Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ μετά το αίτημα ΑΔΜΗΕ για παράταση και αιχμές για την απολιγνιτοποίηση
Την ανάγκη παράτασης της λιγνιτικής λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5 για λόγους ενεργειακής ασφάλειας επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου Όλγα Μαρκογιαννάκη να τοποθετείται μέσω βίντεο στο TikTok, με αφορμή και το σχετικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρει η Όλγα Μαρκογιαννάκη, ο ΑΔΜΗΕ ζητά την παράταση της λιγνιτικής λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5, χαρακτηρίζοντας τη μονάδα κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την ώρα που, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση επιμένει στο άμεσο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Στην ίδια τοποθέτηση υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό στη Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες για τους κινδύνους που προκύπτουν για την ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι «η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι η απόφαση για το κλείσιμο της μονάδας συνιστά «ευθεία υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος», κάνοντας λόγο για επιλογή που, όπως σημείωσε, είναι «εθνικά επιζήμια».
Η Όλγα Μαρκογιαννάκη κάνει λόγο για «βίαιη απολιγνιτοποίηση» που, όπως αναφέρει, αποδεικνύεται επικίνδυνη σε συνθήκες νέας ενεργειακής κρίσης, ενώ επισημαίνει ότι την ώρα που ο διαχειριστής του συστήματος θεωρεί τη μονάδα κρίσιμη, προχωρά η σύμβαση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή της σε φυσικό αέριο.
«Φτάνει πια με τα κυβερνητικά πειράματα που μας κόστισαν και θα μας κοστίσουν ακριβά. Η Ελλάδα χρειάζεται ενεργειακή πολιτική με προοπτική», καταλήγει η κ. Μαρκογιαννάκη.






