Από το 2014 αντιμετωπίζει γεωτεχνικά προβλήματα
Η προοπτική διάσωσης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Κώμη που αντιμετωπίζει γεωτεχνικά προβλήματα, συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Παρουσία της Περιφέρειας, της ΑΝΚΟ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, φάνηκε πως κάτι αρχίζει και «κινείται» για την διάσωση του ναού με σπουδαία αρχαιολογική αξία.
Ο ναός λειτουργούσε μέχρι και το 2014 και τα γεωτεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν ανάγκασαν τις αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στους κατοίκους. Όπως ειπώθηκε κατά την ενημέρωση, τα πρώτα προβλήματα παρουσιάστηκαν μετά τον σεισμό και με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν νέες καταπονήσεις. Ο ναός ανεγέρθη το 1882 στην θέση προϋπάρχοντος ομώνυμου ναού. Διαθέτει σημαντικές τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, βυζαντινές εικόνες και συγγράμματα.
Εκ μέρους της ΑΝΚΟ ο κ. Σάκης Καραθανάσης εξήγησε στους παρευρισκόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναός και τις επισκευές που θα χρειαστούν μετά από εκπόνηση μελετών και χρηματοδότηση. Από την μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υπηρεσιών Χάρης Γκοβεδάρος, ενημέρωσε τους κατοίκους πως ήδη «τρέχει» η γεωτεχνική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη για τις μετέπειτα επισκευές.
Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης ο κ. Θεοχάρης Τσάμπουρας, εξήγησε την ιστορική και αρχαιολογική σημασία που έχει ο ναός και πρότεινε, μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών, να χρησιμοποιηθεί ο ναός -χωρίς φυσικά να απωλέσει τη λατρευτική του χρήση- ως ένα εκκλησιαστικό κειμηλιαρχείο Άνω Κώμης. Όπως είπε «το παράδειγμα αυτό έχει εφαρμοστεί πολλές φορές στο παρελθόν με δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες Το εκθετήριο αυτό των ιστορικών/καλλιτεχνικών κειμηλίων της Άνω Κώμης θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στον ευρύ γυναικωνίτη του ναού, για να παραμείνει στην Άνω Κώμη, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί στην Αιανή ή την Κοζάνη. Εξάλλου ο συγκεκριμένο ναός μπορεί εκμεταλλευτεί την ύπαρξη του Αρχαιολογικού Μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων της Αιανής δρώντας σε συνάρτηση και αλληλεπίδραση με αυτούς. Πιστεύω όμως ότι οι κάτοικοι της Άνω Κώμης χρωστάνε στην ιστορία τους να αναδείξουν την κληρονομιά των προγόνων τους, που έχει πλέον περιπέσει στην αφάνεια, μια κληρονομιά που δημιούργησαν σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες, υπό οθωμανική μάλιστα κατοχή. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και, όπως οι πρόγονοί μας από το υστέρημά τους σε πολύ χαλεπούς καιρούς εξασφάλισαν τους πόρους να γίνουν τα εξαιρετικής ποιότητας έργα τέχνης, έτσι και εμείς σήμερα να φροντίσουμε τουλάχιστον για την ανάδειξή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμπουρας.
Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του συγγραφέα Νίκου Σταμκόπουλου και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Κώμης.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr