Το φως της δημοσιότητας είδε πρόσφατα μία ιστορικής σημασίας απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκεται για την υπ’ αριθμ. 82/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ακυρώνει προηγούμενη διαταγή του Ειρηνοδίκη Φλώρινας, που ενέκρινε το καταστατικό σωματείου υπό την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», με έδρα την Φλώρινα και με σκοπό την… προώθηση της λεγομένης από τους Σκοπιανούς, «μακεδονικής» γλώσσας.
Όπως είναι γνωστό, ο Ειρηνοδίκης Φλώρινας με απόφασή του στις 27 Ιουλίου 2022 είχε αναγνωρίσει το με την παραπάνω επωνυμία σωματείο και είχε εγκρίνει το καταστατικό του, για την… προώθηση των επιδιώξεων των Σκοπίων.
Πλην, όμως, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας κατέθεσε ανακοπή, στην οποία, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνεται και το ότι η απόφαση αναγνώρισης του ως άνω σωματείου παραβιάζει την διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών, προαναγγέλλοντας προσπάθεια δημιουργίας μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Μετά τις εκατέρωθεν ασκηθείσες δικαστικές ενέργειες, η όλη υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο, το οποίο, με απόφασή του ακυρώνει τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και στην ουσία καταργεί το από τα Σκόπια καθοδηγούμενο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».
Κοντολογίς, η υπ’ αριθμ. 82/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας δέχεται τις εφέσεις και «ακυρώνει την διαταγή του 2022 του Ειρηνοδίκη Φλώρινας, με την οποία έγινε δεκτή η κατατεθείσα αίτηση περί έγκρισης – δημοσίευσης του καταστατικού και εγγραφής στο οικείο τηρούμενο στο Πρωτοδικείο Φλώρινας βιβλίο, με την επωνυμία ‘‘Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα’’ και έδρα την Φλώρινα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση του Ειρηνοδίκη Φλώρινας είχε ασχοληθεί και αρθρογραφήσει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή και πρώην Πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «εθνικό και όχι πολιτικό ή κομματικό ζήτημα», προσθέτοντας μάλιστα για το καταστατικό του σωματείου, ότι «παραβιάζει τον νόμο και τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών», καταλήγοντας ότι πρόκειται για «εσφαλμένη απόφαση του Ειρηνοδίκη Φλώρινας», που, εκτός των άλλων, «ενέκρινε το σωματείο με την μορφή ΜΚΟ, ώστε να δικαιούται και κρατικής επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού».
«Οι περιγραφόμενοι σκοποί του σωματείου, συνιστούν προκλητικές προπαγανδιστικές ενέργειες, απροκάλυπτη καλλιέργεια και υποδαύλιση αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού και εχθρότητας σε βάρος των Ελλήνων και άκρως εθνικιστικές δηλώσεις και κατ’ ακολουθία ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όλους τους προαναφερθέντες ουσιώδεις όρους της Συμφωνίας».
Τον διετή και πλέον δικαστικό αγώνα, διεξήγαγαν οργανώσεις και πολίτες, μεταξύ των οποίων: Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας, ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας – Θράκης, ο Πρόεδρος των «Πατριωτών» Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και πολλά μέλη του κόμματός του.
Το βροντερό ΟΧΙ της παραπάνω απόφασης του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας είναι ηχηρότατο ράπισμα στις ανυπόστατες και άνομες προπαγανδιστικές επιδιώξεις των Σκοπιανών.
Το αφήγημά τους δεν πείθει ούτε αυτούς τους ίδιους!…
Ας συνειδητοποιήσουν την γνωστή φράση:
«Στην Αθήνα υπάρχουν Δικασταί», με μία μικρή προσθήκη: «Και στην Κοζάνη» επίσης!…
Δημ. Κλείδης