πει ότι κλείνει το ΚΕΘΕΑ, θα υπάρχει κοινή πύλη εισόδου για τους εξαρτημένους και η οικογένεια δεν θα υπάρχει πουθενά»  ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων εξαρτημένων ατόμων.

Ο κ. Νίκος Τσακμάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου πρόληψης «Ορίζοντες» τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο «θίγει την ψυχή τους», πως η πρόληψη είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία των κέντρων πρόληψης και με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κ. Κουζιάκη σημείωσε πως δεν είναι το πρώτο «χτύπημα» στις δομές πρόληψης, απεξάρτησης και αποκατάστασης, πως η Δυτική Μακεδονία ήταν η περιφέρεια που δεν είχε τόσα χρόνια τον οργανισμό του ΚΕΘΕΑ καθώς λειτουργεί μόνο τέσσερα χρόνια στην περιοχή και πρόκειται για την «ταφόπλακα» του. «Ο νέος οργανισμός θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ανοίγει ξεκάθαρα ο δρόμος για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης, ανοίγει ο δρόμος για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυτό δείχνει και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση αν δούμε την αναλογία των κλινών στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές που όσο περνούσε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση τόσο άλλαζε αυτή η ψαλίδα και ενίσχυε τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε η ίδια και κατέληξε λέγοντας πως το φαινόμενο των ναρκωτικών δεν είναι ένα ιατρικό πρόβλημα αλλά ένα βαθιά κοινωνικό και πολυπαραγοντικό.

Στην πόλη της Κοζάνης υπάρχει δομή απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, η οποία υποστηρίζεται από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και μέσω του προγράμματος αυτού, υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνουν και σε απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι άνθρωποι εκεί έρχονται σε επαφή με το συμβουλευτικό προσωπικό και την κινητή μονάδα στην Κοζάνη. Οι ίδιοι ζητούν να υπάρχει διασύνδεση των φορέων και όχι η κατάργηση τους, για την καλύτερη λειτουργεία τους και την αυτοτέλεια των δομών του ΚΕΘΕΑ.

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr 

Μοιραστείτε την είδηση