Α. Σουμελίδης: Έως 7.500 θέσεις στην κατασκευή των έργων της ΔΕΗ και του data center

13 Min Read

Στις 1.000–1.500 οι μόνιμες θέσεις από την πλήρη ανάπτυξη του data center

Την πορεία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, τα χρονοδιαγράμματα των μεγάλων ενεργειακών έργων και τον αντίκτυπό τους στην απασχόληση παρουσίασε ο Αλέξανδρος Σουμελίδης, τονίζοντας ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο δεν έχει μείνει στα χαρτιά, αλλά προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως ανέφερε, μόνο τα ενεργειακά έργα του Ομίλου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν, στην κορύφωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, περισσότερες από 1.800 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία τους υπολογίζονται περίπου 700 μόνιμες θέσεις. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνεται το σχεδιαζόμενο data center, η πλήρης ανάπτυξη του οποίου μπορεί να ανεβάσει τη συνολική απασχόληση στη φάση της κατασκευής έως τις 7.500 θέσεις, λόγω της χρονικής επικάλυψης των επιμέρους φάσεων.

Για τη λειτουργία του data center, ο κ. Σουμελίδης προσδιόρισε τις μόνιμες θέσεις εργασίας μεταξύ 1.000 και 1.500, ανάλογα με την τελική διαμόρφωση της επένδυσης. Η πρώτη φάση σχεδιάζεται στα 300 MW, με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW, ενώ, όπως είπε, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με hyperscalers. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, εκτίμησε ότι έως το τέλος του έτους ενδέχεται να υπάρξουν νεότερα.

Οι ανάγκες του data center σε νερό

Απαντώντας στις ανησυχίες για τις ανάγκες του data center σε νερό, ο κ. Σουμελίδης υποστήριξε ότι η κατανάλωση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των λιγνιτικών μονάδων. Όπως ανέφερε, ολόκληρο το λιγνιτικό κέντρο διέθετε άδεια χρήσης 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως για την ψύξη των μονάδων, με αρχικό υδάτινο αποδέκτη τη λίμνη Πολυφύτου. Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στον χώρο του οποίου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το data center, χρησιμοποιούσε 30 εκατ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες του data center δεν θα ξεπερνούν τα 400.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο στην πρώτη φάση, ενώ ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή του, στο 1 GW, θα αυξηθούν στις 500.000 έως 600.000 κυβικά μέτρα.

Ο σχεδιασμός, όπως εξήγησε, βασίστηκε στις ωριαίες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους εφαρμόζεται φυσική ψύξη με τον ατμοσφαιρικό αέρα, καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ πρόσθετη ψύξη θα απαιτείται μόνο για ορισμένες ώρες του καλοκαιριού, όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό και η κατασπατάληση δεν υπάρχει. Δεν υφίσταται. Και το ξέρω γιατί εμείς τα σχεδιάζουμε. Μιλάμε για κάτω του 1% σε σχέση με την πρότερη κατάσταση», ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα υπόλοιπα έργα που σχεδιάζει η ΔΕΗ αναμένεται να ενισχύσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, είτε μέσα από τη μείωση της άμεσης κατανάλωσης είτε μέσω τεχνητού εμπλουτισμού. «Το data center που σχεδιάζουμε δεν θα επιβαρύνει, όχι απλά περαιτέρω, αλλά σχεδόν καθόλου», σημείωσε.

Στο τέλος του έτους η δοκιμαστική λειτουργία της ΣΗΘΥΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα που συνδέονται με τη διασφάλιση των τηλεθερμάνσεων μετά την παύση των λιγνιτικών μονάδων. Υπενθύμισε ότι, μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς, η ΔΕΗ σχεδίασε και κατασκεύασε μέσα σε δέκα μήνες τους ηλεκτρολέβητες υψηλής τάσης, ώστε η Πτολεμαΐδα να μη μείνει χωρίς τηλεθέρμανση. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στην Καρδιά, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Η μονάδα, θερμικής ισχύος 67 MW και ηλεκτρικής ισχύος 76,3 MW, αναμένεται να περάσει σε δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος του 2026, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες δοκιμές των μηχανών.

Επειδή, ωστόσο, η ΣΗΘΥΑ δεν επαρκεί από μόνη της για να καλύψει τις συνολικές ανάγκες των συστημάτων τηλεθέρμανσης, η ΔΕΗ εκπόνησε και παρέδωσε τις μελέτες και τις τεχνικές προδιαγραφές για τους συμπληρωματικούς λέβητες φυσικού αερίου, οι οποίοι θα περάσουν στην ιδιοκτησία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης.

Για την Κοζάνη, μετά την οριστική παύση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η ΔΕΗ κατασκευάζει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ στην περιοχή του Κασλά μονάδες συνολικής θερμικής ισχύος 120 MW. Το έργο, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, προορίζεται να καλύψει το μεταβατικό διάστημα έως την ολοκλήρωση της σύνδεσης της πόλης με τον κεντρικό ενεργειακό κόμβο της Καρδιάς. Σύμφωνα με τον κ. Σουμελίδη, οι λέβητες αναμένεται να είναι έτοιμοι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ερωτηθείς εάν το σύνολο των έργων θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως, καθώς σε δύο μήνες αρχίζει η νέα θερμαντική περίοδος, ο κ. Σουμελίδης διαχώρισε τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ από εκείνες του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ. «Η ΔΕΗ αυτό που μπορεί να πει είναι ότι υλοποιούμε αυτό που δεσμευτήκαμε. Στο πλαίσιο αυτό, στον βαθμό της δικής της ευθύνης, θα είναι έτοιμη. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ οφείλουν να βρουν τον τρόπο να ολοκληρώσουν τα έργα», ανέφερε.

Φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5»

Στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ έχει ήδη αναπτύξει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2.130 MW και σχεδιάζει ακόμη 1.000 MW. Παράλληλα, συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 150 MW αναμένεται να ηλεκτριστούν μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ προβλέπεται η προσθήκη ακόμη 250 MW.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 440 MW. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη λειτουργία του ανοιχτού κύκλου, ισχύος 295 MW, στο τέλος του 2027 και την ολοκλήρωση του συνδυασμένου κύκλου στο τέλος του 2029 ή στις αρχές του 2030.

Ο κ. Σουμελίδης ανέφερε ότι η μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» κρίθηκε αναγκαία για τρεις λόγους, για να αποκτήσει ο Όμιλος ευέλικτη παραγωγή, για να υποστηριχθεί σε 24ωρη βάση το σχεδιαζόμενο data center και για να αξιοποιηθεί η ενεργειακή υποδομή της λιγνιτικής μονάδας. Στο νέο έργο εντάσσονται υφιστάμενες υποδομές, όπως ο υποσταθμός, το σύστημα πυρόσβεσης, οι εγκαταστάσεις νερού και επεξεργασίας, καθώς και ο διαθέσιμος χώρος. Διευκρίνισε, επίσης, ότι μέχρι να λειτουργήσει ο ανοιχτός κύκλος, η υλοποίηση της επένδυσης δεν επηρεάζει την τεχνική δυνατότητα της υφιστάμενης μονάδας.

Τα έργα αντλησιοταμίευσης σε Καρδιά και Νότιο Πεδίο

Κεντρική θέση στον σχεδιασμό της ΔΕΗ έχουν οι δύο μονάδες αντλησιοταμίευσης στα πρώην ορυχεία Καρδιάς και Νοτίου Πεδίου, οι οποίες θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια για οκτώ έως δέκα ώρες. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες, που καλύπτουν ανάγκες αποθήκευσης δύο έως τεσσάρων ωρών, τα έργα αυτά προορίζονται να καλύπτουν μεγαλύτερης διάρκειας ανάγκες του συστήματος.

Τα έργα αντλησιοταμίευσης βρίσκονται υπό επεξεργασία από το 2022, με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και τη διενέργεια των απαραίτητων αξιολογήσεων. Για το έργο της Καρδιάς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του τεχνολογικού παρόχου, δηλαδή του εξοπλισμού που αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον κ. Σουμελίδη, περίπου στο 40% του κόστους. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να κλείσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η συμβασιοποίηση του πρώτου έργου στην Καρδιά τοποθετείται περίπου στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2027, ενώ το κόστος του, μαζί με τις ενεργειακές υποδομές, μπορεί να φτάσει το μισό δισ. ευρώ. Ο κ. Σουμελίδης ανέφερε ότι το έργο θα διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια και ότι έναν χρόνο αργότερα θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία για το Νότιο Πεδίο.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα μεγάλο και βαρύ οικοδομικό και χωματουργικό έργο, με πολλές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΕΗ, θα αυξήσει σημαντικά την απασχόληση κατά τη φάση της κατασκευής, ενώ οφέλη αναμένονται και κατά τη μετέπειτα λειτουργία του.

Στον σχεδιασμό της αντλησιοταμίευσης στο Νότιο Πεδίο περιλαμβάνεται και νέα δεξαμενή χωρητικότητας 2,3 εκατ. κυβικών μέτρων, η οποία θα μπορεί να αρδεύει με βαρυτική ροή περίπου 7.000 έως 8.000 στρέμματα στην περιοχή των Μπουτζακίων, περιορίζοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος της άρδευσης. Αντίστοιχα, στο έργο της Καρδιάς έχει ζητηθεί να προβλεφθεί τεχνητός εμπλουτισμός των υδάτων.

Η εικόνα είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Αναμονή για το πλαίσιο της καύσης απορριμμάτων

Για το ενδεχόμενο της μονάδας καύσης απορριμμάτων, παρέπεμψε στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί για τη νέα αγορά. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Για όταν θα βγει το πλαίσιο της αγοράς, με τους όρους που θα βγει, για να μπορεί να υποστηρίξει τη νέα ενεργειακή αγορά», ανέφερε.

Εθελουσία για περίπου 500 εργαζομένους

Αναφερόμενος στο προσωπικό της ΔΕΗ, ο κ. Σουμελίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο αφορά κυρίως εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Η αποζημίωση μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φτάσει έως τις 200.000 ευρώ, ενώ η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι θα συμμετάσχουν περίπου 500 εργαζόμενοι.

Στη Δυτική Μακεδονία προβλέπεται να παραμείνουν 670 εργαζόμενοι, καθώς θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια τόσο οι αποκαταστάσεις των ορυχείων όσο και η κατασκευή των νέων έργων. Παράλληλα, πρόκειται να προκηρυχθούν περίπου 700 θέσεις για μετακινήσεις προσωπικού εντός της ΔΕΗ, στην περιοχή ή σε άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.

Για όσους δεν επιθυμούν να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προβλέπεται διετής επανεκπαίδευση στις σχολές μαθητείας της ΔΕΗ, ώστε να αποκτήσουν νέες ειδικότητες και να καλύψουν ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τα νέα έργα και τις αποχωρήσεις των επόμενων ετών. «Κανένας εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εργασία του», υπογράμμισε ο κ. Σουμελίδης, επισημαίνοντας ότι θα επιδιωχθεί ο συνδυασμός των αναγκών της επιχείρησης με τις προσωπικές ανάγκες του προσωπικού.

Δωρεάν επανεκπαίδευση για 682 πρώην εργαζομένους

Αντίστοιχη δυνατότητα δωρεάν διετούς εκπαίδευσης θα δοθεί και στους 682 εργαζομένους που απασχολούνταν στις δραστηριότητες της ΔΕΗ μέσω εργολάβων ή οκτάμηνων συμβάσεων. Από αυτούς, οι 481 ήταν εργολαβικοί και οι 201 απασχολούνταν με οκτάμηνες συμβάσεις.

Όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν θα μπορούν να αποκτήσουν νέο γνωστικό αντικείμενο στις σχολές μαθητείας της εταιρείας, με στόχο να διεκδικήσουν στη συνέχεια εργασία στην κατασκευή των νέων έργων. Η επανεκπαίδευση δεν συνεπάγεται αυτόματη πρόσληψη, δημιουργεί όμως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση έμπειρου εργατικού δυναμικού στις επενδύσεις που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σουμελίδης έκλεισε την παρουσίασή του επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό βραχίονα για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά η επιτυχία της μετάβασης δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στις δικές της επενδύσεις. Όπως ανέφερε, το σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία πραγματικών επιλογών για τους νέους, ώστε να μπορούν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην περιοχή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για να εδραιωθεί η νέα παραγωγική βάση της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση