Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου από τις 09:00 έως τις 14:00 στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας
Στην 5η Πανελλαδική Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών «Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» συμμετέχει το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών 2026.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, από τις 09:00 έως τις 14:00, στην αίθουσα αναμονής της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και απευθύνεται σε νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες και πληρούν τα προβλεπόμενα ιατρικά κριτήρια.
Τη διοργάνωση αναλαμβάνουν η Διοίκηση και η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο», σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και το ΚΕΔΜΟΠ «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ».
Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, αλλά κυρίως η εγγραφή νέων εθελοντών δοτών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών, προσφέροντας περισσότερες πιθανότητες σε ανθρώπους που αναζητούν έναν συμβατό δότη.
Για την εγγραφή ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να είναι ηλικίας 18 έως 45 ετών και με ελεύθερο ιστορικό υγείας. Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει τη συμπλήρωση αίτησης εγγραφής και ενός σύντομου ιατρικού ιστορικού, καθώς και τη λήψη δείγματος στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).
Με το μήνυμα «Γίνε κι εσύ ο σύνδεσμος για μια ζωή», το Μαμάτσειο καλεί όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στη δράση και να ενημερωθούν για το τι σημαίνει στην πράξη να είναι κάποιος εθελοντής δότης.
Η αξία τέτοιων πρωτοβουλιών δεν βρίσκεται μόνο στον αριθμό των νέων εγγραφών που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μία ημέρα. Βρίσκεται και στη δημιουργία μιας κουλτούρας εθελοντισμού, μέσα από την οποία η προσφορά προς έναν άγνωστο άνθρωπο γίνεται συνειδητή επιλογή και κομμάτι της καθημερινής κοινωνικής ευθύνης.
Στην περίπτωση της δωρεάς μυελού των οστών, αυτή η έννοια της προσφοράς αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Μια απλή εγγραφή στο αρχείο μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει στην εύρεση ενός συμβατού δότη για έναν ασθενή που τον αναζητά. Και αυτός είναι ίσως ο πιο ουσιαστικός λόγος για να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και, εφόσον μπορεί και το επιθυμεί, να γίνει μέρος αυτής της αλυσίδας εθελοντικής προσφοράς.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr







