Ανησυχία για τα παλιά κτίρια της οδού Ερμού

4 Min Read

Οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι

Την ανησυχία κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής που διαμένουν γύρω από την οδό Ερμού για το πόσο ασφαλή είναι τα παλιά κτίρια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, προκάλεσαν οι εργασίες του εργολάβου για την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη. Οι περίοικοι βλέποντας τις εργασίες να εξελίσσονται μέχρι το τέλος της οδού που βρίσκονται τα παλιά σπίτια και καταστήματα, εξέφρασαν ανησυχία για το αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τους μιας και μερικά από αυτά μπορεί να κατασκευάστηκαν πριν εκατό χρόνια.

Ο «Χ» επικοινώνησε με τον Διευθύντρια Πολεοδομίας Ελένη Παφύλη, η οποία ήταν καθησυχαστική επεσήμανε, όμως, πως την ευθύνη για την συντήρηση των κτιρίων αυτών έχουν αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες τους και πως αυτοί πρέπει να φροντίζουν να μην προκληθεί πρόβλημα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που ο νόμος ορίζει (συντήρηση, μέτρα ασφάλειας, κάλυψη παραθύρων κλπ).

«Αρμοδιότητα της Πολεοδομίας είναι εφόσον εντοπίζει ή δεχθεί καταγγελία για κτίριο που θεωρείται επικίνδυνο να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους και να προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες. Αν κριθεί επικίνδυνο από δομικής άποψης αλλά δεν είναι ετοιμόρροπο τότε ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αν το κτίριο κριθεί κατεδαφιστέο τότε το πόρισμα διαβιβάζεται  σε τριμελή επιτροπή μηχανικών της Π.Ε. Κοζάνης μιας και η κατεδάφιση είναι το τελευταίο αναγκαστικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε και δεν αποφασίζεται από έναν υπάλληλο αλλά από μια επιτροπή ειδικών» ανέφερε η κ. Παφύλη.

Όσον αφορά στα κτίρια της οδού Ερμού, η κ. ίδια τονίζει πως λόγω του ότι προϋφίστανται του 1955 και πιθανόν να είναι και άνω των 100 ετών, πριν την κατεδάφιση τους απαιτείται οπωσδήποτε έγκριση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής και στην περίπτωση που είναι άνω των 100 ετών, θα πρέπει να εισηγηθεί θετικά για την κατεδάφιση τους και η εφορεία νεοτέρων μνημείων. «Είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και τα κτίρια αυτά ως προϋφιστάμενα θα πρέπει να ελεγχθούν αναλόγως από τις αντίστοιχες υπηρεσίες ως προς το αν έχουν τέτοια στοιχεία που μπορεί να κριθούν και διατηρητέα» σημείωσε. 

Η τελευταία φορά που έγινε έλεγχος στην περιοχή είναι προ τριετίας και τοποθετήθηκαν πλέγματα και κορδέλες ασφαλείας. Το ένα από τα κτίρια αυτά που φαίνεται να έχει δομικά  θέματα, έχει γίνει η σχετική ενημέρωση των ιδιοκτητών για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν κυρίως στις όψεις της οικοδομής και στη συνέχεια θα γίνουν και εργασίες στο εσωτερικό.

Όσον αφορά στις εργασίες που γίνονται για την ανάπλαση της Λασσάνη, η κ. Παφύλη σημείωσε πως ο εργολάβος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μην επηρεάσει την στατικότητα των κτιρίων. Ωστόσο, αν κάποιος κάτοικος θεωρεί πως οι εργασίες γίνονται με τέτοιο τρόπο που κινδυνεύουν τα κτίσματα, θα πρέπει να απευθυνθεί στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Κοζάνης, η οποία επιβλέπει και παρακολουθεί το έργο και σε συνεννόηση με τον εργολάβο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση