«Λουκέτο» στο ΚΕΘΕΑ με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Δευτέρα

4 Min Read

Έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων και των γονέων απεξαρτημένων ατόμων

Για «αιφνίδιο θάνατο» των θεραπευτικών κοινοτήτων της χώρας, κάνουν λόγο οι σύλλογοι και οι εργαζόμενοι αυτών, αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που αναρτήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 5 Ιουλίου και ψηφίζεται αυτή τη Δευτέρα στην Βουλή, ουσιαστικά καταργεί το ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για έναν φορέα με παγκόσμια αναγνώριση στην μάχη κατά των ναρκωτικών και με πλούσιες δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και στην περιοχή μας.

- Advertisement -

«Αυτό το νομοσχέδιο καταργεί την παρέμβαση και τη βοήθεια που δίνεται από τα Θεραπευτικά Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στο οικογενειακό και στενό κοινωνικό περιβάλλον του χρήστη. Στερεί με λίγα λόγια τη βοήθεια από χιλιάδες οικογένειες που βιώνουν το τραυματικό γεγονός της χρήσης γιατί αυτό όπως φαίνεται δεν αφορά την κυβέρνηση. Εμείς οι γονείς όμως δεν θέλουμε τα παιδιά μας παθητικούς ασθενείς, τα θέλουμε ζωντανούς ανθρώπους, ψυχικά απεξαρτημένους, σκεπτόμενους, υπεύθυνους, ενεργούς με αξίες και όνειρα με στόχους και ενδιαφέρον για τη ζωή» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι γονέων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, στο οποίο εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία.

Να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο, οι εκπρόσωποι του φορέα ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να στηρίξει τον αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ. «Εκείνο που μας ανησυχεί πάρα πολύ με το νέο νομοσχέδιο είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη οικογένεια. Στο ΚΕΘΕΑ δεν βρίσκουν φροντίδα μόνο τα εξαρτημένα μέλη, αλλά και οι οικογένειες τους. Είναι μια μεγάλη οικογένεια που μας έχει αγκαλιάσει και μας έχει βοηθήσει δωρεάν. Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ ότι τον επόμενο μήνα θα μας πει ότι κλείνει το ΚΕΘΕΑ, θα υπάρχει κοινή πύλη εισόδου για τους εξαρτημένους και η οικογένεια δεν θα υπάρχει πουθενά» είχε αναφέρει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων εξαρτημένων ατόμων. Επίσης ο κ. Νίκος Τσακμάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου πρόληψης «Ορίζοντες» είχε τονίσει τότε πως το νέο νομοσχέδιο «θίγει την ψυχή τους».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, οι λόγοι που αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση για την αναγκαιότητα του Νόμου είναι ψευδείς και ανυπόστατοι και πως με αυτό το σχέδιο νόμου «η πολιτεία θέλει λειτουργικούς ελεγχόμενους χρήστες και όχι απεξαρτημένους. 41 χρόνια ΚΕΘΕΑ, 41 χρόνια ολοκληρώσεις και αποφοιτήσεις, που το δοτό Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση,  απαγόρευσε τις αποφοιτήσεις των παιδιών μας και δεν θέλησε εδώ και πέντε χρόνια να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ καταστρατηγώντας τον Νόμο. Ξέρουμε ότι το γνωρίζετε και ότι έχετε σκοπό με τη κατάργηση του ΚΕΘΕΑ να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που μεριμνάτε για την ίδρυση και την αδειοδότηση τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σκληρή ανακοίνωση.Τέλος, οι γονείς απευθυνόμενοι στους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας ρωτούν: «Το ΚΕΘΕΑ  το γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Θα σβήσετε και το όνομα, την ιστορία και την ταυτότητά του; Τι θέση θα πάρετε; Πως θα αντικρίσετε στα μάτια εμάς τους γονείς; Μετά από χρόνια όταν θα έχουν διαλυθεί τα στεγνά προγράμματα τι θα λέτε στις οικογένειες και στα παιδιά; ότι δεν ξέρατε; Εάν στα αλήθεια οι προθέσεις είναι καλές και θέλετε να λύσετε προβλήματα, αξιοποιήστε συμβουλευτικά τους φορείς και μην παίζετε χιλιάδες ζωές στην ρουλέτα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση