Φωνή στους νέους της Κοζάνης και της Μεγαλόπολης δίνει η ΕΥΔΑΜ

5 Min Read

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου το Youth Summit στην Κοζάνη

Τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι νέοι στο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής που λέγεται «μετάβαση», επιχειρεί να αναδείξει -έστω και αργά- η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η ΕΥΔΑΜ, φαίνεται πως άκουσε τις φωνές που μιλούσαν για απουσία των νέων από τα σχέδια του μέλλοντος της περιοχής μετά την απολιγνιτοποίηση και για την απουσία ευκαιριών μέσα από το σχετικό πρόγραμμα και αυτή την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου τους καλεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο.

- Advertisement -

Στις εκδηλώσεις αυτές, φοιτητές των Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου αλλά και όλοι νέοι ηλικίας 16 έως και 29 χρονών που είναι κάτοικοι των περιοχών δίκαιης μετάβασης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τους εκπρόσωπους του Προγράμματος για τη Δίκαιη Μετάβαση για το αντικείμενό του, να εξοικειωθούν με την ορολογία των χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε Εργαστήρια Δημιουργίας Ιδεών ανταλλάσσοντας ιδέες και εντοπίζοντας ευκαιρίες και προκλήσεις στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης γύρω από τα σύγχρονα θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, πράσινης καινοτομίας και οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης

«Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης και της οικονομικής αναγέννησης της περιοχής. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολλές, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις οικονομικές ανακατατάξεις, οι νέοι μας καλούνται να παραμείνουν στον τόπο τους και να πρωτοστατήσουν στην αλλαγή. Η συζήτηση γύρω από τους βέλτιστους τομείς απασχόλησης των νέων στη Δυτική Μακεδονία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις ανάγκες της περιοχής και να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με το Youth Summit αυτό, στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τους νέους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη μετάβαση. Η φωνή των νέων είναι απαραίτητη για να διαμορφώσουμε έναν δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό μέλλον. Μέσα από συζητήσεις, εργαστήρια και δράσεις, θέλουμε να τους δώσουμε τα εργαλεία και την αυτοπεποίθηση να δημιουργήσουν το μέλλον που οραματίζονται, εδώ, στη Δυτική Μακεδονία» είπε, μιλώντας στον «Χ» ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης.

Η εκδήλωση της Τετάρτης, γίνεται με την σημαντική υποστήριξη του Green Tank που πρώτο εξήρε την σημασία της συμμετοχής των νέων στην όλη διαδικασία. Μάλιστα υπενθύμιζε πως η Ευρώπη βάζει σε προτεραιότητα τη νέα γενιά που θεωρεί ότι είναι σημαντικός κρίκος και πως ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για να έχει επιτυχία θα πρέπει να έχει βάση τους νέους.

Η Συνεργάτιδα Πολιτικής του Green Tank Ιωάννα Θεοδοσίου

«Το ότι η νεολαία θα πρέπει να συμμετέχει με τρόπο θεσμικό και πιο οργανωμένο στην όλη διαδικασία ήταν κάτι που είχαμε επισημάνει από την αρχή και ευτυχώς στην Επιτροπή Παρακολούθησης και στις συζητήσεις, οι νέοι εκπροσωπούνται από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας. Οι νέοι είναι ο βασικός παράγοντας της μετάβασης και ορθά η ΕΥΔΑΜ, βάζει τη νεολαία στο επίκεντρο της συζήτησης. Στην εκδήλωση αυτή στην Κοζάνη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, με απλό τρόπο, τι είναι το ΕΣΠΑ, τι σημαίνουν οι προσκλήσεις, τι χρειάζεται να ξέρουν για να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν μια πρόσκληση και γενικά να εξοικειωθούν με τα χρηματοδοτικά προγράμματα και πως αυτά λειτουργούν. Ταυτόχρονα, είναι ευκαιρία να ανοίξει και η συζήτηση και να ακουστούν και να καταγραφούν οι απόψεις της νεολαίας, οι προτάσεις της, να σημειωθούν τα ζητήματα στα οποία χρειάζονται βοήθεια με στόχο να εμπλουτιστούν τα μελλοντικά προγράμματα. Είναι λοιπόν ευκαιρία οι νέοι της περιοχής να μάθουν για τα προγράμματα και να μιλήσουν για τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους» ανέφερε στον «Χ» η Συνεργάτιδα Πολιτικής του Green Tank Ιωάννα Θεοδοσίου.

Οι εκδηλώσεις, τόσο της Κοζάνης (16/10, 10:30, Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ΖΕΠ) όσο και της Μεγαλόπολης (23/10) είναι ανοιχτές για το ευρύ κοινό και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, του GREEN TANK και του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση