Πριν 45 χρόνια: Από τους βραχότοπους της Κοζάνης στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών!…

5 Min Read

Απρίλη μήνα έρχεται οριστικά η άνοιξη!… Απρίλη μήνα ξαναγεννιέται η φύση!… Απρίλη μήνα, ως επί το πλείστον, πανηγυρίζεται από τους πιστούς η ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου!… Απρίλη μήνα, παλαιότερα, γινόταν ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή, στην Αθήνα, του Μαραθωνίου δρόμου!…
Ο Μαραθώνιος, που διεξαγόταν επί της κλασσικής διαδρομής Μαραθώνος – Αθηνών, των 42.195 μέτρων, ήταν το σπουδαιότερο από τα δρώμενα της Ολυμπιακής Ημέρας, που είχε καθιερωθεί να εορτάζεται την 6 Απριλίου κάθε έτους.
Πριν 45 χρόνια ακριβώς, την 6 Απριλίου 1973, ετελέσθη στην Αθήνα, επί της κλασσικής διαδρομής, ο 10ος διεθνής Μαραθώνιος, με την συμμετοχή 116 Ελλήνων και αλλοδαπών αθλητών, εκ των οποίων ετερμάτισαν τελικώς 95, ενώ 21 εξ αυτών εγκατέλειψαν την επίπονη προσπάθειά τους!…
Σ’ αυτόν τον 10ο Διεθνή Μαθαρώνιο των Αθηνών, έλαβε μέρος, για πρώτη φορά, και ο ακαταμάχητος και ασυναγώνιστος αθλητής μεγάλων αποστάσεων του Εθνικού Κοζάνης, Παύλος Κρικέλης.


Ο χαρισματικός αθλητής του Εθνικού Κοζάνης όχι μόνο δεν δίστασε να αντιμετωπίσει καταξιωμένους αντιπάλους παγκόσμιας εμβέλειας του αγωνίσματος, αλλά ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του και εντυπωσιάζοντας από την πρώτη κιόλας διεθνή εμφάνισή του, ετερμάτισε 32ος στην γενική κατάταξη, με χρόνο 2 ωρ. 45’24’’ και άφησε πίσω του 63 Μαραθωνοδρόμους, τους οποίους κατενίκησε!…
Θριαμβευτής του αγώνος ήταν ο Βρετανός Κίρκαμ, ο οποίος εκάλυψε την διαδρομή σε 2 ωρ. 16’45’’, ενώ τις δύο άλλες θέσεις του βάθρου των νικητών κατέλαβαν ο Ιάπωνας Κιμιχάρα σε 2 ωρ. 19’09’’ και ο Φινλανδός Χιβόνεν σε 2 ωρ. 21’15’’, έχοντας μαζί τους ειδικούς προπονητές, φυσιοθεραπευτές, αθλητιάτρους, διατροφολόγους, ψυχολόγους.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image


Από πλευράς Παύλου Κρικέλη, τώρα, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, αφού τον μόνο που είχε μαζί του, ήταν ο Έφορος Κλασσικού Αθλητισμού του Εθνικού, αείμνηστος Νίκος Τσιομπάνος, ο οποίος, διατηρών επιχείρηση ενοικιαζομένων Ι.Χ. αυτοκινήτων, προσεφέρθη ανιδιοτελώς, για την μετακίνηση του αθλητού μας, με ένα VW «χελώνα»!… Ένας Έφορος Στίβου, για «όλες τις δουλειές»!… Ούτε προπονητής, ούτε αθλητίατρος, ούτε οποιοσδήποτε άλλος υπήρχε, στην «παρθενική» εκείνη συμμετοχή του Παύλου Κρικέλη στον Μαραθώνιο των Αθηνών του 1973!…
«Πέτρινα» χρόνια, με αμέτρητες ελλείψεις, ατέλειες, δυσκολίες, αλλά και με ατσάλινη θέληση, άσβεστη φλόγα, ασάλευτη πίστη στα αθλητικά ιδεώδη!… Εφόδια ψυχικά, με τα οποία υπερπηδούνταν κάθε εμπόδιο!… Γι’ αυτό, και το μέγεθος των επιτευγμάτων του Παύλου Κρικέλη αμέτρητο!…


Αξίζει να σημειωθεί, ενδεικτικά και μόνο, το πως προετοιμαζόταν ο Παύλος, πριν πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στον Διεθνή Μαραθώνιο του 1973: Γυμναζόταν μόνος, χωρίς προπονητή. Ελεύθερες ώρες για προπόνηση δεν είχε, καθότι την ημέρα εργαζόταν στην ΛΙΠΤΟΛ και το βράδυ παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό σχολείο. Στη δουλειά του ήταν παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και στις σπουδές του αριστούχος. Για να προπονείται, ελλείψει ελεύθερου χρόνου, έτρεχε, σε καθημερινή σχεδόν βάση, την διαδρομή Κοζάνη – ΛΙΠΤΟΛ, «καταβροχθίζοντας» εκατοντάδες χιλιόμετρα!… Ο αθλητισμός ήταν για τον Παύλο, Θρησκεία. Από το 1968, όταν πρωτοέτρεξε σε επίσημους αγώνες – ανωμάλου δρόμου – στους βραχοτόπους της Κοζάνης και επρώτευσε, μέχρι και το τέρμα της αθλητικής του καριέρας ήταν αήττητος στην περιοχή μας!… Και όχι μόνον. Αργότερα, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, έγραψε «πρωτιές» διαδοχικά σε αγώνες των Πατρών, των Αθηνών και της Κοζάνης, όπου διοργανώθηκαν Πανστρατιωτικοί αγώνες!… Η εντυπωσιακή εμφάνισή του  στον Μαραθώνιο των Αθηνών, του έδωσε δικαιωματικά θέση στην Προβαλκανική ομάδα στίβου και οι ιθύνοντες του ΣΕΓΑΣ του πρότειναν να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Αρνήθηκε για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους, αλλά κατά την παραμονή του στην Κοζάνη απετέλεσε το πρότυπο αθλητού. Προώθησε στις μεγάλες αποστάσεις αρκετούς νέους αθλητές, πιο σημαντικοί από τους οποίους ήσαν ο Τσίρος Νικ. και ο Πουταχίδης. Τερμάτισε την αθλητική του καριέρα το 1975, αφού έλαβε μέρος, για δεύτερη φορά στον Μαραθώνιο του 1975. Οι λεπτομέρειες του οποίου και οι εν γένει εξελίξεις, θα παρατεθούν σε νέο δημοσίευμα στο φύλλο του ερχόμενου Σαββάτου.
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση