Με πάνω από 800 συμμετοχές φέτος ο «Λασσάνειος Δρόμος»

8 Min Read

Στόχο έχει να γίνει θεσμός

Ο «Λασσάνειος Δρόμος» επιστρέφει αυτή την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Κοζάνης για να προσφέρει μια όμορφη και υγιεινή εναλλακτική σε ανθρώπους όλων των ηλικιών για να περάσουν την Κυριακή τους. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Κοζάνης Λίτσα Μητράγκα, μιλώντας στο «Χ», ανέφερε πως οι συμμετοχές φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και θα τρέξουν πάνω από 800 άνθρωποι από κάθε μεριά της Ελλάδας, ανάμεσα τους και 180 παιδιά, κάτι που την ικανοποιεί και τη χαροποιεί ιδιαιτέρως.  

- Advertisement -

Ο «Λασσάνειος Δρόμος» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1998. Ήταν έμπνευση του οραματιστή καθηγητή Φυσικής Αγωγής Σάββα Χριστοδούλου και υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη του επίσης καθηγητή φυσικής αγωγής Παύλου Σίμηνα, σε μία εποχή που το δρομικό κίνημα δεν είχε την έκταση που έχει πάρει σήμερα. Στον 1ο αγώνα συμμετείχαν συνολικά 40 άτομα. Πέρυσι επέστρεψε μετά από απουσία πέντε ετών με πολύ μεγάλη επιτυχία και φέτος στη 18η παρουσία του στην πόλη της Κοζάνης έχει σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχής, όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή αλλά από κάθε μεριά της χώρας. «Πέρυσι αναβιώσαμε το Λασσάνειο Δρόμο και είχε μεγάλη επιτυχία, ο κόσμος τον αγκάλιασε. Φέτος, έχουμε μεγάλη αύξηση στις συμμετοχές, σχεδόν 200 περισσότερες από πέρυσι. Ο κόσμος δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι μόνο ο κόσμος της Κοζάνης και των γειτονικών Νομών αλλά έχουμε συμμετοχές από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, την Έδεσσα και άλλες πόλεις. Ο απλός κόσμος που ήρθε πέρυσι και έτρεξε έμεινε ικανοποιημένος από τη διοργάνωση και θα έρθει και φέτος» τόνισε η κ. Μητράγκα.

Δύο από τους βασικούς στόχους του συλλόγου ήταν να προσελκύσει άτομα από άλλες περιοχές της χώρας και να αποκτήσει το δικό του απινιδωτή, οι οποίοι φέτος πραγματοποιήθηκαν αμφότεροι ενώ ο κύριος στόχος του να γίνει θεσμός ο «Λασσάνειος Δρόμος» παραμένει. «Ένα χρόνιο αίτημα του συλλόγου, να έχουμε δικό μας απινιδωτή, πραγματοποιήθηκε φέτος λόγων των προσπαθειών του Βουλευτή Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς καθώς θα μπορούμε να τον έχουμε μαζί μας και στις εξορμήσεις μας ενώ θα γίνουν και σεμινάρια πρώτων βοηθειών στα μέλη μας. Στόχο έχουμε να κάνουμε το Λασσάνειο Δρόμο θεσμό και να εμπλουτίσουμε αυτή τη δράση». 

Φέτος θα υπάρχει ο αγώνας δρόμου υγείας 10,11 χλμ. στις 10:30, ο αγώνας δρόμου και δυναμικού βαδίσματος 5χλμ. στις 10:40 και η παιδική διαδρομή και συμβολικός δρόμος των 500μ. στις 11:30, όλοι με αφετηρία την κεντρική πλατεία της πόλης.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος θα συμμετέχουν τα Special Olympics Hellas ενώ θα υπάρχουν και ΑμεΑ, το ΚΕΘΕΑ αλλά και παιδιά από γυμναστήρια της πόλης, το Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης, μικροί αθλητές του Φιλαθλητικού Συλλόγου Κοζάνης και η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης με πολυπληθή ομάδα, ωστόσο, θα συμμετέχουν και αθλητές υψηλού επιπέδου, ανάμεσα τους και η σπουδαία αθλήτρια Σόνια Τσεκίνη που σε κάθε της συμμετοχή δίνει «μαθήματα ψυχής».

Όμως τίποτα από όλα αυτά, όπως υπογράμμισε η κ. Μητράγκα, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας, των χορηγών, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ομάδας Διάσωσης, του ΕΚΑΒ, των καταστηματαρχών και των επιχειρήσεων. «Χωρίς τους εθελοντές και την ΕΡΑΔΥΜ δεν μπορεί να διοργανωθεί με ασφάλεια κάποιος αγώνας. Όλη αυτή την προσπάθεια τη στηρίζει πάντα η Δημοτική Αστυνομία με αρκετό δυναμικό και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, γιατί χωρίς τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν μπορούν να προχωρήσουν τέτοιες δράσεις. Είμαι συγκινημένη με την ανταπόκριση τους και ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστώ και στον φυσιοθεραπευτή Άκη Τσικόγια αλλά και τον Ιπποκράτη που μας στήριξαν. Χωρίς την υποστήριξη όλων ήταν αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας. Δεν αρκεί μόνο η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το Δήμο» τόνισε η ίδια.

Για την ασφάλεια των δρομέων θα υπάρχει διαθέσιμος γιατρός, το ΕΚΑΒ και η Ομάδα Διάσωσης και θα φροντίζουν για αυτούς οι εθελοντές με την ΕΡΑΔΥΜ ενώ θα υπάρχουν και σταθμοί ενυδάτωσης και τροφοδοσίας κατά μήκος των δύο μεγάλων διαδρομών.

Η κ. Μητράγκα ζήτησε την κατανόηση και τη στήριξη των πολιτών καθώς θα κλείσουν δρόμοι από το πρωί έως το μεσημέρι της Κυριακής και απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς να μην υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε οδούς από όπου θα περάσουν οι δρομείς, όπως η Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Φιλίππου, για να διευκολυνθεί η διαδικασία. «Είναι για καλό σκοπό, γίνεται μια πολύ ωραία προσπάθεια και με τη δική τους κατανόηση θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Δεν θέλουμε να τους δυσκολέψουμε. Απαιτούνται θυσίες για να γίνει ένας τέτοιος αγώνας και θα γίνει ενημέρωση για να λάβουν γνώση οι πολίτες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις» υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε η κ. Μητράγκα, η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης έχει κούραση, άγχος και στρες αλλά την ικανοποιεί και τη χαροποιεί η ανταπόκριση του κόσμου και το ότι οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.  

Μια σύμπραξη αθλητισμού και πολιτισμού 

Μια όμορφη «νότα» πολιτισμού θα δούμε φέτος καθώς οι δρομείς θα τρέχουν υπό τη μουσική συνοδεία της «Πανδώρας» που θα τους δίνει ρυθμό και θα τους ενθαρρύνει, δίνοντας μια πολιτιστική «χροιά» στον αγώνα, ενώ ο σπουδαίος Κοζανίτης ζωγράφος Κώστας Ντιος φιλοτέχνησε πίνακες που αναπαριστούν αθλητές και αθλήτριες και θα δοθούν κορνιζαρισμένοι ως έπαθλα στο νικητή και τη νικήτρια των 5χλμ. 

Τα δώρα για τους νικητές θα είναι πλούσια, ανάμεσα τους και δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια γνωστής εταιρείας για τον νικητή και τη νικήτρια των 10χλμ. αλλά υπάρχουν δώρα και για τους δεύτερους και τρίτους της γενικής κατάταξης ανδρών και γυναικών όπως και για τους νικητές όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Ένα από υπόλοιπα δώρα, είναι η προσφορά δωρεάν ψωμιού καθημερινά για ένα χρόνο στον πρώτο νικητή από την περιοχή της Κοζάνης, από το αρτοποιείο Βαμβακά. Επίσης, θα γίνει κλήρωση για ένα ακόμη ζευγάρι παπουτσιών της ίδιας γνωστής εταιρείας, προσφορά μέλους του συλλόγου και θα δοθούν σάκοι με διάφορα τοπικά προϊόντα στους δρομείς. 

«Πιστεύουμε ότι θα είναι και φέτος μια όμορφη γιορτή του αθλητισμού όπως και μια γιορτή για την πόλη της Κοζάνης. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι θέλουμε ο κόσμος να περάσει καλά. Τον καλούμε να έρθει να τρέξει και να χαρεί την πόλη χωρίς αυτοκίνητα. Πάνω από όλα μετράει η συμμετοχή και να τερματίσουν όλοι ασφαλείς. Το τρέξιμο και η άσκηση είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία» κατέληξε η κ. Μητράγκα. 

Ένα τέτοιο γεγονός εάν και εφόσον γίνει θεσμός, όπως το επιθυμούν και οι διοργανωτές, μπορεί προωθήσει τον αθλητικό τουρισμό στην περιοχή μας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του, ενθαρρύνοντας τους πολίτες σε έναν διαφορετικό και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση