Παρουσιάστηκε πρόταση ψηφιακής πλατφόρμας με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
Στην ημερίδα για την κοινωνική καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα. Η διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης Έρευνας και Καινοτομιών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Υποστήριξης Υπηρεσιών και εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, Αθανασία Λακκίτα, πρόταση για μηχανισμό διακυβέρνησης περιφερειακών στρατηγικών σχεδίων κοινωνικής καινοτομίας μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Το προτεινόμενο μοντέλο αφορά ελάχιστο βιώσιμο προϊόν, με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υποβολής για αξιολόγηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα.

Όπως επισημάνθηκε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί την πρώτη περιφέρεια που υλοποιεί οργανωμένη στρατηγική κοινωνικής καινοτομίας, ενώ η ημερίδα στόχευσε στην ανάδειξη καλών πρακτικών και δυνατοτήτων επέκτασης αντίστοιχων πολιτικών και σε άλλες περιφέρειες.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εργαστήρι καινοτομίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 στελεχών, όπου αναπτύχθηκαν και αξιολογήθηκαν προτάσεις. Στις ομάδες εργασίας συμμετείχε και στέλεχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με πρόταση για σύστημα διαχείρισης στρατηγικών κοινωνικής καινοτομίας βασισμένο σε πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα του εργαστηρίου.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας, αποτελεί η υποστήριξη των υπηρεσιών και της περιφερειακής αρχής για την εκπόνηση περιφερειακής στρατηγικής κοινωνικής καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία, σε σύνδεση με το εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο δράσης, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών με εθνικούς φορείς ικανοτήτων στον τομέα.







