Αγιασμός σήμερα σε όλα τα σχολεία- Ζητούμενο η ασφαλής σχολική χρονιά με «όπλα» τον εμβολιασμό και τους εντατικούς ελέγχους

11 Min Read

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα το πρωί στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη Δυτική Μακεδονία όπως σε όλη τη χώρα.  Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και μετά την πολύμηνη τηλεκπαίδευση, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο. Με «όπλο» τον εμβολιασμό και τους εντατικούς ελέγχους, σκοπός είναι μια ασφαλής σχολική χρονιά.

O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στο 12ο Δημοτικό Σχολείο, το 2ο ΕΠΑΛ και 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, ενώ ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος βρέθηκε μαζί με το Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα στον αγιασμό του Βιοκλιματικού Σχολείου στη ΖΕΠ (ο κ. Μαλούτας παρέστη και στον αγιασμό του 2ου  Λυκείου Κοζάνης καθώς και του 9ου Νηπιαγωγείου).

- Advertisement -

O κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια νέα σχολική χρονιά γεμάτη με πολλές και δύσκολες προκλήσεις για όλους… μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

«Ας γίνουμε λοιπόν όλοι μαζί μία γροθιά, σύμμαχοι στην προσπάθεια να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά και τα παιδιά μας υγιή».

«Η φετινή σχολική χρονιά, αποτελεί ακόμη μία πρόκληση και άλλη μία χρονιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε η χρονιά να περάσει όσο το δυνατόν πιο “ανώδυνα” γίνεται για τους μαθητές και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης.

Το μήνυμα του Περιφερειακού  Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Στο μήνυμα του ο Περιφερειακός  Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρής Μαρδίρης ανέφερε πως «μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά. Μια χρονιά με ευκαιρίες και προκλήσεις για όλους, μια χρονιά που σηματοδοτείται από τη μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία αντιμετώπισης μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, αλλά και την ύπαρξη των εμβολίων, του βασικού μας όπλου ενάντια στην πανδημία.

Στόχος η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας όλη τη νέα χρονιά, ακολουθώντας με συνέπεια και ευθύνη το πρωτόκολλο που πρότεινε ο ΕΟΔΥ και υιοθέτησε το ΥΠΑΙΘ για την υγεία και την ασφάλεια του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των συνοικούντων συγγενών μας και εντέλει των τοπικών κοινωνιών μας».

Ο κ. Μαρδίρης σημείωσε πως η νέα χρονιά φέρνει μαζί της πολλά χαρακτηριστικά της οραματικής και σύγχρονης εκπαίδευσης με την εισαγωγή στα Νηπιαγωγεία των δραστηριοτήτων στα Αγγλικά, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και την πιλοτική εφαρμογή των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων που υλοποιεί το ΥΠΑΙΘ σε όλη τη χώρα, αλλά και με τη λειτουργία των νέων Πειραματικών Σχολείων και του Πρότυπου Λυκείου στην Περιφέρειά μας.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ευρύτατο πρόγραμμα εξοπλισμού του συνόλου των σχολικών μονάδων και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών, ύψους 3.100.000 €, ενώ εξασφάλισε τη λειτουργία των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΠΕΚΤΠΕ) και για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο κ. Μαρδίρης κατέληξε «πως μέσα από συλλογική προσπάθεια, εκπαιδευτικοί, στελέχη της εκπαίδευσης, διοίκηση, μαθητές, γονείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες μπορούμε να διασφαλίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».

 

Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας και σχολικά προγράμματα με σελιδοδείκτες διανεμήθηκαν σήμερα από τροχονόμους σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και γονείς σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου σήμερα διανεμήθηκαν από ένστολους αστυνομικούς ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, σε μαθητές και γονείς, κατά τη προσέλευσή τους στα σχολικά συγκροτήματα των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Φλώρινας, για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού.

 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οδικής ασφάλειας, υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και των οδηγών.

Οι γονείς μπορούν:

  • Να αναζητήσουν και να επιλέξουν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάνει και να επιστρέφει από το σχολείο του.
  • Να διανύσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά, να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
  • Να του μάθουν να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Να του μάθουν να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
  • Να του μάθουν να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
  • Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
  • Να του μάθουν ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.
  • Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.
  • Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), να ενημερώνουν άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.

Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, για να συμβάλουν στην ενίσχυση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας των μαθητών, μπορούν:

  • Να μυήσουν τους μαθητές στους απλούς κανόνες της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, όπως στην αποκλειστική χρήση των διαβάσεων και των σηματοδοτών, στην αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών μέσα και έξω από το σχολείο, στο δρόμο κ.ά.
  • Να επιλέγουν με αυστηρά κριτήρια τα οχήματα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις των μαθητών και να βεβαιώνονται ότι είναι απολύτως κατάλληλα (πρόσφατα ελεγμένα, διαθέτουν ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστικά μέσα κ.ά.), προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς.
  • Να παρακολουθούν την οδική συμπεριφορά των οδηγών και των συνοδών, που χρησιμοποιούνται στα σχολικά λεωφορεία.
  • Να ενημερώνουν τις κατά τόπους Υπηρεσίες Τροχαίας πριν την πραγματοποίηση εκδρομής, ώστε να γίνεται έλεγχος του λεωφορείου και του οδηγού του, αλλά και ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά μήκος του δρομολογίου της εκδρομής.
  • Να επισκέπτονται τα «πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής», ώστε να εκπαιδεύουν τους μαθητές στην ασφαλή κυκλοφορία.

Με τα παραπάνω δεν μετατοπίζεται το έργο της Τροχαίας στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά παράλληλα και από κοινού λόγω της θέσης τους μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι οδηγοί μπορούν:

  • Όταν διέρχονται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, παιδικές χαρές και πάρκα όπου κυκλοφορούν, συχνάζουν και παίζουν μαθητές και μικρά παιδιά, να οδηγούν με αυξημένη προσοχή και μικρότερη ταχύτητα.
  • Όταν μεταφέρουν μικρά παιδιά και μαθητές, να χρησιμοποιούν το πίσω κάθισμα, τα ειδικά καθίσματα και τις ζώνες ασφαλείας.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr , στην ενότητα « Οδηγός του Πολίτη ».

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, καθ’ όλη τη διάρκεια και της φετινής σχολικής περιόδου, θα βρίσκεται δίπλα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στους οποίους εύχεται καλή, ασφαλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

 

Με τι μέτρα άνοιξαν τα σχολεία

Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

 

Μοιραστείτε την είδηση