Ανάμεσά τους και η Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στις 17 Ιουλίου αιτιολογημένες γνώμες σε πέντε κράτη μέλη –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– καλώντας τα να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τις διατάξεις δύο κρίσιμων οδηγιών για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Οι παραβάσεις αφορούν αφενός τη μη εφαρμογή των νέων ευέλικτων κανόνων για τους συντελεστές ΦΠΑ (οδηγία 2022/542) και αφετέρου το ειδικό καθεστώς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οδηγία 2020/285).
Συγκεκριμένα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία και Ρουμανία δεν έχουν ολοκληρώσει την ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2022/542, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2022 και έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η οδηγία τροποποιεί το νομικό πλαίσιο της ΕΕ ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εφαρμογής μηδενικών συντελεστών σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα υγείας. Παράλληλα, προωθεί τη χρήση μειωμένων συντελεστών για την ενίσχυση της κλιματικής ουδετερότητας και της ψηφιακής μετάβασης, ενώ καταργεί σταδιακά προνομιακές ρυθμίσεις για επιβλαβή προϊόντα, όπως ορυκτά καύσιμα και χημικά λιπάσματα.
Η οδηγία εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ να καταστήσει το σύστημα ΦΠΑ πιο ευέλικτο, δίκαιο και συμβατό με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτεραιότητες της Ένωσης, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να ορίσουν έως δύο μειωμένους συντελεστές (όχι κάτω του 5%) και έναν ακόμη χαμηλότερο συντελεστή ή απαλλαγή σε συγκεκριμένες κατηγορίες βασικών αγαθών.
Παράλληλα, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ρουμανία καλούνται να ευθυγραμμίσουν τη νομοθεσία τους και με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285, που αφορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις. Η οδηγία προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς ΦΠΑ και να μειώσουν τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης, ακόμη και όταν δραστηριοποιούνται διασυνοριακά εντός της ΕΕ.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις τα εν λόγω κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως το τέλος του 2024 για να ολοκληρώσουν τις εθνικές ρυθμίσεις. Δεδομένης της μη συμμόρφωσης, τα κράτη έχουν τώρα προθεσμία δύο μηνών να απαντήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας ακόμη και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Η παρέμβαση της Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία των νέων κανόνων για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή τους στερεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα οφέλη ενός πιο δίκαιου, ευέλικτου και πράσινου φορολογικού πλαισίου, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Ένωσης για την επόμενη δεκαετία.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr