Αύξηση του επιδόματος γέννησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση

4 Min Read

Στοχεύει στη στήριξη των νέων γονέων

Αύξηση του επιδόματος γέννησης για τη στήριξη νέων γονέων λόγω της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση προ ολίγων ημερών, η οποία θα προχωρήσει σε αναδρομική και μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης ενώ τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το νέο μέτρο αφορά  περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας.

Το επίδομα θα αυξηθεί μόνιμα και αναδρομικά από τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023, από 2000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων. Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2020 έχει θεσμοθετηθεί επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Έως τώρα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Πλέον, το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας ως ακολούθως:

  • 1 τέκνο: 2.400 (αύξηση 400 ευρώ)
  • 2 τέκνα: 2.700 (αύξηση 700 ευρώ)
  • 3 τέκνα: 3.000 (αύξηση 1.000 ευρώ)
  • 4 ή περισσότερα τέκνα: 3.500 (αύξηση 1.500 ευρώ).

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο 2024.

Το επίδομα θα χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να πιστώνεται στους γονείς τον αμέσως επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, όταν η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση θα καταβάλλεται μέσα στους επόμενους πέντε μήνες. Δικαιούχος του επιδόματος γέννησης είναι η μητέρα η οποία θα υποβάλλει την αίτηση στο μαιευτήριο μαζί με την ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν και τα επτά νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους γονείς που είναι η αύξηση κατά 1000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων, η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί και η θέσπιση πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Μοιραστείτε την είδηση