Η περίπτωση της σπατάλης τροφίμων (επίσημη ελληνική ορολογία του Food Waste) αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό αντικείμενο με πολυδιάστατες κοινωνικό-οικονομικές αλλά και περιβαντολλογικές επιπτώσεις. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις πολιτικές της ΕΕ και ταυτόχρονα στις ατζέντες πλήθους οργανώσεων, φορέων και δήμων της Ευρώπης και του κόσμου.
Οι διατροφικές συνήθειες, συμπεριφορές και τάσεις λειτουργούν επιδραστικά στην συνεχή αύξηση της σπατάλης τροφίμων. Πολλοί για παράδειγμα αγοράζουμε τρόφιμα που είτε τα ξεχνάμε στα ντουλάπια ή στα ψυγεία μας μέχρι αυτά λήγουν ή φαίνονται πλέον ως μη καταναλώσιμα.
Ενώ οι ανθηρές οικονομίες πετάνε στα σκουπίδια έως και 40% αξιοποιήσιμου φαγητού, 1 στους 8 ανθρώπους στη γη υποσιτίζεται. Φυσικά η συνεχής σπατάλη τροφίμων αφορά άμεσα σε καθημερινή σπατάλη ενέργειας, νερού, γης και ανθρώπινων υπηρεσιών που δαπανήθηκαν άσκοπα, ενώ είναι τεράστιες και οι επιπτώσεις στην εκπομπή χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Κρίσιμος παράγοντας ως προς την σπατάλη τροφίμων θεωρούνται παντού στον κόσμο τα νοικοκυριά και η κουλτούρα των ανθρώπων στην καθημερινή τους συμπεριφορά. _____________________________________________________________________________________
Η Άλλη Όψη:
Πλήθος από περιπτώσεις πρωτοβουλιών καταγράφονται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη και στη χώρα ως προς το τεράστιο αυτό θέμα. Στη Δυτική Μακεδονία οι σχετικές δράσεις από ΜΚΟ και φορείς είναι από ανύπαρκτες έως πολύ μικρής κλίμακας.
Δημοτικού και περιφερειακού επιπέδου φορείς αδυνατούν να προσεγγίσουν σχετικά θέματα ανάπτυξης και προστασίας του σύγχρονου περιβάλλοντος, ενώ επίσης ούτε καν θεωρούν ότι αυτές οι πολιτικές τους αφορούν και πρέπει τουλάχιστον να κινητοποιήσουν σχετικά τους πολίτες.
Στη Δυτική Μακεδονία, λόγω της κρίσης και της υψηλής ανεργίας – υποαπασχόλησης, το φαινόμενο πρέπει να προσεγγιστεί κυρίως ως θέμα κοινωνικής συνοχής – πρόνοιας και φυσικά ως προς την ανθρωπιστική του διάσταση.
_____________________________________________________________________________________
Μερικά παραδείγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όπου πολιτικές προσεγγίζουν το πρόβλημα και συμβάλλουν στην επίλυση του:
http://www.boroume.gr/food_waste_greece/
https://www.zerowasteeurope.eu/
http://tafel.de
http://tastethewaste.com/info/film