Ώρα μηδέν για τις τηλεθερμάνσεις

4 Min Read

Εντός της επόμενης εβδομάδας η τελική συνάντηση

Για το «φλέγον» ζήτημα της τηλεθερμάνσεων μίλησε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, λέγοντας πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ και αφορά τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πλακεντά αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα, όπου και θα υπάρξει η τελική μορφή του κειμένου ενώ στη συνέχεια θα περάσει από τα Δημοτικά Συμβούλια προς συζήτηση και ψήφιση.

ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

Ο κ. Πλακεντάς θέλοντας να σταματήσει η παραφιλολογία και συμμεριζόμενος την αγωνία των πολιτών για το μέλλον της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή έχοντας ως προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης της τηλεθέρμανσης, «επέλεξε τη δουλειά και τη συνεχή εργασία επί των θεμάτων και όχι τις πολύβουες και ανέξοδες φασαρίες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Από την πρώτη στιγμή έχω τοποθετηθεί, ότι η συζήτηση για όλες τις πτυχές του θέματος πρόκειται να γίνει δημόσια και ανοιχτά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύντομα, θέλω να πιστεύω, ότι ολοκληρώνεται η συνεχής συζήτηση που υπάρχει με το υπουργείο, τη ΔΕΗ, τους υπόλοιπους Δημάρχους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μόλις υπάρξει το τελικό κείμενο θα έρθει για συζήτηση και επικύρωση τόσο στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στα υπόλοιπα. Η εκτίμηση είναι ότι την επόμενη εβδομάδα που θα είμαστε στην Αθήνα, θα υπάρξει αυτή η τελική μορφή. Εκεί θα δοθούν απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και θα λυθεί κάθε απορία για οτιδήποτε αφορά τη ΔΕΤΗΠ».

Συνέχισε λέγοντας πως όλος ο οργανισμός της ΔΕΤΗΠ εργάζεται ολοκληρώνοντας την προετοιμασία – προεργασία για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, στις γνωστές όπως κάθε χρόνο ημερομηνίες, που ξεκινάει η παροχή θερμικής ενέργειας.

«Οτιδήποτε άλλο ακούγεται, λέγεται ή σκόπιμα διαδίδεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση. Η επιχείρηση που χρόνια τώρα παρέχει τη δυνατότητα στην κοινωνία να θερμαίνεται, πρόκειται να κάνει και πάλι το ίδιο, με την ίδια εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα» κατέληξε ο κ. Πλακεντάς.  

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρος Ταταρίδης υπογράμμισε πως αυτό το ζήτημα απασχολεί τους ίδιους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Πτολεμαΐδας κάνοντας λόγο για δικαιολογημένη αναστάτωση των πολιτών και εμμένοντας στο ζήτημα της χαμηλής τιμής, που είναι μια και από τις «κόκκινες» γραμμές των Δημάρχων αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης την επόμενη θερμική περίοδο.

«Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται ο Δήμαρχος όταν λέει για ανέξοδες φασαρίες, όμως υπάρχει μια δικαιολογημένη αναστάτωση για το αν θα έχουμε και σε τι τιμή θα έχουμε τηλεθέρμανση την επόμενη θερμική περίοδο. Συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Δημάρχου, εμείς θέλουμε να παραμείνει φθηνή η τηλεθέρμανση και να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία της και με μια προοπτική. Αυτό που είναι ανέξοδο και πραγματικά έχει συμβάλλει με τη σιωπή της η Δημοτική Αρχή, είναι τα χρέη. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να αναγνωριστούν τα χρέη. Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε. Έχουν βγάλει δισεκατομμύρια από την περιοχή και αυτά που μπορεί να δώσουν για τη θέρμανση είναι ψίχουλα. Έχουν εκμεταλλευτεί τον υδροφόρο ορίζοντα, τα εδάφη, έχουν μολύνει το περιβάλλον και έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα εδώ» ανέφερε ο κ. Ταταρίδης.

Τέλος, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας για την τηλεθέρμανση και τα χρέη της ΔΕΤΗΠ.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση