Ο «Εγγονός του Ανθρακωρύχου» που σε ταξιδεύει στην «Άγρια Δύση»

7 Min Read

Ο «The Coalminer’s Grandson» μιλάει στο «Χ»

Ο 38χρονος Πτολεμαϊδιώτης, Άκης Κοσμίδης ή αλλιώς «ο Εγγονός του Ανθρακωρύχου» (The Coalminer’s Grandson) είναι ένας ιδιαίτερος και σπάνιος άνθρωπος και καλλιτέχνης. Έχει καταφέρει να «γεφυρώσει» Ελλάδα και Αμερική καθώς ασχολείται με την παλιά, καλή Country και Folk μουσική, ένα είδος παραδοσιακής μουσικής που είναι σύνηθες στην Αμερικάνικη ήπειρο. Είναι μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης και δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ η μουσική που κάνει θέλει να έχει μια συγκεκριμένη αισθητική.

- Advertisement -

Από μικρή ηλικία δύο πράγματα ήθελε να κάνει, να ασχοληθεί με τη μουσική και να γίνει δάσκαλος. Ξεκίνησε με το να παίζει μπάσο, σε μέταλ κυρίως μπάντες, παίζει κιθάρα, μπάντζο, φυσαρμόνικα και bluegrass μαντολίνο. Κινείται κάπου ανάμεσα στη Bluegrass, τη Folk, την Americana και την Country μουσική. «Το αυτί μου θα “τεντώσει” σε οτιδήποτε είναι παλιό Αμερικάνικο, Folk και Country. Θα ακούσω τα πάντα από τις πρώτες ηχογραφήσεις του 1917-1930 μέχρι και τα σύγχρονα αλλά δεν είμαι πολύ φίλος της pop country που υπάρχει τώρα».

Από παιδί έψαχνε όλα τα είδη μουσικής, από ελληνόφωνο χιπ χοπ μέχρι τζαζ και μπλακ μέταλ και του άρεσαν τα ορχηστρικά κομμάτια. «Πάντα ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική, πάντα με “έτρωγε” αλλά ουσιαστικά κοντά στα 22 μου, μόλις τελείωσα το πανεπιστήμιο, ασχολήθηκα ενεργά». Το πρώτο του live ήταν στην ίδια ηλικία μαζί δύο φίλους του, έναν ντράμερ και έναν κιθαρίστα, με δικές του δημιουργίες. «Ωραίες είναι οι διασκευές και το να παίζουμε τραγούδια που αγαπάμε αλλά ήθελα να γράψω δικά μου κομμάτια οπωσδήποτε». Όπως ανέφερε, όταν κάτι είναι πηγαίο και αληθινό από αυτόν που το κάνει και δεν είναι ψεύτικο θα περάσει στον κόσμο και αυτό είναι το σημαντικό, να μπορεί ο καλλιτέχνης να μεταδώσει στον κόσμο αυτό που θέλει. 

Αυτό που τον ενδιαφέρει πάντα είναι μια καλή ιστορία και χρησιμοποιεί σκοτεινές ιστορίες με στοιχειά, φανταστικά πράγματα και μυθοπλασία. «Μου αρέσουν τα τραγούδια που είναι ιστορίες και πίσω από αυτό ακούσια ή εκούσια θα μεταφέρεις κάτι στον κόσμο. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μεταφέρω την ιστορία. Ό,τι βιώματα έχω και ό,τι αισθάνομαι, χτίζουν μια ατμόσφαιρα και με ενδιαφέρει να μπει ο άλλος σε αυτή την ατμόσφαιρα». Οι Hank Williams, Merl Haggard, Hank Snow, George Jones, Willie Nelson, Johnny Cash, Waylon Jennings, The Dead South, Colter Wall, Kenny Rogers Morricone μουσικά αλλά και ο Νεύτωνας με τον Noam Chomsky είναι από τις προσωπικότητες που τον έχουν εμπνεύσει. 

Ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος που του αρέσουν τα απλά πράγματα, δεν του αρέσει να κάνει μακροχρόνια σχέδια, προσπαθεί να έχει όμορφες και γεμάτες μέρες και να τις απολαμβάνει. Πέρα από τη μουσική και τη δουλειά του, του αρέσει πολύ το διάβασμα ενώ έχει αδυναμία στο σκυλί του τον «Φουντούκο». «Καμιά φορά λέω “το σκυλί μου” και νομίζω ότι τον υποτιμάω. Ο “Φουντούκος” είναι σωτηρία! Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα, η καθαρότητα στο βλέμμα του και η αγάπη που παίρνω είναι πολύ σημαντικά πράγματα». 

Ως «The Coalminer’s Grandson» έχει γράψει δέκα τραγούδια τα οποία θα ηχογραφήσει στο άμεσο μέλλον ενώ το «παρατσούκλι» του αντικατοπτρίζει την αλήθεια καθώς είναι εγγονός ανθρακωρύχου. «Ήθελα κάτι αληθινό, που να είμαι εγώ και κατευθείαν σκέφτηκα τον παππού μου τον Γιάννη. Ήθελα η μουσική μου να είναι κάτι που θα τη συνδέσω με τα δικά μου βιώματα, μυθοπλαστικά».  

Αυτό που ξεχωρίζει στη μέχρι τώρα πορεία του είναι το πρώτο κομμάτι που έκανε με τους Redeye Caravan. «Η διαδικασία της σύνθεσης του πρώτου κομματιού του δίσκου, ήταν μια φοβερή εμπειρία και θα τη θυμάμαι για πάντα». Δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς μουσική είτε ως δημιουργός, μουσικός και τραγουδιστής είτε ως ακροατής ενώ πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν μια κλίση προς τις τέχνες ή τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που πάντα έπαιζε μουσική στο σπίτι, μπορεί να ήταν άλλα είδη μουσικής αλλά πάντα υπήρχε. Δεν υπάρχει παιδάκι που να μη θέλει να ζωγραφίσει, να πιάσει τις πλαστελίνες και τον πηλό ή ένα μουσικό όργανο και να το γρατζουνίσει με τα χεράκια του. Είναι έμφυτο αυτό. Το κατά πόσο θα έχει το πείσμα και τις παραστάσεις στην πορεία της ζωής του να θέλει να ασχοληθεί με κάποιο είδος τέχνης είναι ένα άλλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον». 

Οι Redeye Caravan και η Folk Family

Οι Redeye Caravan είναι η μπάντα που έχει δημιουργήσει ο Άκης, κινείται στα «μονοπάτια» της Country μουσικής αλλά με dark συνθέσεις και παίζουν δικά τους τραγούδια. «Η σύνθεση των κομματιών είναι δικιά μου και της πάντας. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Οι διασκευές ήρθαν σαν φυσικό επόμενο για να μπορέσω να βρω τα παιδιά και να κάνουμε κάτι από κοινού». Έχουν προγραμματισμένες live εμφανίσεις την επόμενη περίοδο ενώ έχουν έτοιμο και τον δίσκο τους που θα ηχογραφηθεί την επόμενη χρονιά. 

Πέρυσι τον Ιανουάριο έψαξε να βρει όλους τους ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν αυτό το dark country ηχόχρωμα, κάτι που να είναι κοντά σε αυτό που κάνει με τους Redeye Caravan, και δημιούργησαν τη Folk Family. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κολεκτίβα με όλα τα άτομα από όλα τα ελληνικά συγκροτήματα που παίζουν Folk μουσική και κάνουν μαζί live εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. «Ήθελα να έχουν στίχους, ιστορίες, μυθοπλασία και να υπάρχει αυτή η αισθητική. Εμένα ο σκοπός μου ήταν να συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους και κατέληξα να είμαι φίλος τους. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με το συγκρότημα του αλλά κάνουμε και όλοι μαζί πράγματα και αυτός ήταν ο στόχος μου, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτή την κολεκτίβα που θα υποστηρίζει ο ένας τις δουλειές του άλλου». 

THE COALMINER’S GRANDSON

Links: https://www.youtube.com/@thecoalminersgrandson

https://www.instagram.com/thecoalminersgrandson

https://www.facebook.com/profile.php?id=100093506592705

https://thecoalminersgrandson.bandcamp.com

Redeye caravan

https://www.youtube.com/@RedeyeCaravan

https://redeyecaravan.bandcamp.com/album/snake-oil-lullabies

https://redeyecaravan.bandcamp.com/album/nostrum-remedium

https://www.discogs.com/artist/7580216-Redeye-Caravan

https://www.facebook.com/redeyecaravan

https://www.instagram.com/redeye_caravan

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση