Στο πλαίσιο της “Δίκαιης” και “Αναπτυξιακής” Μετάβασης, πολλές φορές την τελευταία πενταετία, αξιωματούχοι εξ Αθηνών διαβεβαίωναν ότι δε θα απωλεσθεί το αγαθό της τηλεθέρμανσης, άρα η συνέχισή της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ήταν δεδομένη.
Αγαθό όμως δεν αποτελεί η ίδια η τηλεθέρμανση, αλλά η ΦΘΗΝΗ τηλεθέρμανση γιατί σε μία αύξησή της κατά 60-70% σε σχέση με τρία χρόνια πριν, τίθεται πλέον το ερώτημα αν συμφέρει ως μέσο θέρμανσης η τηλεθέρμανση και αν οι πολίτες στραφούν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης π.χ. αντλίες θερμότητας, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει και με τα σημερινά επίπεδα τιμής.
Την ώρα που στενάζει ο τόπος και η ΔΕΗ:
-δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της για αποκατάσταση των εδαφών
-δεν δέχεται την επαναπόδοση αδιατάρακτων εδαφών
-στοχεύει στη μεγιστοποίηση κερδών της μέσω ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στις αδιατάρακτες εκτάσεις
η μόνη συζήτηση έπρεπε να είναι η διατήρηση της τιμής ή η επιδότηση οποιασδήποτε αύξησης της Τηλεθέρμανσης και όχι απλά η συνέχιση αυτής, με αύξηση 60-70% σε σχέση με τρία χρόνια πριν.
Αν θέλουμε να μιλούμε για Δίκαιη Μετάβαση-έστω μόνο στο κομμάτι της θέρμανσης-έπρεπε ήδη όλες οι πρώτες κατοικίες και οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας να είχαν αναβαθμιστεί ενεργειακά μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων “Εξοικονομώ” και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες…..
Δεν είναι αργά έστω και τώρα, αρκεί να έχει μείνει χώρος στο ηλεκτρικό δίκτυο για τους Δυτικομακεδόνες “κοινούς” θνητούς…..