Το τελικό κείμενο συμφωνίας για τις τηλεθερμάνσεις

16 Min Read

Στη δημοσιότητα είναι πλέον το κείμενο της τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας,  Αμυνταίου, τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Ενέργειας,  με το οποίο η ΔΕΗ θα συνεχίσει να παρέχει θερμική ενέργεια στις τηλεθερμάνσεις μέσω ΣΗΘΥΑ (φυσικό άεριο) για τα επόμενα 17 τουλάχιστον χρόνια.

Βασικά σημεία είναι :

- Advertisement -
  • Η αναγνώριση από πλευράς των 3 τηλεθερμάνσεων των αρρύθμιστων οφειλών του (ΔΕΤΗΠ 111εκ. ευρώ, ΔΕΥΑΚ 16εκ. ευρώ, ΔΕΤΕΠΑ 1,6εκ ευρώ) και η αποπληρωμή τους από το ΥΠΕΝ και  το τέλος ΑΠΕ.
  • Η διαμόρφωση της τιμής προμήθειας θερμικής ενέργειας μέχρι να γίνει η ΣΗΘΥΑ  σε 32 €/MWhth για ΔΕΤΗΠ και ΔΕΥΑΚ και η κάλυψη επιπλέον κόστους από την Περιφέρεια, το ΥΠΕΝ και μείωση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης των δικαιούχων τηλεθέρμανσης στους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας.
  • Η τιμολόγηση κατά την έναρξη ισχύος της σύμβασης με τη Διαδημοτική θα γίνεται σε μηνιαία βάση, θα είναι μεταβαλλόμενη στη βάση των τιμών προμήθειας Φυσικού Αερίου, εμπορίας δικαιωμάτων CO2, το ΥΠΕΝ θα επιδοτεί τους καταναλωτές με το ποσό των 2,9 €/MWhth μέσω του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ).

Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τα τρία δημοτικά συμβούλια ενώ υπάρχουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

Το πλαίσιο της συμφωνίας
Οι βασικές αρχές που διέπουν τη συμφωνία και τίθενται ως προαπαιτούμενα είναι:

  1. Αναγνώριση και διακανονισμός του συνόλου των υφιστάμενων        ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθερμάνσεων και τους Δήμους.
  2. Εξασφάλιση μη δημιουργίας νέων καθυστερημένων οφειλών στο μέλλον.
  3. Κάλυψη των θερμικών αναγκών σε ανταγωνιστικό με την αγορά κόστος.
  4. Επιτάχυνση για άμεση υλοποίηση των έργων διασύνδεσης με βάση τον προγραμματισμό των έργων από τη ΔΕΥΑ Κοζάνης και τη ΔΕΤΕΠΑ.

Συμφωνούνται τα παρακάτω:

1.Τιμή προμήθειας θερμικής ενέργειας για ΔΕΤΗΠ & ΔΕΥΑΚ για τo   μεταβατικό διάστημα

Συμφωνείται ότι μέχρι την έναρξη ισχύος της σύμβασης με τη Διαδημοτική, δηλαδή για το χρονικό διάστημα έως την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία των μέσων παραγωγής για το διασυνδεδεμένο σύστημα και σε περίπτωση που η τιμή προμήθειας θερμικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης ΔΕΥΑΚ & ΔΕΤΗΠ ξεπεράσει τα 32 €/MWhth, η κάλυψη του διαφορικού κόστους προμήθειας Θ.Ε (δηλ: η διαφορά μεταξύ πραγματικής τιμής χρέωσης και της τιμής των 32 €/MWhth), θα γίνεται από τα 43 ευρώ και πάνω από το ΥΠΕΝ και από τα 43 ευρώ και κάτω (μέχρι τα 32 ευρώ), από:

  • Πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : ποσό 3,0 εκ € αναλογικά με την προμηθευόμενη θερμική ενέργεια από τη ΔΕΤΗΠ και τη ΔΕΥΑΚ
  • Το ΥΠΕΝ μέσω άτοκης παρακράτησης του αναλογούντος ποσού από τους ΚΑΠ (αφορά μόνον τον Δήμο Εορδαίας) μη συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας προσωπικού (Υπ. Εσωτερικών) στη διάρκεια των επομένων 15 ετών αρχής γενομένης από την 1.1.2025.
  • Με μείωση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης των δικαιούχων τηλεθέρμανσης στους δυο Δήμους, των μη ευάλωτων κατοίκων για το μεταβατικό διάστημα και επιπλέον δύο έτη.

(Για την εξασφάλιση όλων των ανωτέρω προβλέψεων, το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης.)

2. ΔΕΤΗΠ-Δήμος Εορδαίας
2.1. Διακανονισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών:


Αναγνωρίζεται το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 111.333.188,37 €)  και διακανονίζεται η αποπληρωμή τους ως εξής:

  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής ήτοι 37.111.062,79 € θα αποπληρωθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ και με διαδικασία που θα προσδιοριστεί.

    (Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας     

    νομοθετικής    ρύθμισης.)

  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής, ήτοι 37.111.062,79 € και μέχρι της πλήρους εξόφλησης αυτού θα αποπληρωθεί δια του θεσπισμένου τέλους ΑΠΕ, βάσει του Άρθρου 87 του Ν.4964/2022 ως ισχύει, 80% κατά το μέρος που αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα των Δήμων (60%) και 20% από τα προβλεπόμενα έσοδα των δημοτών που έχουν τηλεθέρμανση, μέσω του ΔΑΠΕΕΠ. Η παρακράτηση των εν λόγω ετήσιων εσόδων από το θεσπισμένο τέλος ΑΠΕ θα εκκινήσει κατά το χρόνο υπογραφής της Σύμβασης παροχής Θ.Ε της ΔΕΤΗΠ με τη ΔΕΗ και ολοκληρώνεται χρονικά με την πλήρη εξόφληση της οφειλής.

( Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής  ρύθμισης.)

  • Το υπόλοιπο 1/3 της συνολικής οφειλής, ήτοι 37.111.062,79 € θα αποτελεί απαίτηση της ΔΕΗ έναντι του ΥΠΕΝ, καθόλη τη διάρκεια ισχύος τόσο της Σύμβασης Παροχής Θ.Ε μεταξύ ΔΕΤΗΠ και ΔΕΗ, καθώς και της Σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας (για το μέρος που την αφορά). Η εν λόγω απαίτηση θα απομειώνεται αναλογικά κάθε έτος, αρχής γενομένης της υπογραφής της σύμβασης παροχής Θ.Ε για το μεταβατικό διάστημα, έως και της περάτωσης της σύμβασης της Διαδημοτικής για το διασυνδεδεμένο σύστημα (δηλαδή περίπου σε 17 έτη από σήμερα).

Αναφορικά με τις τρέχουσες κάθε φορά υποχρεώσεις της Διαδημοτικής επιχείρησης και της εκ τρίτου συμβαλλομένης ΔΕΤΗΠ (για το μέρος που την αφορά), για το χρονικό διάστημα της σύμβασης, προβλέπεται η παροχή εγγυήσεων μέσω της κατανομής των ΚΑΠ του Υπουργείου Εσωτερικών που αντιστοιχεί στο Δήμο Εορδαίας, μη συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας προσωπικού. Αν υπάρχουν εκπρόθεσμες πληρωμές αυτές αφαιρούνται αυτομάτως από την επόμενη δόση των ΚΑΠ και καταβάλλονται στη ΔΕΗ.

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.)

2.2. Παροχή Θερμικής ενέργειας και τιμολόγηση κατά το μεταβατικό στάδιο:

  • Η ΔΕΗ θα τιμολογεί τη θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 και τους ηλεκτρολέβητες με συγκεκριμένο τύπο, με βάση την προσφερόμενη ενέργεια από το κάθε μέσο παραγωγής.
  • Η ΔΕΤΗΠ θα μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζεται η ανάκτηση του κόστους προμήθειας θερμικής ενέργειας με την εφαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής. Πρακτικά να εξασφαλίζεται ότι η τιμή πώλησης στον καταναλωτή έχει λάβει υπόψη της το κόστος προμήθειας Θ.Ε έτσι όπως θα διαμορφώνεται κάθε φορά.  
  •  Η κάλυψη του διαφορικού κόστους θα γίνει σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος. Η ΔΕΗ θα τιμολογεί στη ΔΕΤΗΠ μηνιαίως το πραγματικό τίμημα. Η ΔΕΤΗΠ θα έχει μεριμνήσει για την συλλογή των αναγκαίων ποσών, για την εύρυθμη αποπληρωμή των τιμολογίων, από τις πηγές χρηματοδότησης που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του παρόντος.

      Τα ανωτέρω θα υλοποιηθούν βάσει των προβλέψεων της Νομοθετικής

      Ρύθμισης (ΥΠΕΝ) για τη δημιουργία απαραίτητου αποθεματικού ποσού σε            

      ειδικό δεσμευμένο για το σκοπό αυτό λογαριασμό.


3. ΔΕΥΑ Κοζάνης – Δήμος Κοζάνης


Πραγματοποιείται άμεσα τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας στη βάση του διακανονισμού πληρωμής και εξόφλησης των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών 16.361.630,00€.
Αναγνωρίζεται το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και διακανονίζεται η αποπληρωμή τους με την υπογραφή συμπληρώματος της υφιστάμενης σύμβασης στο οποίο θα προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής ήτοι 5.654.287 € θα αποπληρωθεί άμεσα από το  ΥΠΕΝ και με διαδικασία που θα προσδιοριστεί.

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.)

  • Για τη χρονική διάρκεια της υφιστάμενης σύμβασης παροχής Θ.Ε η ΔΕΗ θα τιμολογεί τη ΔΕΥΑ Κοζάνης τίμημα ίσο με 32 €/MWhth.

Η διαφορά από τη χρέωση που θα προέκυπτε από την υφιστάμενη σύμβαση έως την τιμή των 32 €/MWhth θα αποπληρώνει μέρος της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Παράλληλα η οφειλή θα αποπληρώνεται και μέσω του θεσπισμένου τέλους ΑΠΕ βάσει του Άρθρου 87 του Ν.4964/2022 ως ισχύει,   80% κατά το μέρος που αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα των Δήμων (60%) και 20% από τα προβλεπόμενα έσοδα των δημοτών που έχουν τηλεθέρμανση, μέσω του ΔΑΠΕΕΠ μέχρι την πλήρη εξόφλησή της.

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.)

  • Στην περίπτωση που το τίμημα θερμικής ενέργειας υπερβεί την τιμή των 32 €/MWhth, η κάλυψη του διαφορικού κόστους προμήθειας θα γίνεται με βάση τις προβλέψεις της παραγράφου 1 του παρόντος και η   αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους θα γίνεται μόνο από  πόρους της ΔΕΥΑΚ και το τέλος ΑΠΕ.    
  • Η ΔΕΥΑ Κοζάνης οφείλει να δημοπρατήσει άμεσα το υπόλοιπο των έργων ολοκλήρωσης διασύνδεσης (Αντλιοστάσια).
  •  Η ΔΕΥΑ Κοζάνης οφείλει να έχει ολοκληρώσει έως τον 12ο του 2025 τα έργα διασύνδεσης.
  • Οι Μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που τροφοδοτούν τη ΔΕΥΑ Κοζάνης παύουν οριστικά τη λειτουργία τους τον 12ο του 2025.
  • Η ΔΕΥΑΚ θα μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζεται η ανάκτηση του κόστους προμήθειας θερμικής ενέργειας με την εφαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής. Πρακτικά να εξασφαλίζεται ότι η τιμή πώλησης στον καταναλωτή έχει λάβει υπόψη της το κόστος προμήθειας Θ.Ε έτσι όπως θα διαμορφώνεται κάθε φορά.   


4. ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου – Δήμος Αμυνταίου

Αναγνωρίζεται το σύνολο των υφιστάμενων υποχρεώσεων 1.606.060 € με δήλωση αναγνώρισης χρέους (υπογραφή σχετικού συμφωνητικού) και διακανονίζεται η αποπληρωμή τους ως εξής:

  • Το 1/3 της συνολικής οφειλής ήτοι 535.353,33 € θα αποπληρωθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ και με διαδικασία που θα προσδιοριστεί.

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.)

  • Το υπόλοιπο της οφειλής, ήτοι 1.070.706,67 € και μέχρι της πλήρους εξόφλησης αυτού θα αποπληρωθεί δια του θεσπισμένου τέλους ΑΠΕ βάσει του Άρθρου 87 του Ν.4964/2022 ως ισχύει, 80% κατά το μέρος που αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα των Δήμων (60%) και 20% από τα προβλεπόμενα έσοδα των δημοτών που έχουν τηλεθερμανση, κατανεμημένα ισομερώς στο διάστημα μιας τετραετίας μέσω του ΔΑΠΕΕΠ. Η παρακράτηση των εν λόγω ετήσιων εσόδων από το θεσπισμένο τέλος ΑΠΕ θα εκκινήσει άμεσα με την υπογραφή του συμφωνητικού αναγνώρισης χρέους από τη ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου και ολοκληρώνεται χρονικά με την πλήρη εξόφληση της οφειλής.

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.)

  • Η ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου οφείλει να έχει ολοκληρώσει το έργο διασύνδεσης στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα

5. Παροχή Θερμικής ενέργειας και τιμολόγηση κατά την έναρξη ισχύος της    

     σύμβασης με τη Διαδημοτική:

  • Η ΔΕΗ θα παρέχει θερμική ενέργεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα, από τα μέσα παραγωγής που έχουν αποφασιστεί και με τους όρους που περιγράφονται στην σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας με τη διαδημοτική. Πιο συγκεκριμένα, η τιμολόγηση της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας θα γίνεται σε μηνιαία βάση, θα είναι μεταβαλλόμενη στη βάση των τιμών προμήθειας Φυσικού Αερίου, εμπορίας δικαιωμάτων CO2 καθώς και λοιπών προβλέψεων όπως αποτυπώνεται στην οικεία σύμβαση.  
  • Επί της τιμής που θα προκύπτει κάθε φορά για τη θερμική ενέργεια του διασυνδεδεμένου συστήματος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αναφορικά με τη μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας (Feed in Tariff) και του κόστους της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας, το ΥΠΕΝ θα επιδοτεί τους καταναλωτές της διαδημοτικής επιχείρησης με το ποσό των 2,9 €/MWhth μέσω του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ).

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.)

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και σχετικές ρυθμίσεις, η τιμή θερμικής ενέργειας που προκύπτει από τη μεθοδολογία υπολογισμού της σύμβασης παροχής Θ.Ε και ενδεικτικά για παραμέτρους (Τιμή προμήθειας φυσικού αερίου=30 €/MWhth και κόστος εμπορίας δικαιωμάτων CO2= 70 €/tn), είναι ίση με 46,7 €/MWhth. Η τιμή αυτή θα μειωθεί στο επίπεδο των 35,4 €/MWhth με αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της ταρίφας για την ηλεκτρική ενέργεια.

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης).

  • Αναφορικά με τις τρέχουσες κάθε φορά υποχρεώσεις της Διαδημοτικής Επιχείρησης και των εκ τρίτου συμβαλλομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθερμάνσεων για το χρονικό διάστημα της σύμβασης, προβλέπεται η παροχή εγγυήσεων μέσω της κατανομής των ΚΑΠ του Υπουργείου Εσωτερικών που αντιστοιχεί σε κάθε συμβαλλόμενο Δήμο, μη συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας προσωπικού.

(Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.)

6. Όροι υλοποίησης του συνολικού ως άνω σχεδίου:


Η παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ θα είναι δυνατή υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Θέσπιση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων
• Υπογραφή των ως άνω προβλεπόμενων συμβάσεων παροχής Θ.Ε.

7.Γενικά

  • Η αναστολή των διαδικασιών βάσει των εξωδίκων της ΔΕΗ απέναντι στη ΔΕΤΗΠ και ΔΕΥΑΚ θα υλοποιηθεί μετά την εκπλήρωση των παρακάτω προϋποθέσεων:
  • Υπογραφή του παρόντος κειμένου από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
  • Υπογραφή όλων των Συμβάσεων παροχής θερμικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα: Α) Σύμβαση παροχής Θ.Ε μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΤΗΠ για το μεταβατικό διάστημα, Β) Τροποποίηση σύμβασης παροχής Θ.Ε μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ, Γ) Δήλωση αναγνώρισης χρέους από ΔΕΤΕΠΑ (υπογραφή σχετικού συμφωνητικού), Δ) Σύμβαση παροχής Θ.Ε με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τ/Θνσεων.
  • Θέσπιση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.
  • Η ΔΕΥΑΚ θα υποβάλλει πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ, για τους λέβητες φυσικού αερίου, μετά από τροποποίηση της ενεργής Πρόσκλησης που θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και με την υποστήριξη του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρόταση θα υποβληθεί με σκοπό την κάλυψη αναγκών του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Προς το σκοπό αυτό η ΔΕΗ δεσμεύεται με το παρόν να έχει το ρόλο Φορέα Υλοποίησης και να παράσχει στη ΔΕΥΑΚ το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και δεδομένων.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΥΑΚ  θα ενισχυθεί οικονομικά από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθερμάνσεων με το αναγκαίο κόστος διαχείρισης και εκπόνησης μελετών (προεκτίμηση 65.000,00 ευρώ) καθώς και με την ίδια συμμετοχή που θα προκύψει

Φορείς που υλοποίησαν έργα με συγχρηματοδοτούμενους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους λόγω της απολιγνιτοποίησης, ουδεμία επίπτωση έχουν (οικονομική, διοικητική, νομική κλπ.) στην περίπτωση που δεν παρήλθε ο προβλεπόμενος χρόνος χρήσης τους. (Το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης ή ισοδύναμης διοικητικής πράξης).                                       

Μοιραστείτε την είδηση