Αν σας εντυπωσίασε η ταχύτητα με την οποία, εντός εικοσιτετράωρου, η κυπριακή αστυνομία κατάφερε να απελευθερώσει τα δυο ενδεκάχρονα αγόρια και να συλλάβει τον απαγωγέα τους, τότε αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία σε μια λεπτομέρεια. Η μεγάλη αυτή επιτυχία οφείλεται σε έναν νέο θεσμό που εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 2011. Τον θεσμό του πολίτη «Παρατηρητή της Γειτονιάς», που λειτουργεί παραλλήλως προς εκείνον του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».
Αρχικώς οι περισσότεροι τον αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα. Ως το 2014 οι εθελοντές που μετείχαν σε αυτόν δεν ξεπερνούσαν τους 5000. Αλλά μετά τις επιτυχίες που σημειώθηκαν, όλο και περισσότεροι ενθαρρύνονται να μετάσχουν. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 11000. Το πόσο καθοριστική είναι η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, φαίνεται από δυο επίσημες ανακοινώσεις:
*** Αμέσως μετά την απελευθέρωση των δυο αγοριών, ο αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας δήλωσε ότι ο θεσμός «αποδεικνύεται καθημερινά πέρα για πέρα ωφέλιμος, αφού και στην προκειμένη περίπτωση η πληροφορία που οδήγησε στη σύλληψη του δράστη και την ανεύρεση των δύο παιδιών προήλθε από παρατηρητή της γειτονιάς».
*** Πέρα όμως από αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια γενικότερη επιτυχία του θεσμού, όπως την παραδέχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου: «Η συμβολή της κοινοτικής αστυνόμευσης έχει πετύχει μείωση στο κοινό έγκλημα κατά 46,5% στις περιοχές όπου ισχύουν οι θεσμοί του αστυνομικού και του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».
Οι πολίτες που συμμετέχουν , ενημερώνονται με sms για ότι συνέβη στην περιοχή τους. Και εφόσον έχει περιέλθει κάτι στην αντίληψή τους, που είναι αυξημένη από τη στιγμή που εντάσσονται στον θεσμό, σπεύδουν να το αναφέρουν. Νοικοκυρές, καταστηματάρχες, περιπτερούχοι, κάθε είδους απλοί άνθρωποι, αναφέροντας κάτι που τους φάνηκε περίεργο η ασυνήθιστο στη γειτονιά τους, συμβάλουν στην εξιχνίαση κάθε είδους εγκλημάτων. Πάρτε ένα μικρό δείγμα:
Στο χωριό Σωτήρα, απατεώνας ξεγέλασε υπερήλικη, ισχυριζόμενος ότι ο γιος της κτύπησε σε τροχαίο και χρειαζόταν επέμβαση, αποσπώντας της ό,τι χρήματα και χρυσαφικά είχε. Όταν διαδόθηκε το περιστατικό στη γειτονιά μέσω μηνύματος (sms) που αποστέλλεται στους «Παρατηρητές», ένας εξ αυτών που καθόταν στο καφενείο του χωριού, θυμήθηκε ένα αυτοκίνητο που είδε έξω από το σπίτι της γριούλας και έδωσε την περιγραφή στην αστυνομία. Σε μία ώρα ο απατεώνας είχε συλληφθεί.
Αν ήταν εδώ, με περισσή ευκολία, θα τους βαπτίζαμε …ρουφιάνους.
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ